Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș - la comemorarea lui Petre Țuțea

În data de 6 octombrie 2014, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a participat la comemorarea marelui filosof român Petre Țuțea, la 112 ani de la nașterea acestuia, eveniment ce a avut loc la Școala Gimnazială Petre Țutea din Boteni.
Invitați speciali la acest eveniment au fost doamna Florica Tican, nepoată a filosofului Petre Țuțea, domnul George Badea, profesor de filosofie la Liceul Teoretic “ Ion Mihalache“ din Topoloveni, domnul Vasile Leau, primarul comunei Boteni și domnul Mihail Măgureanu, director al Căminului Cultural din Boteni.
Petre Țuțea s-a născut în 6 octombrie 1902 în comuna Boteni, județul Argeș.
După absolvirea Școlii primare din Boteni (1913), Petre Țuțea urmează cursurile Gimnaziului "Dinicu Golescu" din Câmpulung Mușcel între 1913 - 1917. Urmează cursurile Universității din Cluj, obținând licența și doctoratul în drept cu calificativul Magna cum Laudae, cu o lucrare privind contenciosul administrativ (1929).
În perioada dintre cele două războaie mondiale, Țuțea a făcut parte din elita intelectuală a ţării.
Gânditor original, considerat un “geniu al oralităţii”, deopotrivă sincer şi declamativ, Petre Țuțea s-a bucurat de recunoaşterea contemporanilor. În timpul lui Ion Antonescu a fost director în Ministerul Economiei. După instaurarea regimului comunist a căzut în dizgraţie şi a avut de suferit represalii drastice, fiind anchetat, bătut şi întemniţat timp de 13 ani (1948-1953 şi 1956-1964). O frază rostită de el în închisoare a rămas celebră: “Fraţilor, dacă murim aici în lanţuri şi în haine vărgate nu noi facem cinste Poporului Român, ci Poporul Român ne-a făcut onoarea să murim pentru el!”
Doamna Florica Tican, în prezentarea pe care a făcut-o filosofului, a scos în evidență bunătatea omului Petre Țuțea, patriotismul, credinţa sa în destinul poporului român şi în valorile creştinismului: “Acum, mai la bătrînete, pot să spun că fără Dumnezeu si fără nemurire nu există adevăr. Iisus Hristos este eternitatea care punctează istoria“.
În cadrul acestei întruniri, domnul profesor George Badea,a afirmat că: “Petre Țuțea s-a născut în 6 oct 1902 la Boteni, județul Argeș, dar el n-a plecat nicicând și niciunde din spiritualitatea neamului românesc pe care l-a iubit ca nimeni altul. A fost conștiința românească liberă care a înțeles în profunzime că libertatea nu-i decât dreptul de a nu minți. A iubit această țară fără limite de orice natură, crezând cu sfințenie că neamul românesc are nevoie în decursul istoriei sale de personalități marcante care să-i determine traiectoria ascendentă, de aceea s-a situat și se va afla veșnic între Dumnezeu și neamul său.
În discursul său, domnul primar Vasile Leau a punctat legătura strânsă de prietenie dintre Petre Țuțea și etnograful Ion Chelcea. De menționat este faptul că, în cadrul Căminului Cultural din Boteni funcționează muzeul Ion Chelcea, unde este amenajat un spațiu dedicat marelui filosof, fiu de onoare al comunei Boteni.
De asemenea, la acest eveniment au participat și s-au referit la viața și opera lui Petre Țuțea, doamna Mirela Cîrstina, director al Școlii Gimnaziale Petre Țuțea din Boteni, cadre didactice și elevi, aceștia realizând și o prezentare power point dedicată activității filosofului român.
Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș derulează în prezent împreună cu Școala Gimnazială Petre Țutea din Boteni, proiectul “Tradiții și obiceiuri pe meleaguri mușcelene”, în cadrul căruia elevii participă la bibliotecă la manifestări cultural-educative, dezbateri, prezentări power point, expoziții de mărțișoare, felicitări, obiecte lucrate manual de către ei.
Cristina Baciu, Iulia Tue

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea