Bursă persană obținută prin Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”

# Sunt aproape doi ani de când Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează cursuri gratuite de Limbă și Civilizație Persană, coordonate de Mihai Cernătescu.

În cadrul acestui curs, prin programul său de studiu, profesorul le asigură elevilor o bună însuşire a limbii persane contemporane, dar le prezintă şi pagini din cultura şi civilizaţia Orientului Mijlociu. Argeşean la origini şi unul dintre cei mai tineri doctori în istoria islamică, Mihai Cernătescu a trăit 9 ani de zile în Republica Islamică Iran şi este familiarizat cu istoria, cultura, tradiţiile şi obiceiurile, precum şi cu frumuseţea acestei ţări.  
Urmând acest curs și datorită bunelor rezultate obținute, tânăra liceeancă Alina Ioana Ciculescu, în vârstă de 17 ani, elevă a Colegiului Național ”Zinca Golescu” în clasa a XI-a, a reușit să obțină o bursă de studii în Iran. Tânăra piteșteancă s-a aflat în perioada 2-28 august 2014, în Iran la un curs organizat de Ministerul Culturii al Iranului în colaborare cu Universitatea Internaţională Imam Khomeini din Qazvin. Cursul a avut ca scop promovarea limbii şi culturii persane în spațiul extern Iranului şi familiarizarea studenţilor interesați de acest domeniu, cu cultura, societatea şi limba poporului persan, încurajându-i în acelaş timp să identifice cele mai bune metode de a consolida în continuare cunoştinţele lor lingvistice.
Pentru a afla informații despre această frumoasă și în același timp provocatoare experiență, despre cultura persană sau mentalitatea poporului iranian, am realizat un scurt interviu cu eleva Alina Ioana Ciculescu:

# Ce-a însemnat pentru tine aceasta bursă în Iran?
- Am primit această bursă ca pe o şansă de a mă familiariza cu limba, societatea si cultura poporului iranian. Am reuşit să-mi îmbunătăţesc abilităţile de comunicare şi cunoştinţele despre cultura şi istoria Islamului. A fost intr-adevăr o ocazie, dar şi o provocare în acelaş timp.
# Experință, provocare... Povestește-ne...
- Consider că această şansă ce mi-a fost dăruită constituie o experienţă de neuitat, deoarece la acest curs au fost prezenţi studenţi din 35 de ţări străine Iranului (Germania, Italia, Ucraina, Tarile de jos, Spania, Rusia, Coreea, Taiwan, China, Japonia, Egipt), şi am putut să învăţ de la ei si lucruri ce ţin de cultura altor popoare. A fost ca si cum în cadrul aceluiaşi curs, am vizitat alte 34 de ţări.
Privind experienţele cu poporul iranian, zilnic după terminarea orelor de curs, mergeam în oraş, în grup organizat şi vizitam diferite puncte de cultură  reprezentative pentru poporul iranian, felul în care ei gândeau ,,frumosul” şi arhitectura specifică. Sfârşiturile de saptămână le petreceam de asemenea, vizitând. Am văzut Teheranul de 3 ori, iar în cadrul acestor vizite, am fost la Biblioteca Naţionala a Iranului, Muzeul Național de Covoare Persane, Muzeul Militar din Teheran, Turnul Milad din Teheran şi Monumentul Azadi. Am mai fost la castelul Alamut - fortăreața de necucerit a asasinilor medievali persani, Marea Caspica şi am vizitat frumosul oraș Isahan.
# Cum te-ai simți acasă la ei, cum e poporul iranian? 
- Sincer, iranienii m-au impresionat foarte mult nu doar prin limbaj, ci și prin fapte. Prin onestitate şi prin faptul ca sunt foarte ”drepţi”. Noi care nu cunoşteam banii iranieni puteam fi înşelaţi foarte uşor la magazin şi în bazar, însă de fiecare dată când nu reuşeam să izbutim cu plata, vânzatorii veneau lângă noi şi ne explicau cum se numără rialii (moneda iraniană). Sunt oameni foarte răbdători şi atenţi cu străinii. La plecare ţin minte că am plâns deoarece într-o lună cât am stat acolo, ei au devenit pentru mine o a doua familie. Încă ţinem legătura şi sper ca într-o zi să îi pot revedea din nou pe oamenii ce m-au ajutat şi m-au învăţat să trăiesc printre ei.
# Ai repeta această experiență? Transmite-le cititorilor ce a însemnat pentru tine acest curs de persană organizat de Biblioteca Județeană și dacă această oportunitate de a studia în Iran și-a pus amprenta pe ceea ce vrei să faci în viitor?
- Ce pot să spun? Cu siguranţă, dacă aş mai avea ocazia, aş repeta această experienţă. Pentru mine această oportunitate de a comunica cu persoane din afara țării mele a însemnat foarte mult şi m-a ajutat să devin mai independentă şi să am mai multă încredere în mine. Eu pe viitor doresc să urmez calea medicinei, dar asta nu înseamnă că voi renunţa la limba persană. Am vise mari şi chiar îmi doresc, dacă va fi posibil, să realizez parteneriate cu instituţii din Iran şi să ajut sistemul medical atunci când va veni vremea, să îi mulţumesc României şi să-i demonstez că toată munca ce a investit-o în mine nu a fost în zadar. Totodată, aș vrea să le mulțumesc celor care m-au sprijinit în această frumoasă experiență: Bibliotecii Județene Argeș, respectiv Consiliului Județean Argeș și Ambasadei Republicii Islamice Iran la București.
Miruna Matei

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea