Dilema prețului canalizării din factura piteşteanului

Cât din apa care curge la robinet este facturată ca fiind evacuată pe canalizare? Depinde de la o localitate la alta! La Piteşti, între 95 şi 100%! O situaţie care stârneşte controverse, mai ales că normativele UE ar trebui să reducă  procentul până la 80%! Pornind pe firul logicii inverse, într-una dintre întrebările adresate recent edilului şef al Piteştiului, pe site-ul domnuleprimar.ro,  un piteşten cere să se facă lumină pe conducta… canalizării…
“Vreau să întreb şi eu cine a hotărât din CL Piteşti ca cei înregistraţi fără consum de apă la blocuri să nu plătească nici canal. Ne luminează şi pe noi «aleşii» locali unde îşi fac necesităţile cei care au consum apă 0 şi nu plătesc canal? Hai că la apă o să spuneţi că aduc de la izvoare. Dar pentru necesităţile fiziologice care merg prin canalizarea comună ce o să argumentaţi?”, întreabă piteşteanul care se semnează ”Croitoru” în reclamaţia înregistrată pe 25 septembrie 2014.
Şi nu este singurul piteştean pentru care evacuarea pe conductele publice produce dileme. Cei mai mulţi, pe reversul problemei  semnalate de piteşteanul care şi-a... canalizat nelămuririle către site.  Administratorii asociaţiilor de proprietari din Piteşti sunt asaltaţi de întrebări referitoare la motivele pentru care plătesc pentru canalizare aproximativ aceeaşi cantitate de apă care le-a intrat în locuinţă.

“De la intrarea până la ieşirea apei din apartament au loc o grămadă de pierderi care nu se văd cu minus pe factură.  Am văzut la televizor că normal ar fi să se factureze 80%. La noi, la apa caldă de facturează la ieşire 100%, iar cea rece 95%. Nu e normal atât de mult!”, spune un alt piteştean.

Potrivit normativului de randament pe acest domeniu stabilit de Organizaţia Mondială a Consumatorului (OMC), doar 80% ar trebui consideraţi ca ieşiţi la canalizare. Asta înseamnă că la 10 mc de apă intraţi în apartament, doar 8 ar trebui facturaţi ca fiind evacuaţi. Diferenţa se consideră a fi pierderi, care nu ajung la canalizare.
Din 2007,  în România se aplică Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), prin care se lasă la latitudinea consiliilor locale să taxeze canalizarea între 80% şi 100% din apa potabilă contorizată. La Târgovişte, se percepe taxa de canalizare de 80% din apa potabilă. În judeţul Cluj, în schimb, se taxează 100% în municipiu şi 80% în celelalte localităţi. În Constanţa se ajunge la 89% din apa potabilă, iar în localităţile din Timiş, facturarea se face la nivelul de 90%. La  Ploieşti se practică un  95%  din apa potabilă, la fel ca la Piteşti, iar în capitală  canalizarea se  taxează pentru 100% din apa potabilă contorizată.
La Piteşti, lămuririle se găsesc chiar în contractele semnate cu furnizorul local de apă şi canalizare, unde scrie, negru pe alb că:
“1. Cantitatea procentuală de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici, faţă de cantitate de apă potabilă furnizată şi înregistrată pe contoare sau în sistem  pauşal este stabilită astfel
- apa caldă - 100% din apa facturată;
- apa rece potabilizată - 95% din apa facturată.
Cantitatea de apă evacuată de către celelalte categorii de consumatori  se consideră a fi egală cu cantitate de apă consumată. 
2. Cantitatea de apă  uzată evacuată în reţeaua publică  de canalizare de către utilizatorii persoane fizice care se alimentează din surse proprii este de 95% din volumul înregistrat de contorul montat la sursa proprie.
Pentru utilizatorii persoane fizice şi juridice din zonele în care nu există reţea de canalizare  publică, cantitatea de  apă uzată va fi de 95% din cantitatea de apă rece potabilizată facturată.
Utilizatorii  persoane juridice la care specificul activităţii face ca o cantitate de apă să nu rămână în produsul finit, cantitatea procentuală de apă uzată evacuată este de 100% din apa facturată. ( N.r  în cazul celorlalţi, cantitatea evacuată se va stabili pe baza citirii contoarelor montate în reţeaua de canalizare)
Cantitatea de apă uzată evacuată în reţeaua publică de canalizare de către utilizatorii (persoane juridice) care se alimentează din surse proprii este egală cu cantitatea de apă înregistrată de aparatul de măsură montat pe sursa proprie de alimentare”
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea