Apă Canal 2000 S.A. a făcut paşi importanţi în implementarea mega – proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Argeș”

# Din cele 11 contracte ale proiectului, nouă au fost deja atribuite. Săptămâna trecută, conducerea societăţii Apă Canal 2000 S.A., principalul operator de apă şi canal din Argeş, a prezentat stadiul mega – proiectului de aproape 100 milioane de euro fără TVA, ce se desfăşoară cu bani europeni, „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Argeș”.
Ion Decher, directorul general al S.C. Apă Canal 2000 S.A. si Cătălin Georgescu, managerul de proiect, au prezentat stadiul implementării până în acest moment şi activităţile programate pentru 2015, precum şi principalele provocări în perioada de implementare.
,,De data aceasta putem să vorbim la prezent despre lucrările de desfăşurare a proiectului pentru că deja se lucrează la staţia de epurare de la Piteşti, se lucrează la aglomerarea Costeşti – Buzoieşti, la Mărăcineni şi de curând am început să lucrăm şi în comuna Bradu”, ne-a explicat Ion Decher, directorul Apă Canal 2000 S.A.

Până la sfârşitul lunii se reiau lucrările la Piteşti şi Ştefăneşti

Totodată, conducerea Apă Canal 2000 S.A. a mai informat că până la sfârşitul acestei luni se vor relua lucrările la contractul ce include lucrările de construcție pentru rețele de apă și canalizare din localitățile Pitești și Stefănești care au rămas de executat ca urmare a rezilierii în anul 2013 a contractului „Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelei de distribuție și rețelei de canalizare în aglomerarea Pitești, lotul 1 (Pitești, Stefănești)” din cauza insolvenței Antreprenorului Alpine Bau GmbH Austria. Printre obiectivele rămase de executat în orasul Pitești și care se regăsesc în acest contract sunt următoarele: reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în zona Calea Câmpulung, şi extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona Tancodrom; extinderea reţelei de canalizare în zonele Calea Câmpulung și Tancodrom, stații de pompare apă uzată.
În Stefănești, contractul include, printre altele, lucrările de la gospodăriile de apă Valea Mare și Râul Doamnei, conductele aducțiune apă tratată, stațiile de pompare, precum și extinderea rețelei de canalizare.
Contractul va fi executat de către compania SC Porr Construct SRL care a depus o ofertă financiară în valoare de 11.288.229,12 lei (fără TVA).

Încep lucrările şi la Topoloveni

Tot până la sfârşitul acestei luni, reprezentanţii Apă Canal 2000 S.A. ne-au spus că ar trebui să înceapă lucrările şi la contractul de lucrări CL11 „Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelei de distribuție și rețelei de canalizare în aglomerarea Topoloveni”.
Această licitaţie a fost câştigată de de către asocierea dintre companiile SC Acvatot SRL - lider de asociere, SC Kranz Eurocenter SRL și S.C. Conarg AG SRL, iar valoarea contractului este de 31.545.212 lei (fără TVA). Pentru sistemul de alimentare cu apă din zonă, contractul prevede construirea unei conducte noi de aducțiune în lungime de 0,9 km, reabilitarea rețelei de distribuție pe o lungime de aproximativ 14 km precum și extinderea acesteia cu aproximativ 21,5 km. În ceea ce privește sistemul de colectare și epurare apă uzată, sunt cuprinse lucrări de reabilitare a 4,3 km din rețeaua de canalizare. Totodată, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu aproximativ 30,2 km. Vor fi construite 6 stații de pompare apă uzată precum și conductele de refulare aferente acestora. La acestea se adaugă instalare de cămine pe conducte și racordare consumatori.

Pregătiri pentru începerea lucrărilor în Bascov şi Merişani

Pregătiri pentru începerea lucrărilor se fac şi în comunele Bascov şi Merişani, acolo unde se va desfăşura contractul de lucrări CL9 „Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelei de distribuție și rețelei de canalizare în aglomerarea Pitești, localitățile Merișani și Bascov”. Aici urmează să fie predat amplasamentul de lucrări, iar ca şi în celelalte cazuri de mai sus, lucrările ar putea începe tot până la sfârşitul lunii. Contractul include lucrări de construcție pentru rețele de apă și canalizare din localitățile Merișani și Bascov. Oferta câștigătoare, în valoare de 34.240.351,08 lei (fără TVA), a fost depusă de către asocierea dintre companiile SC PORR CONSTRUCT SRL- lider de asociere, PORR BAU GMBH și TEERAG ASDAG AKTIENGESELLSCHAFT. Data de finalizare a lucrărilor este 30.09.2015, la care se adaugă 12 luni perioada de notificare a defectelor.
Pentru sistemul de alimentare cu apă din zona Merișani, contractul prevede construirea a două rezervoare de înmagazinare și a unei stații de pompare, precum și execuția a aproximativ 18 km de rețea de distribuție. Rețeaua de canalizare va fi extinsă pe o lungime de aproximativ 17 km. Pe ambele rețele se vor instala cămine, iar consumatorii vor fi conectați la sectoarele nou construite.
În localitatea Bascov contractul include investiții pentru reabilitarea pe o lungime de aproximativ 1,4 km a rețelei de distribuție apă și extinderea acesteia pe o lungime de aproximativ 5 km.
În ceea ce privește sistemul de canalizare * epurare, contractul include lucrări de extindere cu aproximativ 20 km a rețelei de canalizare și racordarea consumatorilor la rețea, precum și construirea a 9 stații de pompare apă uzată.

Două contracte ,,inundate” de procedurile sistemului de licitaţie din România

Aşa cum se întâmplă foarte des la noi în ţară cu sistemul de atribuire a contractelor care îngreunează foarte mult desfăşurarea lucrărilor, ba chiar de multe ori s-au pierdut şi fonduri europene din acest motiv, iată că şi reprezentanţii Apă Canal 2000 S.A se confruntă acum cu această problemă.
La cele două contracte, care au rămas neatribuite şi care prevăd localităţile Ştefăneşti şi Albota – Moşoaia au apărut probleme la faza de licitaţie.
Dacă la contractul pentru Ştefăneşti s-au prezentat la licitaţie numai firme care au fost descalificate, la contractul pentru Albota şi Moşoaia s-au făcut contestaţii asupra câştigătorului pe motiv că actele cu care s-a prezentat sunt acte false, ba chiar mai mult, invocându-se faptul că acea firmă câştigătoare face parte din mafia italiană.
Aşadar, dacă pentru celelalte nouă contracte, directorul Apă Canal 2000 S.A., Ion Decher dă asigurări că lucrările se vor încadra în termen, septembrie anul viitor, pentru aceste două contracte rămase, Ştefăneşti şi Albota – Moşoaia, lucrările se vor întinde şi pe perioada anului 2016.

Dezvoltare progresivă pe bani europeni

Din 2003 şi până azi, societatea Apă Canal 2000 S.A. principalul operator din judeţul Argeş pe apă şi canal, şi-a dezvoltat reţeaua pe bani europeni, câştigând contracte de sute de milioane de euro.
A început, încă din anul 2003, pe programul ISPA, atunci când a câştigat un proiect pe bani europeni în valoare de 60 de milioane de euro (fără TVA). Iată că acum are în desfăşurare un alt proiect pe bani europeni în valoare de aproape 100 de milioane de euro (fără TVA), fiind unul din cele mai mari proiecte cu bani europeni derulat în judeţul Argeş în etapa 2007 – 2013.
Cu toate acestea, reprezentanţii Apă Canal 2000 S.A. nu s-au oprit aici şi au mai depus încă un proiect pentru etapa 2014 – 2020, în valoare de 126 milioane de euro (fără TVA).
,,Suntem în angrenaj serios pentru etapa 2014 – 2020. Am reuşit să lansăm procedura de atribuire a contractului de asistenţă tehnică pentru etapa 2014 – 2020. în următoarele zile cred că vom obţine şi ordinul Ministrului Mediului pentru finanţarea acestei asistenţe.
Dacă la etapa 2007 – 2013, valoarea proiectului fără TVA a fost de peste 99 milioane de euro, pentru etapa 2014 – 2020 proiectul prevede 126 milioane de euro”, ne-a precizat Ion Decher, directorul Apă Canal 2000 S.A.
Lucian Gherguş

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea