Aplicația ”Radarul pădurilor” produce primele efecte

# Scândura a ajuns, la depozitele de materiale de construcții din Argeș, la 850 lei/m.c. # Lemnul de foc se fură, în continuare, la liber. Cu binecuvântarea poliției?!

Mult trâmbițata aplicație ”Radarul pădurilor” a intrat în funcțiune. Nu se mai pot transporta materiale lemnoase fără înregistrarea mașinii și a cantității transportate. Toate informațiile ajung într-un server și pot fi verificate atât de lucrătorii silvici cât și de polițiști. Numai că… orice minune ține, în continuare, trei zile. Iar în pădurile din Argeș se fură, în continuare, ca-n codru. ”Nici pomeneală! Furturile au scăzut, estimativ, cu 70%” opinează un oficial.

Lemnul de foc se fură, în continuare, la liber. Cu binecuvântarea poliției?!

Camionetele Aro, cu remorcă, se agită, în continuare, în fiecare dimineață, pline cu bușteni. Pleacă din văile Bogați, Râncăciov, Priboieni și de oriunde și livrează, ca și până acum, lemne, la negru, clienților cu sobe sau centrale pe lemne. Procedura este neschimbată, ”radarul pădurilor” este, pentru aceștia, egal cu zero. Vechiul sistem de furt a suferit numai mici modificări, așa încât programul a rămas același. Înainte, metoda era următoarea: una bucată bon de lemne, cu valabilitate de două zile, cu care se pot căra cantități de zece ori mai mari decât cea trecută în acte. Desigur, cu binecuvântarea organului de poliție, care nu trebuie, în cazul unui control, să pună ștampila pe bon. Acesta, bonul, ar fi fost, într-o atare situație, compromis. ”Acum?” – ne spune un mic traficant de lemn de foc – ”Exact la fel. Ne înregistrăm, frumos, în aplicație, o dată, după care cărăm, pe aceeași înregistrare, de trei ori, că merge! Sau nu ne înregistrăm deloc” Micul transportator s-a declarat, totuși, pesimist cu privire la viitorul afacerii sale: ”Cât o mai merge, că am auzit și eu că nu se va mai putea…”

Mesajele venite de la cititori confirmă! Se fură în continuare, și mult!

Cititorii site-ului ziarului au reacționat imediat la materialul publicat anterior, care anunța apariția ”radarului”. Aceștia  critică, mai ales, faptul că poliția nu reacționează. Iată numai două comentarii:
Legea e foarte proastă - Sandu
”Păi le-au dat atâta timp de transport, că se plimbă pe un aviz de 3 ori cel puțin, așa că intenția inițială a fost bună, până s-au schimbat timpii de transport....așa..că ...rușine...furtul continuă iar eficiența 5%”
Furatul lemnelor în ȚIȚEȘTI – Neluțu
”NU TRERBUIE ORGANIZATĂ NICIO ACȚIUNE POMPOASĂ. TREBUIE SĂ MERGI SÂMBĂTA DUPĂ MIEZUL NOPȚII PE STRADĂ ȘI ATÂT. APAR TĂIETORII DE LEMNE SINGURI. DUDUIE CAMIOANELE CU LEMNE, DAR CINE SĂ LE VADĂ, CĂ POLIȚISTUL ESTE PAZNICUL HOȚILOR, ȘI CÂINELE PRIMARULUI. POANTA CU RADARUL PĂDURILOR SĂ I-O SPUNEȚI LUI MUTU...”

Un oficial al ITRSV ne-a confirmat că ”radarul” are și scăpări. E drept însă că nu se mai fură la TIR, așa cum s-a întâmplat până acum. ”Aveți puțină răbdare. După 25 de ani de jaf la drumul mare, este prima măsură care va produce efecte reale pentru salvarea pădurilor!” – ne-a comunicat acesta.

Scândura a ajuns, la depozitele de materiale de construcții din Argeș, la 850 lei/m.c.

Singurul sector unde se simte, cu adevărat, deja, o modificare, este cel al materialelor de construcții. Scândura și grinzile de rășinoase care, odată, soseau din zona Sucevei fără acte și cu un preț pe măsură, au dispărut. De la gaterele din județ se primește marfă proaspătă, însă… cu 50% mai scumpă. ”Aici nu mai merge cu furatul, cel puțin deocamdată” – ne spune un patron de depozit de materiale din Ștefănești. ”Nu riscă nimeni o confiscare de marfă dintr-un tir, pentru că valoarea este prea mare, pot fi în joc zeci de mii de lei. Am cumpărat și eu scândură acum, la en-gros este 700-780 lei/m.c., iar eu o vând cu 800 metrul cub.”
(A.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea