260 animale sterilizate în campania organizată la Topoloveni

# Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor, o nouă reușită în județ. Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA), în colaborare cu Primăria oraşului Topoloveni şi cu două organizaţii din Germania şi Austria, a derulat timp de 8 zile o campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor şi pisicilor cu şi fără stăpân din Topoloveni şi din localităţile învecinate. În decurs de 8 zile două echipe de medici veterinari argeşeni şi o echipă din Germania au sterilizat 260 de animale cu şi fără stăpân, care au beneficiat totodată de control medical şi deparazitare, iar alte animale au fost supuse altor intervenţii chirurgicale şi tratamente medicale.

De ce Topoloveni

Este al patrulea an de când FNPA organizează campanii de sterilizare la Topoloveni. Am optat pentru  derularea unui program constant în această zonă pentru că este una defavorizată, în care se abandonează masiv animale, dar şi pentru că primarul oraşului, dl Gheorghe Boţârcă, a fost încă de la început extrem de receptiv la implementarea programului de sterilizare, iar pe întreg parcursul campaniilor de sterilizare a sprijinit semnificativ derularea acestora. Dacă fiecare localitate ar urma modelul de colaborare al primarului Boţârcă în cca cinci ani câinii comunitari ar deveni istorie în România.

În fiecare campanie avem câteva poveşti de adopţie şi câte o poveste cu un câine vizitator

Patru din câinii fără stăpân ce au trecut în aceste zile prin mâinile voluntarilor FNPA au avut şi mai mult noroc pentru că s-au mutat din stradă într-o familie, iar cel mai defavorizat fizic, din pricina lipsei unui ochi, a impresionat o familie din Viena care s-a decis să ofere lui locul câinelui care tocmai a plecat definitiv de lângă ei.
Definitiv, un alt câine a rămas în amintirea noastră. N-a mai vrut să se despartă de noi şi ne vizita zilnic, la locul campaniei, unde era de altfel şi răsplătit mereu pentru momentele de relaxare pe care le dăruia fiecăruia.

Oamenii încep să înveţe despre sterilizare

Dacă în urmă cu patru ani aduceam oamenilor din Topoloveni, pe un teren aproape arid, informaţiile privind beneficiile sterilizării animalelor proprii, ne bucurăm să vedem că în fiecare an sunt din ce în ce mai mulţi deţinători care încep să conştientizeze că nu este nici benefic, nici moral (şi nu va mai fi nici legal) să laşi animalele să se înmulţească în curtea proprie şi că sterilizarea timpurie este preferabilă. Mai persistă încă informaţia din “sfatul” aberant al profanilor precum că “femela trebuie să fete o dată”, ceea ce nu aduce decât neajunsuri tuturor: animalului, proprietarului, animalelor noi născute, cetăţenilor, societăţii, pentru că majoritatea puilor ajung în stradă, însemnând zeci de mii anual.

Sterilizare versus ucidere

Eliminarea câinilor, prin metode pompieristice, precum s-a decis pe cale legislativă, nu va conduce decât la acelaşi rezultat pe care l-am avut şi în 2008, după ce am parcurs acelaşi program de gestionare prin ucidere, timp de 7 ani: o explozie a populaţiei canine comunitare.
Sterilizarea, identificarea şi returnarea animalelor cu si fără stăpân, derulate în paralel cu un program de informare şi educare, reprezintă elementele fundamentale pentru programul de rezolvare a suprapopulării canine.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea