Expoziție-eveniment la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Miercuri, 5 noiembrie 2014, de la ora 12.30, în holul Bibliotecii Județene Argeș a avut loc vernisajul expoziției-eveniment „Interferențe brâncovenești în arhitectura neoromânească”. Organizată de bibliotecă, împreună cu Asociația Arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet, expoziția de fotografie a fost realizată de Cristina și Ștefan Ionescu-Berechet. Invitații speciali ai realizatorilor expoziției, Cristina și Ștefan Ionescu-Berechet, au fost istoricul și criticul de artă prof.univ.dr. Carmen Oprescu și arhitectul Salvinia Milata, reprezentatul Ordinului Arhitecților din România.
Moderatorul și inițiatorul evenimentului a fost responsabilul Secției Colecții Speciale din cadrul Bibliotecii Județene Argeș, bibliotecara Lucreția Picui.
Despre importanța organizării acestei expoziții în cadrul bibliotecii, directorul instituției, Octavian Mihail Sachelarie, a afirmat: „Este un eveniment surpriză, pentru că putea trece pe lângă noi fără să ne dăm seama. Într-un context favorabil, această expoziție a ajuns la Pitești. Evenimentul de azi înseamnă, pe lângă punerea în valoare a unei personalități culturale, și un punct de reflecție. Această expoziție se încadrează foarte bine în încercările bibliotecii de a pune în valoare arhitectura, arta și profesiile creative din România.”
„Expoziția a mai fost prezentată la Câmpulung Muscel în anul 2012, iar în anul 2013, la București, la sediul UAR (Uniunea Arhitecților din România), după care ne-am întors în Câmpulung, la Muzeul de Istorie. Am participat la această expoziție în calitate de fotograf. Eu și cu soțul meu nu suntem doar moștenitori, ci și descoperitori, pentru că arhitectul Ionescu-Berechet a intrat, într-un mod inexplicabil, într-un con de umbră. Toate aceste fotografii sperăm să facă parte dintr-un album la care lucrăm și care va apare dacă vom găsi un sponsor”, a spus soția nepotului arhitectului Ionescu-Berechet, Cristina Berechet.
„Portofoliul arhitectului Ionescu-Berechet însumează peste 500 de lucrări extrem de diverse, intrând aici și proiectele neexecutate. Vorbim despre construcția de biserici, o pleiadă întreagă de monumente restaurate. Pe lângă exteriorul bisericii, a realizat și interiorul bisericii (mobilierul, candelabre, catapetesme). A realizat în paralel cu arhitectura bisericească, foarte multe lucrări care depășesc cadrul respectiv al arhitecturii. În sfera arhitecturii civile, a realizat foarte multe lucrări, peste 80 de lucrări numai în Câmpulung, printre care fosta Prefectură de Muscel, Ateneiul Cultural Negru-Vodă, Vila Anastase. Nu a construit numai în genul neoromânesc, ci a abordat și alte genuri, un stil mai modern”, a declarat Ștefan Ionescu-Berechet, nepotul marelui arhitect.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea