Şi creditorii Turism Muntenia iau în calcul schimbarea lichidatorului Argeş Insolv SPRL, firma aceluiaşi Petre Motrun

# După contestaţiile creditorilor Silva Grup la adresa lichidatorul Petre Motrun… Radu Cătăniciu, avocatul creditorilor - foşti salariaţi ai SC Turism Muntenia (una dintre firmele insolvente ale omului de afaceri Nicolae Ivănescu),  şi-a rezervat dreptul de a cere schimbarea lichidatorului Argeş Insolv SPRL după ce a argumentat în faţa instanţei că  s-ar fi încheiat o serie de tranzacţii frauduloase cu scopul de a devaliza societatea debitoare. Acelaşi  drept şi-l rezervă şi AJFP Argeş din postura de creditor, după ce a solicitat lichidatorului, fără succes, raportul asupra cauzelor care au dus la insolvenţa SC Turism Muntenia. Interesant este că firma de lichidări judiciare a lui Petre Motrun (foto) este contestată în instanţă şi de creditorii celeilalte societăţi comerciale insolvente patronate de  Nicolae Ivănescu,  Silva Grup.
La mai bine de un an de la declanşarea procedurii insolvenţei în cazul SC Turism Muntenia., cauzele care au dus la acestă stare ridică încă multe semne de întrebare. În derularea procedurii, aflată pe rol la Tribunalul Specializat Argeş,  instanţa a pus în vedere lichidatorului judiciar Argeş Insolv  SPRL, firma lui Petre Motrun (vechi prieten al lui Nicolae Ivănescu și fost șef al securității comuniste din zona de baștină, Câmpulung, de al cărui nume se leagă aproape toate insolvențele și falimentele unde apare și numele lui “Nenea”)  să completeze punctual raportul  cauzelor şi împrejurărilor  care au dus la apariţia stării de insolvenţă, cu analiza tuturor elementelor de activ menţionate în actele contabile şi o analiză a creanţelor de recuperat indicate în actele contabile depuse la dosar. Până în ianuarie 2015, data la care a fost fixat următorul termen în dosarul insolvenţei SC Turism Muntenia, vor fi luate “la puricat”  toate transferurile patrimoniale asupra cărora există suspiciuni, urmând a fi identificate  elementele utilizabile pentru eventuala anulare a respectivelor transferuri.
Soluţia instanţei, pronunţată în septembrie, vine ca urmare a unei plângeri formulate de AJFP Argeş, care a  solicitat administratorului judiciar să completeze raportul asupra cauzelor insolvenţei firmei debitoare. Argeş Insolv SPRL n-a răspuns însă acestei solicitări.
AJFP Argeş ameninţă că va cere înlocuirea administratorului judiciar dacă acesta nu va completa, până la următorul termen, raportul cauzelor şi împrejurărilor  care au dus la apariţia stării de insolvenţă.

Adevăratele cauze ale stării de insolvenţă ale SC Turism Muntenia sunt incerte

La baza aceleiaşi soluţii a instanţei au stat şi sesizările făcute de către foştii salariaţi, acum creditori ai SC Turism Muntenia. Avocatul acestora, Radu Cătăniciu, arată că “s-au încheiat o serie de tranzacţii frauduloase cu scopul de a devaliza societatea comercială debitoare  şi de a crea creanţe fictive în patrimoniul acesteia, iar aceste creanţe fictive nu sunt relevate de administratorul judiciar”.
Acelaşi avocat a precizat în faţa instanţei că îşi rezervă dreptul de a formula cerere de înlocuire a administratorului judiciar, pe motiv că nu îşi îndeplineşte atribuţiile, menţionând că  există motive temeinice  pentru a crede că ascunde adevăratele cauze ale stării de insolvenţă”.
Avocatul Cătăniciu a mai afirmat că în ceea ce priveşte SC Turism Muntenia“, există o serie falsuri şi înşelăciuni  şi  că nu se face nimic pentru a afla cine este vinovatul”

Poziţia administratorului judiciar

Referitor la solicitarea AJFP Argeş,  de a completa punctual raportul  cauzelor şi împrejurărilor  care au dus la apariţia  stării de insolvenţă a SC  Turism Muntenia  şi la plângerea legată de nedepunerea acestor completări, administratorul judiciar al debitoarei arată că “este vorba despre o lucrare mai amplă, la care se lucrează şi care va fi depusă la dosar la următorul termen de judecată (n.r. 7 ian 2015)”.

Către ce arată cu degetul foştii salariaşi ai SC Turism Muntenia

Printre neregulile invocare de către creditorii-foşti salariaţi ai SC turism Muntenia se numără  şi cea referitoare la falsul certificat fiscal folosit în ianuarie 2009 la vânzarea mai multor spații din patrimoniul Turism Muntenia  despre care Atitudine în Argeş a relatat în mai multe numere. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti s-a sesizat în acest caz, din oficiu, în luna februarie a.c., la fix o lună după prescrierea faptelor penale.  După 4 luni de cercetări, în 7 iulie 2014, Parchetul a emis o Ordonanță de Clasare care constata prescrise faptele, dar a trimis dosarul la Curtea de Apel pentru desființarea atât a Certificatului de atestare fiscală, cât și a actelor de vânzare-cumpărare care s-au făcut în baza acestuia. Documentul fals a fost folosit pentru trei tranzacţii încheiate în urmă cu 5 ani. În februarie 2009, la autentificarea celor doua contracte  de vânzare-cumpărare încheiate între S.C. Turism Muntenia SA şi S.C. HR Eden 2007 SRL a fost folosit Certificatul de Atestare Fiscală F0024/05.01.2009, pe care grupul de acţionari şi foşti angajaţi ai S.C. Turism Muntenia SA l-a contestat în instanţă. În baza aceluiaşi certificat fiscal, în aceeaşi zi, a mai fost încheiat şi un alt  contract de  vânzare-cumpărare între Turism Muntenia şi o altă societate comercială. Documentul folosit nu este recunoscut de Primăria Piteşti, instituția care, teoretic, ar fi trebuit să îl emită.
Administratorul judiciar al Turism Muntenia, Art Insolv SPRL (fostă Argeş Insolv SPRL), reprezentat de Petre Motrun a convocat Adunarea Creditorilor, care a hotărât atât refacerea actelor de vânzare-cumpărare, cât și imputernicirea sa de a duce la îndeplinire această hotarâre. Creditorii au votat favorabil refacerii actelor, în dorința de a nu crea posibilitatea societăților cumpărătoare, care deja s-au înscris, sub condiţie, pe tabelul de creanțe, de a prelua controlul asupra Adunării Creditorilor.

Şi creditorii Silva Grup au ceva de împărţit cu lichidatorul Motrun

O parte dintre creditorii Silva Grup (celalată societate comercială a lui Nicolae Ivănescu a cărei insolvenţă ridică la fel de multe semne de întrebare), spun că firma lichidatorului Motrun ar ascunde unele bunuri, în detrimentul creditorilor. Aceiaşi crditori sugerează existenţa unor legături  între lichidatorul judiciar şi patronul Silva Grup, Nicolae Ivănescu (cel care are, totodată, şi calitatea de creditor al propriei sale firme, având un cuvânt de spus în Comitetul Creditorilor) în detrimentul adevăraţilor creditori ai Silva Grup. Printre  neregulile semnalate instanţei  de către o parte dintre creditorii Silva Grup se numără şi necunoaşterea de către aceștia,  ca urmare a necomunicării prin BPI,  a situaţiei cu bunurile mobile şi imobile ale Silva Grup scoase la licitaţie, sau modul deficitar în care Art Insolv SPRL şi-a îndeplinit obligaţiile legale “prin favorizarea debitorului“
La Tribunalul Specializat Argeş a existat chiar o cererea de înlocuire a lichidatorului judiciar al Silva Grup - formulată de un acţionar nemajoritar,  argumentată , printre altele, prin faptul că inventarul bunurilor societăţii debitoare ar fi incomplet. Cererea a fost însă respinsă de instanţă.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea