Exponatul lunii noiembrie. Insignă de beneficiarus

Descriere: piesa a fost realizată din bronz. Forma sa copiază vârful unei lance. Partea lăţită, care imită aripioarele armei este traforată, decupajele redând forme simple geometrice. Tubul şi nervura lăncii sunt stilizate, având aspectul unei tije. Pe faţa interioară, care este perfect plată, în parte mediană, pe tijă prezintă trei nituri care se fixau pe curea.
Funcţionalitate: insigna se fixa pe balteus. Balteus-ul reprezenta o curea lată, care era petrecută peste umăr de care se prindea teaca spadei. Insigna se fixa în zona pieptului.
Loc descoperire: Mătăsaru (jud. Dâmboviţa).
Analogii: O piesă similară a fost descoperită în castrul roman de la Răcari (jud. Dolj), pe teritoriul Daciei, iar o alta a apărut în mediu barbar, în aşezarea de la Medieşu Aurit (jud. Satu Mare).
Datare: prima jumătate a secolului al III-lea.
Beneficiarius – personajul avea în armata romană gradul de subofiţer. În legiuni, el făcea parte din serviciul de cancelarie al legatului legiunii (comandantul legiunii) sau al tribunului legiunii. Alţii, aflaţi în subordinea guvernatorului provinciei (consularius), de unde şi numele de beneficiarius consularis conduceau mici detaşamente aflate în diverse posturi de pază (statio) de pe drumurile publice. De obicei, aceştia erau detaşaţi din legiuni. Detaşamentele pe care le conduceau desfăşurau misiuni poliţieneşti. Ca simbol al autorităţii sale el purta o serie de însemne. Între acestea, cele mai frecvente sunt insignele de tipul cele expuse şi descoperite la Mătăsaru (jud. Dâmboviţa). Descoperirea unei astfel de piese la Mătăsaru, atestă prezenţa unui beneficiarius. Prezenţa unui astfel de personaj într-o aşezare barbară nu trebuie să surprindă, dacă ne gândim că aşezarea de la Mătăsaru, destul de întinsă, era situată foarte aproape de limes, la doar 50 km faţă de limes Taransalutanus. Or autorităţile romane, pentru a evita atacurile prin surpindere, trebuiau să-i ţină pe barbari sub strictă supraveghere. O insignă de beneficiarius a fost descoperită şi în aşezarea barbară de la Medieşu Aurit (jud. Satu Mare), aşezare ce are o poziţie similară cu a celei de la Mătăsaru.

Muzeul Județean Argeș: Strada Armand Călinescu, nr. 44, Piteşti, Argeş, România
Tel.: 0248-212561, Fax. 0248-212561
http://www.muzeul-judetean-arges.ro

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea