De luni, 6 octombrie, puteţi depune cereri pentru acordarea ajutorului la încălzirea locuinţei

# Atenţie! Cei care anexează delaraţii micinoase riscă nu doar returnarea  ajutorului, ci şi amenzi. Un recent control efectuat la Piteşti a scos la iveală sute de cazuri în care titularii cererilor de solicitare a ajutorului au furnizat date nereale cu privire la veniturile familiei.  Banii trebuie, acum,  înapoiaţi, cei în cauză urmând a fi  şi sancţionaţi.  Primarul Tudor Pendiuc  îi avertizează pe titularii care solicită un astfel de sprijin  să fie atenţi la  condiţiile de acordare a ajutoarelor şi să consulte lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului, înainte de a înainta cererea. Termenul limită de depunere  a cererilor şi declaraţiilor pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei este  20 noiembrie  2014.

Săptămâna aceasta demarează acțiunea de primire a cererilor și  a declarațiilor pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea  locuinței, cu energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, energie  electrică sau lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri.
Familiile sau persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat, beneficiază de ajutor pentru energie termică, sub condiţia ca  venitul net mediu lunar pe membru de familie să fie de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.
Persoanele singure, care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică furnizată în sistem centralizat,  şi care au venituri per membru de familie cuprinse  între 786.1 lei – 1082 lei,  beneficiază de o compensare procentuală de 10%.
Pentru familiile si persoanele singure care utilizeaza pentru încălzirea locuintei gaze naturale, sau lemne/ cărbuni/ combustibili petrolieri, plafonul maxim de ventituri este de 615 lei/ membru de familie.
Pentru familiile şi persoanele singure beneficiare ale ajutorului social, ajutorul pentru combustibili solizi (lemne, cărbuni) sau petrolieri este de 58 lei.
Pentru familiile şi persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică plafonul maxim de ventituri este de 615 lei/ membru de familie.

Anchete sociale

În cazul solicitării  ajutoarelor pentru  energie  electrică,  se efectuează  obligatoriu  anchete sociale pentru toate situațiile, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat.
Atenţie, cei în cauză  trebuie să facă precizarea dacă  locuinţa pentru care se solicită  ajutor pentru încălzirea cu energie electrică nu mai este branşată la altă sursă de încălzire, întrucât ajutorul pentru energie electrică se acordă  numai  dacă energia electrică este singura  sursa de  încălzire.

Tudor Pendiuc: “S-au găsit mai multe sute de persoane care au beneficiat de drepturi necuvenite”

Cererile  și  declarațiile pe proprie răspundere vor fi însoțite obligatoriu de documente justificative privind componența  familiei, veniturile realizate de  membrii acesteia precum și acte doveditoare privind  locuința sau bunurile deținute, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite și înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate.
“În urma unor controale inopinate, s-au găsit mai multe sute de persoane care au beneficiat de drepturi necuvenite  pentru că au întocmit declaraţiile  în necunoştinţă de cauză, au declarat un număr mai mare de persoane în locuinţă, sau au fost găsite având  diverse bunuri  ori conturi  prevăzute în lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului”, spune primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.

Condiţiile acordării ajutorului

Acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei este condiționată atât de  nivelul veniturilor din luna anterioară depunerii cererii, cât şi de deţinerea în proprietate a unor bunuri mobile sau immobile.
Astfel, dacă un membru al familiei sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în anexa nr.4 la H.G. 778/2013, nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei toată familia.

Atenţie, vor exista verificări!

Proprietarul a două sau mai multe apartamente/clădiri cu destinaţie de locuinţă nu va putea beneficia de  ajutorul pentru încălzirea locuinţei. În acest sens, pentru toţi solicitanţii ajutorului de încălzire, se vor face verificări cu privire la bunurile mobile sau imobile pe care le deţin şi care se află în evidenţele fiscale.
Prin familie se înţelege soţul, soţia, precum şi alte persoane, indiferent dacă între acestea există sau nu relaţii de rudenie, care au acelaşi domiciliu sau reşedinţă şi/sau care locuiesc şi se gospodăresc împreună, sunt înscrise în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei.
Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei este reprezentantul familiei sau, după caz, persoana singură care îndeplineşte condiţiile legale de acordare a ajutorului, care solicită acordarea acestuia şi care poate fi , după caz: proprietarul locuinţei, persoana care a înstrăinat locuinţa în baza unui contract cu clauze de întreţinere, titularul contractului de închiriere al acesteia ori alt membru de familie major şi legal împuternicit de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere ori, după caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Ce venituri vi se iau în calcul

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, dupa caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de şomaj, obligatii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creante legale, cu excepţia: ajutorului social, burselor de studiu şi  burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar de tipul  «Bani de liceu», alocației pentru susținerea  familiei şi bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap.

Anchete sociale

Pe parcursul  sezonului rece, la sesizarea terților sau la solicitarea agențiilor teritoriale se vor  efectua  anchete  sociale pentru verificarea situațiilor semnalate și determinarea cazurilor de eroare și fraudă.
În cazul în care  în urma anchetelor sociale efectuate la solicitarea  agențiilor teritoriale se constată că la completarea cererii şi declaraţiei pe propria răspundere  privind componența familiei și veniturile acesteia familia sau persoana singură beneficiară de ajutor pentru încălzirea locuinței nu a declarat corect numărul membrilor de familie, veniturile ori bunurile deţinute, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei încetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează în condiţiile legii, prin dispoziţie a primarului, care constituie titlu executoriu.   
Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, si se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal.
Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei sunt obligaţi să comunice Primarului, prin depunerea unei noi cereri-declaraţii pe propria răspundere, orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării.

Unde se depun cererile

Pentru ajutorul cu energie termică în sistem centralizat, cererile şi declaraţiile pe propria răspundere, însoţite de documentele privind componenţa, veniturile şi bunurile solicitanţilor, se depun individual sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari/chiriaşi numai  la furnizorul de energie termică – S.C. TERMO CALOR CONFORT S.A.  – situat în strada Calea Bucureşti, bl. U4, mezanin şi la centrele de la punctele termice  902, 404,510, 602, 802, 1007.

E nevoie de avizul asociaţiei de proprietari

Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, vor putea fi înregistrate şi procesate la furnizor, numai dacă poartă viza de certificare a asociaţiei de proprietari/ chiriaşi de care aparţine solicitantul ajutorului de încălzire, cu privire la  numărul de camere şi numărul de persoane trecute în cartea de imobil, care sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere.
Cererile și declaratiile pe proprie răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuintei cu gaze naturale, vor fi însoţite şi de factură emisă de furnizorul de gaze naturale (GDF Suez).
De  asemenea cererile și declarațiile pe proprie răspundere pentru  acordarea  ajutorului pentru încălzirea  locuinței  cu energie  electrică, vor fi însoțite și de factură  emisă  de  funizorul de energie  electrică  din anul 2014 (CEZ- România). Se va  prezenta  factura, nu chitanța!
Cristina Stancu

CLICK AICI PENTRU VIZUALIZARE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea