Gata, s-a terminat cu furtul de lemne în Argeș!

# Aplicația ”radarul pădurilor” va închide peste 30% din firmele de transport și prelucrare a lemnului  # Prefectura a încercat o acțiune de control. Hoții au aflat din timp și au stat liniștiți. S-au confiscat... 2-3 roabe de lemn la fiecare punct de verificare
Aplicația “Wood Tracking”, pentru necunoscători, nu înseamnă mare lucru; pentru cei care lucrează cu lemnul însă, dar și pentru cei care controlează această activitate, înseamnă totul… mai precis, va înseamna imposibilitatea de a achiziționa din furt mașini scumpe, sejururui în locații exotice și multe alte răsfățuri. Prin actele normative care guvernează implementarea acestui sistem informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (și nu oricum, ci prin coordonate GPS), și anume O.M .596/ 26.06.2014, respectiv H.G. 470/04.06.2014, statul reușește, cu întârzierea caracteristică (dar mai bine mai târziu decât niciodată), să vină cu o soluție performantă, lăudabilă dealtminteri,  de urmărire a traseului lemnului, din pădure și până la ultimul beneficiar.
Argesul, ca întotdeauna, se bucură de o atenție aparte: prin O.M. 596/2014, județul nostru a intrat, încă din data de 23.06.2014, într-o perioadă de testare a implementării sistemului informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase.
„Radarul pădurilor”, sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, devine obligatoriu din 8 octombrie. Sistemul informatic de control este deja testat și introdus în toată ţara din 21 septembrie şi implementat din 8 octombrie, aşa cum prevede  HG nr. 470/2014 privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase. În urma testării sistemului de control în nouă judeţe din ţară (Alba, Argeş, Bihor, Caraş-Severin, Covasna, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea), s-au făcut unele modificări de natură tehnică. A crescut, printre altele, cantitatea de lemn care poate fi transportată de cetăţeni cu atelaje, pentru uz casnic, de la un metru cub la trei metri cubi pe transport. În această situaţie, cel care transportă nu trebuie să acceseze sistemul informatic, ci primeşte aviz de la lucrătorul silvic.

99% dintre operatorii din Argeș folosesc deja sistemul!

Operatorii economici deținători ai acordului de distribuire a documentelor cu regim special care au sediul social, punct de lucru sau care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează activități de import-export cu materiale lemnoase în județul Argeș, au obligatia de a utiliza aplicatia  „Wood Tracking” sub sancțiunea suspendării/retragerii acordului de distribuire a documentelor cu regim special de către I.T.R.S.V. Ploiești.
În perioada în care sistemul a fost testat, pentru circa 60 de firme a fost necesară procedura notificării. Pentru că administratorii făceau mofturi atunci când a venit vorba de implementarea sistemului informatic. Practic, agentul economic trebuie să posede o tabletă sau un smartphone, pe care își descarcă, gratuit, programul. Beleaua este că programul nu te mai lasă să faci nimic ! Nimic ilegal...
În cazul a 10 operatori economici care au fost în mod ostentativ reticenți, s-a recurs la o măsură mai radicală, și anume retragerea acordului de funcționare

Camionul cu lemne poate fi verificat din mers. De poliția Argeș, de lucrătorii silvici, de ITRSV

La nivelul județului Argeș, pentru perioada  2 iulie-20 septembrie 2014, s-a realizat introducerea datelor utilizatorilor programului, date și informații necesare generării și transmiterii conturilor de utilizator. Au primit aceste coduri :
1. Inspectorii de control din cadrul ITRSV Ploiești;
2. Ofițerii și subofițerii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș;
3. Personalul sivic din cadrul Direcției Silvice Argeș, respectiv al ocoalelor silvice:
- O.S. Aninoasa
- O.S. Câmpulung
- O.S. Costești
- O.S. Cotmeana
- O.S. Curtea de Argeș
- O.S. Domnești
- O.S. Mușătești
- O.S. Pitești
- O.S. Șuici
- O.S. Topoloveni
- O.S. Vidraru
4. Secția de prelucrare a lemnului Domnești
5. Personalul silvic din cadrul Ocoalelor Silvice Private:
- O.S.P Păpușa Rucăr
- O.S.P Dragoslavele
- O.S.P Codrii Verzi
- O.S.P Stejarii Muscelului
6.- Personalul silvic din cadrul O.S.E. Mihăești din cadrul I.C.A.S. București
De același tratament s-au bucurat și angajații operatorilor economici deținători ai acordului de distribuire a avizelor de însoțire pentru transportul materialelor lemnoase, precum și cei ai operatorilor economici specializați în transport – în procent de 99% (calculul procentual a fost efectuat prin diferența dintre numărul cumulat al operatorilor  economici care au raportat în programul SUMAL în ultimele 12 luni și numărul operatorilor economici pentru care s-au transmis datele necesare generării și transmiterii conturilor de utilizator – în baza situațiilor analizate și prelucrate de  personalul încadrat la Compartimentul Sumal din cadrul Serviciului Control Regim Silvic și Cinegetic).
Din cca 600-620 operatori economici (numar rezultat ca medie al raportărilor în programul SUMAL în ultimele 12 luni) s-a realizat introducerea datelor necesare generării și transmiterii conturilor de utilizator pentru un număr de 600 operatori economici.
Softul a fost perfecţionat şi permite efectuarea de controale fără a fi oprite maşinile care transportă lemn, prin verificarea numărului de înmatriculare pentru a vedea dacă există un aviz valabil care însoţeşte transportul. Se prevede înscrierea în sistemul informatic a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final. Sistemul eliberează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire. La un eventual control, dacă nu este prezentat avizul de însoţire cu cod unic, masa lemnoasă transportată se confiscă. Chiar dacă transportul nu este verificat, în momentul predării mărfii la depozit, beneficiarul trebuie să acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica dacă transportul prezintă un aviz valabil şi nu cumpără lemn provenit din tăieri ilegale.

Marii prelucrători de lemn din Argeș s-au aliniat deja cerințelor

Ministrul Doina Pană declara, în luna iulie, că implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.
Marile firme de prelucrare a lemnului din județ s-au aliniat deja legislației. S.C. Doi Brazi Verzi – din Pietroșani, este, probabil, prima care a implementat sistemul. Au urmat-o Eurocom Expansion din Băiculești, Foresta și Silvarom Golden din Curtea de Argeș, Andris S.R.L. din Coșești, Stania Bar din aceeași localitate, Ateea Comerce din Cotmeana ș.a.
Aplicația ”radarul pădurilor”, în opinia uno oficiali ai Direcției Silvice și ITRSV va închide, în primă fază, peste 30% din firmele de transport și prelucrare a lemnului din Argeș. De asemenea, sunt previzionate creșteri ușoare de preț în sfera materialelor lemnoase. ”Se va fura mult mai puțin, iar lemnul, adus și prelucrat cu acte, costă mai mult...” ne-a declarat oficialul ITRSV.

Prefectura a încercat o acțiune de control. Hoții au aflat din timp și au stat liniștiți

Sesizat în mai multe rânduri referitor la jaful care se produce, în momentul de față, în pădurile din Argeș, prefectul județului, Mihai Oprescu, a dispus efectuarea mai multor controale care i-au vizat în mod direct pe hoții de lemne. Acțiunea s-a desfășurat în șase puncte, cu  ajutorul poliției. Astfel, în comunele Arefu, Şuici, Domneşti, Călineşti, Lereşti şi Bughea de Sus au fost instituite puncte fixe de control privind transportul de lemne. Au fost mobilizaţi pentru această acţiune 16 lucrători ai Inspectoratului de Poliţie şi 12 de la Ocoalele Silvice. Cele șase puncte s-au dovedit a fi unele slabe, din mai multe motive. În primul rând, se pare că absolut toți hoții de lemn, și aici vorbim de cei care fură cu camionul, au aflat din timp despre controale. Timp de o săptămână, în cele șase puncte de control au fost verificate... 24 de camioane cu lemn ! Adică o medie de mai puțin de un camion pe zi  pentru fiecare punct de lucru. Pe românește, într-o săptămână, polițiștii fiecărui punct au verificat, zilnic,... un camion. Amenzile aplicate sunt, și ele, penibile: cam 1600 de lei în total, adică exact contravaloarea unui singur copac sănătos. Cantitatea de lemn conficată de autorități a fost de 5,3 m.c., echivalentul a două-trei roabe pentru fiecare punct de control.
“Vrem să permanetizăm acţiunea, dar şi punctele de verificare să fie fixe. E mai greu de făcut acest lucru, din punct de vedere al personalului, dar căutăm soluţii. Nu este de ajuns să existe doar anumite intervale orare de verificare, căci cei care transportă lemne pot afla de ele şi le evită”, a declarat prefectul Mihai Oprescu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea