100 de ani de la trecerea în neființă, evocarea poetului Dimitrie Anghel la Biblioteca Județeană Argeș

“Râd în grămadă flori de nalbă și albe flori de mărgărint,/ De parc ar fi căzut pe straturi un stol de fluturi de argint”
Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a organizat evenimentul cultural Scriitori români în conștiința contemporanilor. Dimitrie Anghel, expoziție de cărți, dicționare și publicații periodice din colecțiile de documente ale bibliotecii, dedicată scriitorului român la împlinirea a 100 de ani de la trecerea în neființă.
Poetul și prozatorul român Dimitrie Anghel , născut la 16 iulie 1872 și decedat la 13 noiembrie 1914, este  unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai simbolismului în  literatura română.
Primele versuri ale lui D. Anghel, surprinzător de muzicale, apar în revista Contemporanul în anul 1890, iar primul volum de versuri se intitulează În grădină, și a apărut în 1905.
Poet sensibil, D.Anghel caută refugiu din lumea reală în cea a fanteziei și a visului, construindu-și un univers propriu, floral, plin de culoare și parfum.
Poetul este un contemplativ, un visător, care aduce în poezie tema călătoriilor, motivul boemei și imagini ale peisajului marin. Simbolismul se îmbină în poezia lui cu notele romantice.
În opera sa cultivă mediul naturii artificiale, umanizate, al grădinilor, fiind un poet de alcătuire morală romantică, căutător  de valori verbale și sintactice noi, care și-a însemnat trecerea în evoluția prozei noastre literare.
“În florile lui, trăia dorul de paradisul pierdut, amintirea grădinilor fermecate...Fluturii săi erau mătăsuri, sdrențe de catifea...lumini de baluri, oglindiri din lumea celor o mie și una de nopți” (Victor Eftimiu, în revista Flacăra, nr.5-6/1914)
Privit ca prozator, Anghel poate fi numit  un poet al amintirii, al amintirilor din țară și din străinătate.
“În proza lui, este o năvală de poezie, care vine de pretutindeni, impetuoasă, fecundă, obsedantă. Erau în proza lui, priveliști albe de lună, supt care sboară, argintind, funigei, iar crinii înalță cădelnițe de cristal “ (Victor Eftimiu, în revista Flacăra, nr.5-6/1914).
Proza lui D.Anghel vădește înzestrare picturală, eleganță a stilului și vervă polemică. Dintre lucrările prezente în expoziție amintim: Povestea celor necăjiți. Fantezii și portrete,  București, Librăria Nouă, s.a.; Oglinda fermecată. Fantazii, București, Institutul de arte grafice Carol Gobl, 1911; Poezii. În grădină. Fantazii, inedite, traduceri, București, Editura Cartea Românească, 1924; Poezii și proză,  București, E.S.P.L.A., 1957.
Din colaborarea cu Șt. O. Iosif au rezultat Legenda funigeilor, poem dramatic în trei acte (1907), Cometa, comedie în trei acte (1908), Caleidoscopul lui A. Mirea (1908-1910), Cireșul lui Lucullus și Portrete (1910).
Dintre lucrările dedicate vieții și operei lui Dimitrie Anghel amintim: Adolphe   Clarnet,  Milif (Dimitrie Anghel), poetul florilor, București, Editura Vremea, 1929; Șerban Cioculescu,  Dimitrie Anghel. Viața și opera,  București, Editura Publicim, 1945; Teodor Vârgolici,  Dimitrie Anghel, București, Editura Tineretului, 1966;  M.I. Dragomirescu, D.Anghel. Monografie, București, Editura Minerva, 1988.
La 100 de ani de la moarte, Biblioteca Județeană Argeș a evocat figura lui Dimitrie Anghel, “poetul, care din parfumul și culorile florilor, își făcuse o lume încântătoare”. Expoziția poate fi vizitată de public în perioada 10-24 noiembrie 2014 în Sala de lectură a bibliotecii.
“Acolo, în beatitudinea vieții fără de sfârșit, poetul... își va îndeplini, în sfârșit visul lui de lumină” (Al. George, Revista Flacăra, nr.5-6/1914).
Cristina Baciu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea