BCR şi ceilaţi creditori ai Montan Star nu reuşesc s-ajungă la consens

# Scandalul vânzării activelor Montan Star, tranşat în instanţă # Contestatarii sunt de părere că se urmăreşte intrarea în faliment a SC Montan Star, următorul pas (în cazul în care reorganizarea nu funcţioneză) după deschiderea procedurii insolvenței.

Creditorii minoritari ai S.C. Montan Star Agency S.R.L, colosul imobiliar intrat în insolvenţă în aprilie 2010, contestă în instanţă o hotărâre a Adunării Creditorilor de la începutul acestei luni, arătând că BCR, care deţine peste 72% din creanţe, ar încerca să îngreuneze procedura de  valorificare a bunurilor firmei debitoare, forţând trecerea la faliment a acesteia.  În contestaţie, unul dintre creditorii Sc Montan Star cere desfiinţarea hotărârii Adunării Generale a Creditorilor, prin care se schimbă modalitatea de vânzare a bunurilor firmei aflate în insolvenţă, pe motiv că ar fi nelegală,  şi cere instanţei menţinerea vechii modalităţi de vânzare a activelor stabilită în planul de reorganizare.

 

Negociere directă versus licitaţie publică

Potrivit regulamentului de vânzare întocmit de administratorul judiciar, valorificarea bunurilor Montan Star se poate efectua atât în bloc, cât şi  individual, prin licitaţie publică, dar şi prin negociere, cu posibilitate de supraofertare. Pe 2 octombrie 2014 însă, în Adunarea  Generală  a Creditorilor, BCR - creditorul majoritar al Montan Star (cu  72, 103% din creanţe) - a votat în sensul valorificării bunurilor din averea debitoarei numai prin negociere directă, pasul de oferte pornind de la preţul din ofertele primite şi aprobate de Adunarea Creditorilor.

BCR, acuzată că ar fi avut o atitudine şicanatoare

Iată ce se arată în contestaţia depusă pe 10 octombrie 2014 la Tribunalul Specializat Argeş: “Prin votul transmis pentru Adunarea Creditorilor din 2 octombrie 2014, creditorul majoritar, care a avut pe întreaga procedură o atitudine şicanatoare şi contra interesului colectiv al procedurii, respectiv de recuperare optimă a creanţelor deţinute de creditori împotriva debitoarei, a hotărât în mod nelegal  blocarea încă o dată a activităţii debitoarei şi a planului de reorganizare, prin blocarea valorificării apartamentelor aflate în patrimoniul debitoarei”
Planul de reorganizare propus pentru Montan Star la deschiderea procedurii insolvenţei viza tocmai optimizarea strategiei de vânzare.
“Creditorul Majoritar nu doreşte ca valorificarea să se poată efectua transparent şi prin licitaţie publică cu strigare,pornind de la preţul stabilit prin raportul de evaluare fără posibilitatea de scădere, ci numai prin negociere directă, cu aprobarea Adunării Creditorilor (nr. unde BCR are peste 72% din voturi)”
Contestatarii sunt de părere că se urmăreşte intrarea în faliment a SC Montan Star, următorul pas (în cazul în care reorganizarea nu funcţionează) după deschiderea procedurii insolvenței.
“BCR, uzitând de poziţia sa dominantă în cadrul procedurii, nu numai că încearcă să îngreuneze procedura de valorificarea a bunurilor debitoarei, forţând încă o dată trecerea în faliment, dar şi dispune, după bunul plac, de bunurile din averea  debitoarei, prin faptul că toate persoanele care formulează oferte superioare sau egale preţului trecut în raportul de evaluare, trebuie să fie agreate de către acesată instituţie. Cu alte cuvinte, bunurile debitoarei se vând doar persoanelor agreate de BCR, fapt inadmisibil într-o procedură în care maximizarea averii debitoarei în vederea acoperirii creanţelor trebuie să fie prioritară tuturor persoanelor implicate în prezenta procedură”, se mai arată în aceeaşi contestaţie semantă de creditorul  SC Lumida SRL.

Apartamente, locuri de parcare, terenuri şi maşini sunt scoase la vânzare

Anunţul privind scoaterea la vânzare a bunurilor S.C. Montan Star Agency prin metoda negocierii directe este deja public. Societatea comercială vinde toate activele din patrimoniu, respectiv: apartamente, terenuri şi bunuri mobile, după cum urmează: teren intravilan situat în mun. Pitesti, în suprafaţă de 1.506 mp; teren intravilan situat în mun. Piteşti, în suprafaţă de 1.550 mp; teren intravilan situat în mun. Piteşti, în suprafaţă de 47 mp; 18 buc. apartamente cu 2 sau 3 camere şi penthouse-uri, 1 buc. spaţiu comercial, 43 buc. locuri de parcare în garaj, toate situate la adresa mun. Piteşti, str. Tudor Arghezi, nr. 2, bl. MS2 (cartier Montan Star – Tancodrom), jud. Argeş; 1 buc. piscină şi utilităţile aferente acesteia; reţele edilitare (apă şi canalizare); 5 buc. autoturisme; maşini şi utilaje construcţii, conform inventar.
Preţul minim de pornire a negocierii directe pentru fiecare bun în parte este valoarea estimată prin raportul de evaluare întocmit la data de 25 august 2014 şi depus la dosarul cauzei. La preţurile stabilite se adaugă TVA în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
Cei interesați trebuie să depună la sediul societăţii, până la termenul limită din 10.11.2014, orele 16:00, o ofertă de preţ, la care va fi anexată şi dovada plăţii garanţiei de 10% din preţul inclus în ofertă şi dovada achitării contravalorii caietului de sarcini în cuantum de 1.000,00 lei, împuternicire în cazul persoanelor juridice, acordul de acceptare a documentaţiei, condiţiilor, termenilor şi clauzelor caietului de sarcini. În data de 11.11.2014 se va încheia un proces verbal care va constata ce oferte au fost depuse şi dacă acestea îndeplinesc condiţiile legale şi cele impuse prin Hotărârea Adunării Creditorilor.
Procesul verbal menţionat anterior, împreună cu ofertele eventualilor cumpărători, vor fi supuse aprobării Adunării Creditorilor care va decide condiţiile în care se va putea face vânzarea bunurilor prin publicarea unui anunţ privind condiţiile de supraofertare, în conformitate cu prevederile art. 118 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Cu o menţiune: preţul din ofertă nu poate fi mai mic decât cel stabilit în raportul de evaluare pentru fiecare bun în parte.

BCR a cerut falimentul  Montan Star  încă de anul trecut

Judecătorul sindic a dispus  deschiderea  procedurii insolvenţei în cazul  SC Montan Star Agency în  aprilie 2010, iar în noiembrie anul trecut, BCR, în calitate de creditor al firmei constructoare, a formulat o cererea de trecere la procedura falimentului pentru Montan Star pe motiv că debitoarea nu a reuşit  să se conformeze  planului de reorganizare.
Montan Star a încercat să demonstreze instanţei că cererea băncii a fost formulată cu rea credinţă şi că reorganizarea SC Montan Star ar avea şanse de reuşită, arătând că nu s-a verificat implementarea planului  de reorganizare prin vânzarea apartamentelor din blocurile Montan Star.

Creditorii Montan Star

Lista celor înscrişi la masa credală a SC Montan Star Agency  este lungă, printre  creditori numărându-se şi  DGFP Argeş.  Primăria Piteşti, Montan Star SRL- fosta Montan Star Leasing, Montaj Electric Service,  S.C. Master Tools SRL;  Sc Olyz’s Center, CO.FA Construct România, Badrom Service SRL SC Denster Construct  SRL Insolv.,  Building Astrom etc.

27 noiembrie - următorul termen în dosarul insolvenţei Montan Star

Tribunalul Specializat Argeş a amânat judecarea cauzei în dosarul insolvenţei SC Montan Star Agency pentru  27 octombrie 2014, asta după ce în luna mai a anului current a desemnat acelaşi expert evaluator pentru reevaluarea bunurilor mobile şi imobile din averea constructorului argeşean, în vederea stabilirii regulamentului  de vânzare a acestora, pentru ca respectivele bunuri să fie valorificate conform  hotărârii adunării creditorilor.

Cât valorează activele  Montan Star

Numai terenurile Montan Star au o valoare de   peste 1,75 milioane lei. Societatea comercială mai deţine  construcţii  evaluate la 1,02 milioane lei,  produse finite a căror valoare depăşeşte 4,25 milioane lei reprezentând valoarea apartamentelor construite şi nevândute. În activele Montan Star Agency  mai apar  concesiuni,  brevete, licenţe, mărci comerciale etc,  în sumă de  peste 59 de mii de lei, plus alte imobilizări necorporale în valoare de 3000 de lei,  mijloace de transport evaluate la 436 mii lei,  echipamente tehnologice, maşini şi utilaje de peste 374 mii lei, aparte si instalaţii de aproape 15 mii lei şi mobilier  în valoare de alte 31 mii lei. Ar mai fi de amintit avansurile acordate clienţilor şi alte creanţe imobilizate, materiile prime, materialele de natura obiectelor de inventar, produse în curs de execuţie reprezentând amenajarea subsolului la blocul MS2, restaurantul şi spaţiile comerciale  de la la piscina imobilului, în valoare totală de alte zeci de mii de lei.

Unii clienţi au chemat în instanţă SC Montan Star

Într-un număr anterior al ziarului nostru v-am prezentat pe larg cazul familiei Popescu,  cea care a chemat în instanţă SC Montan Star Agency. Iulia şi Dorel Popescu au solicitat  încheierea  contractului de vânzare-cumpărare pentru garsoniera Montan Star  din Strada Tudor Arghezi, bloc  MS2 în care locuiesc, după ce, din 2007, de la  încheierea antecontractului  între  constructor, proprietarul terenului şi  cei doi soţi, au plătit pentru această locuinţă,  în decurs de de 5 ani,  suma de  26 de mii de lei. Lichidatorul Financiar al Montan Star Agency a cerut instanţei să respingă cererea familiei Popescu, pe motiv că ar fi netemeinică şi nefondată, arătând că printre clauzele documentului semnat  se află şi cea potrivit căreia dreptul de proprietate  şi posesia asupra imobilului vor fi transferate cumpărătorului  la data semnării şi autentificării contractului  de vânzare-cumpărare, numai după achitarea  integrală a preţului acesteia (56.000 lei).
Lichidatorul a arătat  că întrucât în cursul anului 2012, cumpărătorii au încetat orice plată, nemaiachitând  restul de datorat, intervine rezilierea acestuia şi că în atare condiţii, locuinţa ar fi ocupată abuziv.
Familia Popescu   a încercat să demonstreze că cei 26.400 lei  reprezintă mai mult decât preţul de piaţă al garsonierei  confort 1 (care, la  Piteşti variază între 18.000 şi 25.000  lei).
Ca s-o convingă să elibereze locuinţa,  s-a procedat a debranşarea  familiei Popescu de la utilităţi. Numai că, cel puţin în această privinţă,  instanţa  a remediat lucrurile. Tribunalul Specializat Argeş a admis cererea soţilor Popescu împotriva  Montan Star Agency şi l-a obligat pe lichidatorul judiciar să rebranşeze utilităţile de gaze, lumină, căldură, apă rece, apă caldă etc.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea