În Costeştiul secolului XXI, orăşenii încă mai duc gunoiul la râu

Pentru niciunul dintre fostele sate, acum cartiere ale Costeştiului - un  oraş care deşi se vrea în UE, n-a depăşit încă stadiul de comună – nu s-a găsit nici până la această oră o soluţie pentru gunoiul menajer. Dincolo de zona centrală, nu vezi un tomberon nici dacă te uiţi prin ochelari, motiv pentru care localnicii, fie dau foc deşeurilor, fie le aruncă pe unde nimeresc. Zona cimitirului din Broşteni pare groapa de gunoi cea mai la îndemână, mai ales de-a lungul albiei râului Teleorman,  pentru că din moşi-strămoşi s-a împământenit ideea de a duce deşeurile la râu. Şi până-n anul de graţie 2014, nimeni nu le-a întins acestor oameni o… pubelă de gunoi  ca să se-alinieze secolului în care trăiesc.
“Orice comunitate urbană modernă trebuie să asimileze şi să promoveze o viziune  strategică în ceea ce priveşte dezvoltarea sa viitoare. Experienţa internaţională demonstrează că proiectele şi programele operaţionale funcţionează cel mai  bine atunci când fac parte dintr-un plan de dezvoltare şi când există o coordonare la nivel strategic. Strategia de dezvoltare permite investirea raţională, pe termen mediu şi lung, a resurselor disponibile la nivel local, prioritizarea obiectivelor de investiţii în funcţie  de nevoi şi de natura acestora, dar şi inter – relaţionarea tuturor sectoarelor de  activitate, pentru obţinerea de rezultate maxime pe termen lung, în condiţiile  utilizării raţionale a resurselor disponibile.”
Cam aşa sună strategia de dezvoltare  a oraşului Costeşti pentru perioada 2009-2015!

Circ şi ... gunoi

Un an ne mai desparte de încheierea acestui ciclu, iar “prioritizarea pentru obţinerea de rezultate maxime pe termen lung”  despre care se vorbeşte în strategie e construită de edilul şef Ion Baicea pe principiul  “circ şi foame”.
Administraţia locală de la Costeşti a găsit câteva mii de euro pentru  a-l aduce pe Vali Vijelie, cu tot cu caravana lui Axinte, ca să le cânte oamenilor, dar n-a putut cumpăra 6 containere pentru cele 6 foste sate - Broşteni, Podu Broşteni, Lăceni, Stârci, Smei, Pârvu Roşu, acum cartiere de oraş european.
“N-ai unde să arunci  civilizat un ciob sau un bidon. Aproape toţi cei care locuiesc în Broşteni duc gunoiul lângă cimitir, la râu! Toată zona e împânzită cu deşeuri – sticle, bidoane,  cutii,  tablă, ca la groapa de gunoi!  Sunt şi unii care încarcă săptămânal maşinile  cu gunoi ca să-l ducă la Piteşti, la tomberoane… dar cei care n-au maşini, ce să facă? Să  le ducă  cu maxi –taxi?  Dincolo de zona blocurilor din centrul Costeştiului, unde funcţionează un serviciu de salubritate, primăria nu se mai învredniceşte să  strângă gunoiul! Pentru noi, nimeni nu s-a gândit  să pună nişte pubele la capătul străzii, care să fie ridicate sau schimbate periodic!  Chiar nu există soluţii?”, întreabă  Denisa Ionescu, 31 de ani din Broşteni,  Costeşti.
Într-adevăr, singura zonă din Costeşti pentru care autorităţile au prevăzut servicii de salubritate este cea centrală, la care,  teoretic, ar trebui să fie  arondate - inclusiv la acest capitol al gunoiului menajer - şi cartierele Teleşti şi Zorile. Din păcate, şi pentru acestea din urmă, tomberoanele sunt piese rare!
Primarul Ion Baicea recunoaşte că nici urmă de tomberoane în afara perimetrului cu blocuri, dar spune că vina nu-i aparţine.
“Cât a fost groapă de gunoi la Costeşti,  cei de la ţară încărcau gunoiul în maşini şi îl duceau acolo. Acum, groapa e închisă. Consiliul Judeţean are un proiect mai amplu,  demarat în urmă cu cca.10 ani, în care va fi prinsă şi rezolvarea situaţiei de la noi. Aşteptăm licitaţia pentru înfiinţarea unui astfel de serviciu”, a declarat, pentru Atitudine în Argeş, primarul oraşului Costeşti, Ion Baicea.
Şi, totuşi, Primăria are posibilitatea de a încheia contracte cu un operator şi în afara  proiectului CJ,  aşa cum a procedat pentru zona blocurilor.
“În zona blocurilor avem un parteneriat  cu Primăria Piteşti, dar prestatorul nu dispune de capacitatea de a  prinde şi celelalte zone”, mai spune primarul.
Situaţia e la un pas de a degenera într-un scandal cu iz penal. Oamenii sunt conştienţi că riscă să ia amenzi de la Mediu pentru gunoiul dus la râu,  dar  spun că n-au altă soluţie şi trag un semnal de alarmă asupra ignoranţei autorităţilor, care-i forţează să încalce legea. Speră ca cineva să-i  şi audă.
Amintim şi noi administraţiei locale de la Costeşti de un alt paragraf din strategia de dezvoltare  a oraşului,  unde se mai spune - frumos, ce-i drept, şi,  mai ales, foarte diferit de realitatea din teren, că “parteneriatul local continuă şi extinde eforturile de implicare şi consultare a diverselor grupuri de interese locale din perioada de elaborare a Strategiei, fiind expresia răspunderii asumate de acele entităţi sau grupuri de entităţi, în ceea ce  priveşte contribuţia directă şi planificată la transpunerea Strategiei.”
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea