Fostul director adjunct al ARPM, Sorina Marin, a câştigat procesul cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti

# Şi lui Zoltan Kalman instanţa i-a dat câştig de cauză în procesul cu Mariana Ionescu, actualul director executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului trebuie să-i dea Sorinei Marin cei 10 mii de lei care i-au fost reţinuţi ilegal din salariu, în urma unei decizii de imputare, având ca subiect un presupus consum de combustibil nejustificat. Decizia de imputare a fost semnată de actualul director executiv al APM Piteşti.
În septembrie, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat în favoarea Sorinei Marin, anulând decizia de imputare din 2012. Instanţa a constatat că foile de parcurs care au stat la baza emiterii respectivei decizii nu purtau numele şi semnătura de confirmare a Sorinei Marin ci a angajaţilor instituţiei, în urma efectuării atribuţiilor de serviciu şi că nu s-a făcut dovada vreunui prejudiciu financiar adus instituţiei de către fostul director executiv adjunct în perioada cât a ocupat respectiva funcţie, mai ales că din execuţia bugetară a rezultat că instituţia se încadrase în angajamentele bugetare pe contul combustibil şi că nu au existat depăşiri ale normei legale şi lunare de motorină.

“Constatările instanţei demonstrează că s-a comis un abuz în serviciu la adresa mea”

Instanţa a constatat că decizia de imputare a fost ilegală, ca urmare a încălcării legislaţiei în materie de control, întrucât controlul financiar de gestiune internă a fost efectuat de către o persoană inginer de profesie, şi nu de către o persoană cu studii economice şi experienţă în control financiar, aşa cum stipulează prevederile legale.
,,Am crezut în dreapta justiţie şi am câştigat procesul. Poprirea din salariu în mod abuziv s-a făcut de către Ionescu Mariana, actual director la Agenţia de Mediu, printr-o decizie de imputare nefundamentată legal, fapt ce inevitabil a condus la acţiunea mea în instanţa pentru a-mi stabili dreptatea. După doi ani cât a durat procesul, atât Tribunalul Argeş cât şi Curtea de Apel Piteşti mi-au dat câştig de cauză. Constatările instanţei demonstrează că s-a comis un abuz în serviciu la adresa mea. Concluzia este că mi s-a fabricat un dosar de către Ionescu Mariana, cu documente care nu aveau legătură cu persoana mea, având drept scop hărţuirea mea profesională prin instanţă şi parchet, cu afectarea imaginii mele publice profesionale şi personale”, spune Sorina Marin.
Decizia instanţei este irevocabilă

Şi Zoltan Kalman a câştigat procesul cu Mariana Ionescu

O decizie de imputare a fost semnată de Mariana Ionescu şi în cazul lui Zoltan Kalman - fostul director general al APM Piteşti – după ce acesta ar fi fost constrâns politic să-şi ia transferul la APM Craiova. Kalman a dat-o în judecată pe Mariana Ionescu pentru anularea deciziei de imputare – 125 milioane lei vechi. Procesul s-a derulat la instanţele din judeţul Dolj, acolo unde Zoltan Kalman îşi are domiciliul şi unde îşi desfăşoară activitatea. În apărarea sa, fostul director general al APM Piteşti a invocat excepţia de nelegalitate a Ordinului de numire al Marianei Ionescu în funcţia de director executiv, iar Curtea de Apel Craiova a constatat nelegalitatea Ordinului (de precizat că nelegalitatea ordinului de numire a Marianei Ionescu atrage după sine şi nelegalitatea documentelor subsecvente, inclusiv a deciziei de imputare).
Pe 25 septembrie 2014, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în favoarea lui Kalman. Deocamdată se aşteaptă motivarea instanţei şi recursul.

Mariana Ionescu riscă demiterea

Dacă recursul va fi respins, Mariana Ionescu riscă demiterea pentru că a fost numită ilegal director executiv, caz în care va trebui să restituie toate salariile de la data numirii, iunie 2012, până în prezent.
Amintim că ordinul de numire a fost semnat de către Rovana Plumb, ministrul Mediului la data respectivă, la propunerea actualului secretar de stat Mihai Facă, care la acea vreme era preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Cum a fost reintegrată pe funcţie Mariana Ionescu

Pentru că în judeţul Argeş existau două agenţii de mediu, respectiv Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti – Regiunea 3 Sud Muntenia cu competenţă regională şi care coordona 7 judeţe (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş (APM Argeş) cu competenţă la nivelul judeţului Argeş, prin HG nr. 918/2010 privind reorganizarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi instituţiilor publice din subordine, s-a desfiinţat APM Argeş.
La momentul desfiinţării APM Argeş, Mariana Ionescu ocupa funcţia de şef serviciu reglementări, deoarece fusese schimbată din funcţie în 2009 în baza OUG 37/2009, în locul său fiind numit Mihail Mănoiu. Înainte de desfiinţarea agenţiei, Mariana Ionescu a dat în judecată ANPM şi a cerut reintegrarea pe postul de director executiv la APM Argeş. A câştigat procesul pentru reintegrarea în funcţia deţinută anterior, atât la Piteşti, cât şi la ICCJ, prin decizia 1751/24.03.2011, însă, între timp, se desfiinţate APM Argeş iar funcţia ... nu mai exista.
Zoltan Kalman a arătat, prin avocaţii săi, că Mariana Ionescu a fost “reintegrată” pe funcţie cu încălcarea legii şi că ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 2434/25.06.2012 prin care a fost posibil acest lucru este nul de drept, întrucât reintegrarea se face la o instituţie de unde ai fost eliberat din funcţie, ori Ionescu nu a avut raport juridic cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti (la Agenţia regională fusese director Marius Stanca), ci a fost director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Argeş, care era în subordinea agenţiei regionale. Mai mult decât atât, ordinul este nelegal, deoarece, Mariana Ionescu fusese sancţionată disciplinar şi la momentul numirii nu se radiase sancţiunea.
De precizat că prin Sentinţa civilă a Curţii de Apel Piteşti nr. 131/F/CONT/11.06.2010), rămasă irevocabilă după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus reintegrarea reclamantei Ionescu Mariana pe postul de ,,director executiv al APM Argeş” (Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş) şi nu pe postul de ,,director executiv la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti” (ARPM Piteşti), aşa cum s-a stabilit prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 2434 din 25.06.2012 şi, mai mult decât atât, aceeaşi instanţă, Curtea de Apel Piteşti, a dispus reintegrarea funcţionarului public Stanca Marius în funcţia de director executiv al ARPM Piteşti.     Stanca Marius, a fost eliberat din funcţia de director executiv al ARPM Piteşti  (pensionare) la aceeaşi dată, 23.04.2009, când Mariana Ionescu a fost eliberată din funcţia de director executiv al APM Argeş, deciziile de eliberare din funcţie fiind emise succesiv, sub nr. 340/23.04.2009 pentru Stanca Marius şi 341/23.04.2009  pentru Ionescu Mariana.

Sentinţa civilă a Curţii de Apel Piteşti nr. 131 / 11.06.2010, îi recunoaşte Marianei Ionescu reintegrarea pe funcţia de conducător al unei agenţii judeţene pentru protecţia mediului (director executiv APM Argeş) organizate la nivel inferior agenţiilor regionale (ARPM Piteşti), însă nu-i recunoaşte reintegrarea în funcţia de conducător al unei agenţii regionale (director executiv al ARPM Piteşti) organizate la nivelul superior al agenţiilor judeţene.

CLICI AICI PENTRU VIZUALIZAREA ORDINULUI MINISTRULUI

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea