O „altfel” de lecție de istorie, predată de Constantin Vărășcanu

Marți, 21 octombrie, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului „Lecția de istorie – cele mai frumoase poezii din creația autorului”, aparținând prof. Constantin Vărășcanu.
Despre acest volum au vorbit apropiații domnului profesor Vărășcanu, care au spus numai cuvinte frumoase despre noua carte lansată: poeta Denisa Popescu, care a scris și prefața cărții, psihiatrul Dumitru Constantin Dulcan, managerul instituției organizatoare, Octavian Mihail Sachelarie, istoricii Marius și Valentin Motreanu, prof. Lucian Costache.
«Volumul „O altfel de lecție de istorie” este o carte de poezii patriotică, care este un concept mai desuet în zilele noastre, mai devalorizat. Poezia patriotică este o zonă care lipsește din cultura vremurilor noastre tulburi. Este o poezie cultă, chiar dacă este de sorginte patriotică. Constantin Vărășcanu are o activitate polivalentă; este un activist cultural, făcând parte din diverse asociații literare și culturale», a afirmat Octavian Mihail Sachelarie. Acesta a înmânat autorului o diplomă de excelență din partea bibliotecii pentru contribuția la dezvoltarea culturii argeșene și pentru buna colaborare cu Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.
Poeta Denisa Popescu a spus despre autor că „ține de o lume românească pe cale de dispariție, în care patriotismul era literă de lege. Solemnitatea care-l caracterizează pe Constantin Vărășcanu este evidentă în poezie. Este un bonom, un cavaler, știe să articuleze o idee, un sentiment. În poeziile sale vedem copilul, adultul, seniorul înțelept. Limbajul abundă în metafore. Dincolo de aparența de facil al poeziilor sale, este un om foarte profund.”
„Cunoscându-i activitatea culturală și literară prezentă în cultura argeșeană, pot spune că facem parte din acea generație care încă mai vorbește despre cultură. În acest volum, este o anumită retorică romantică, uneori colocvială, și de adresare directă către un cititor apropiat. Este vorba despre un romantism categorial, tipologic, al unui liric emotiv. Nimic artificial, totul este sincer, cu o naivitate specifică unui patriotism sincer, niciodată contrafăcut. Poezia este cel mai adesea dedicată. Nu dedică din oportunism, ci dintr-o apropiere efectivă față de oameni”, a spus colegul său de la Colegiul Național I.C. Brătianu, prof. Lucian Costache.
Psihiatrul Dumitru Constantin Dulcan a explicat simbolul «fântânii» care apare frecvent în poezia lui Vărășcanu: „Autorul redă o poezie matură, frumos elaborată. Nu este numai o lecție de istorie, ci de artă și de mare bucurie pe care el și noi o împărtășim. Simbolul fântânii semnifică apa fără de care viața nu ar exista. Este un simbol atotcuprinzător. Toți trebuie să fim patrioți, pentru că în structura corpului nostru sunt toate elementele pământului pe care ne-am născut. Așadar, cu toții, dacă nu suntem, trebuie să fim patrioți.” La finalul evenimentului, autorul a ținut să mulțumească tuturor celor care i-au fost aproape de-a lungul timpului, afirmând elocvent: „Această carte este dedicată elevilor și fraților mei, dar și absolvenților.”                                                                                                  
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea