În octombrie se va şti exact cine intră la masa credală a Alprom

Tribunalul Specializat Argeş a fixat pentru data  de 5 octombrie 2014  afişarea tabelului definitiv al creanţelor Alprom, contestaţiile înregistrate până acum urmând a fi soluţionate până miercuri, 1 octombrie.  Potrivit tabelului preliminar  întocmit în septembrie, peste 42% (aproape 8 mil. lei) din totalul revendicat de creditorii fabricii de mobilă îi revine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş.
Cu toate că din  creanţele revendicate de SC Financiar Urban, acţionar majoritar de drept şi creditor al Alprom, administratorul  judiciar n-a reţinut în tabelul  preliminar decât 7,33 mii lei, nu şi celelalte peste 6,5 milioane creanţe chirografare revendicate,  Gigi Văsîi  merge înainte. Deocamdată…doar cu planuri mari pentru fabrica de mobilă pe care  vrea să o readucă printre primii producători din ţară.

Cu ce ar mai putea porni la drum

La începutul anului, Alprom funcţiona cu doar 260 de salariaţi, din 1.100 câţi avea în 2009, la preluarea sa de către grupul Chelu. Cu puţin înainte de intrarea în procedura insolvenţei, platforma Alprom,  care cândva atingea producţii marfă de 150-200 de milioane de euro, la 4.000 de salariaţi, abia  mai reuşea să producă o zecime din această cifră.
În vara acestui an societatea comercială a intrat în insolvenţă la cererea grupării  Cătălin Chelu, cea care  controla fabrica din 2009, în ciuda faptului că acţionar majoritar ar  fi trebuit să fie Gigi Văsîi, prin S.C. Financiar Urban, potrivit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care s-a pronunţat în  favoarea acestuia în scandalul  izbucnit în 2009, după ce Maria Bugheanu (fost director CPL Piteşti) a vândut de două ori  pachetul de acțiuni de 7,47% pe care-l deținea la Alprom - mai întâi, lui Gheorghe Văsîi, când a fost semnat un antecontract pentru suma de 800.000 euro, şi apoi firmelor controlate de Cătălin Chelu, pentru 1,8 milioane euro.
Războiul lui Gigi  Văsîî cu omul afaceri Cătălin Chelu se apropie însă de sfârşit, nu datorită deciziilor instanţelor care  au arătat că este proprietarul de drept al acţiunilor care au constituit mărul discordiei dintre cei doi, ci ca urmare a condamnării definitive a lui Chelu, la începutul lui septembrie, de la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne. Iar şansele sunt reale, deşi controversatul Cătălin Chelu e încă de negăsit.  Până una-alta, dosarul insolvenţei Alprom merge înainte.

Contestaţiile la tabelul creditorilor vor fi soluţionate până miercuri

Tabelul preliminar al creanţelor SC Alprom a fost afişat la începutul  lunii septembrie 2014, iar până la 1 octombrie 2014 ar trebui să fie soluţionate şi  contestaţiile, tabelul definitiv al creditorilor urmând să fie afişat la 5 octombrie 2014.
În tabelul preliminar amintit, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş  figurează cu 7.892.125 lei (creanţe  garantate), suma reprezentând 42,87% din totalul creanţelor reţinute de administrator. Cifra este justificată de 7 procese verbale de sechestru pentru  bunuri aparţinând fabricii de mobilă.
BCR este următorul creditor din tabel, cu  o creanţă  garantată de  3,67 mil. lei , pentru un contract de ipotecă semnat în octombrie 2008. Suma reprezintă 19,96% din totalul evidenţiat de administratorul judiciar al Alprom.
Printre creanţele garantate - care totalizează 16,79 mil lei - se numără şi sumele revendicate Easten European Finance, prin Raiffeisen Bank (solicitate în baza unor contracte de garanţie imobiliară  şi nu numai).
În acelaşi tabel preliminar al creanţelor figurează şi Primăria Piteşti, cu  144,66 mii lei - creanţe bugetare, dar şi Autoritatea pentru Administrarea  Activelor Statului,  cu 28,4 mii lei, reprezentând tot creanţe bugetare.
SC Financiar Urban, administrată de Gigi Văsîi a fost admisă în tabelul preliminar al creanţelor cu doar 7.337,124 lei, sumă ce provine dintr-un contract de cesiune  creanţă încheiat între Salubritate 2000 SA şi firma omului de  afaceri Gigi Văsîi.
Numai că SC Financiar Urban solicitase înscrierea la masa credală a Alprom  cu alte 6.527.640 lei, creanţă nereţinută de administratorul judiciar al fabricii de mobilă pe motiv că “ SC Financiar Urban  nu are calitatea de creditor  în raport de dispozițiile articolului 3, punctul 7 din  Legea 85/2006, în sensul că nu deţine un drept de creanţă asupra averii debitoarei S.C. Alprom. S.C. Financiar Urban are  calitatea de acţionar al Alprom S.A. şi nu de creditor.”
C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea