Lichidatorul Costin Petre Cătălin află în decembrie dacă rămâne sau nu în închisoare

# Curtea de Apel Piteşti a amânat  apelul  lichidatorului judiciar condamnat de prima instanţă  la 4 ani şi 5 luni de închisoare.

Acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi  fals intelectual, Costin Petre Cătălin  a petrecut deja 8 luni în spatele gratiilor, cea mai mare parte sub măsura arestului preventiv dinaintea pronunţării de către Tribunalul  Argeş, în septembrie 2014,  a sentinţei  care i-a adus condamnarea. Lichidatorul judiciar a făcut recurs, cerând, în paralel, judecarea sa în libertate. În şedinţa de miercuri, 12 noiembrie 2014, Curtea de Apel Piteşti a decis menţinerea arestării preventive a inculpatului Costin Petre Cătălin şi a amânat  pentru 3 decembrie judecarea pe fond a cauzei.

“În baza art. 362 alin. 2 raportat la art. 208 alin. 4 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia arestării preventive a inculpatului Costin Petre Cătălin, în prezent deţinut în penitenciarul Colibaşi şi menţine această măsură”,  se arată în încheierea de şedinţă  din 12 noiembrie 2014.
Sentinţa condamnării la 4 ani şi 5 luni de închisoare cu executare în cazul lui Costin Petre Cătălin a fost pronunţată doar pentru o  parte din  acuzaţiile  cuprinse în rechizitoriu, respectiv instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi luare de mită. Conform acuzaţiilor procurorilor  DNA,  în cursul lunii martie, Cătălin Costin Petre, desemnat de instanţa de judecată lichidator în cursul unei proceduri de insolvenţă, ar fi pretins de la un martor suma de 4.500 de lei pentru a nu angaja răspunderea personală a administratorului societăţii (din care, în cursul lunii mai 2013, a primit suma de 1.000 de lei). La data de 16.12.2013 inculpatul şi-ar fi majorat pretenţiile şi a mai pretins alţi 5.500 de lei  iar la datele de 19 decembrie 2013 şi 13 martie 2014  a şi primit câte 4.500 de lei.

Costin Petre Cătălin îşi argumentează recursul invocând  caracterul de comision al  sumei primite

Costin Petre Cătălin mizează pe faptul că judecătorii  vor admite că suma la care se face referire în rechizitoriu a reprezentat comisionul cuvenit pentru activitatea de consultanţă oferită denunţătorului  Mihai Petria - un martor care ar mai fi făcut denunţări  şi la adresa unor alţi lichidatori judiciari.  Avocatul său  argumentează că, din postura deţinută, lichidatorul judiciar avea dreptul de a-şi negocia un onorariu în afara celui stabilit de judecător, majorarea sumei stabilite anterior fiind justificată de necunoaşterea iniţială a situaţiei financiare a firmei al cărei lichidator era.
Pe de altă parte, potrivit procurorilor DNA, Costin Petre Cătălin l-ar fi determinat, cu intenţie, pe martor să completeze cu date nereale o factură fiscală antedatată, care ar fi stat la baza întocmirii unui raport de activitate lunar, raport care a fost prezentat Tribunalului Specializat Argeş, în scopul închiderii procedurii insolvenţei.
Costin Petre Cătălin susţine însă că nu a văzut respectivul document care ar fi apărut la mai bine de o săptămână după arestarea sa.
Rechizitoriul DNA în baza căruia  lichidatorul a fost condamnat,  arată că, la sfârşitul anului trecut,  Costin Petre Cătălin a pretins de la un alt martor 10.000 de lei, în legătură cu activitatea sa în procedura insolvenţei, “pentru a nu angaja răspunderea personală a administratorului”. În cursul lunii martie 2013, ca urmare a iniţierii, de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş, a acţiunilor pentru executarea creanţelor bugetare în cuantum total de circa 30.000 de lei, pe care o societate comercială le avea la bugetul de stat, administratorul acesteia a demarat demersurile pentru deschiderea procedurii insolvenţei societăţii. La data de 09.04.2013, inculpatul Costin Petre Cătălin, în calitate de lichidator judiciar, a fost desemnat de Tribunalul Specializat Argeş să administreze procedura simplificată de insolvenţă în cazul acestei societăţi comerciale”.
În acest context, în perioada aprilie - decembrie 2013, lichidatorul ar fi pretins de la administratorul firmei 10.000 lei, în scopul de a nu întreprinde demersurile necesare pentru angajarea răspunderii personale a acestuia, precum şi pentru a nu fi anulate transferuri patrimoniale efectuate în dauna creditorilor. Întrucât în luna mai 2013 ar fi fost achitată suma de 1.000 lei, inculpatul ar fi solicitat să i se mai remită efectiv suma de 9.000 de lei în două tranşe de câte 4.500 lei.
La începutul lunii octombrie 2013, administratorul unei alte societăţi comerciale, cu datorii către bugetul de stat, a hotărât să solicite intrarea în insolvenţă, scop în care s-a deplasat la biroului inculpatului Costin Petre Cătălin, unde a demarat acţiunile necesare acestei proceduri. În cursul derulării procedurii de insolvenţă, inculpatul i-ar fi pretins martorului, pentru ca societatea să fie lichidată fără a mai fi plătite datoriile personale, suma de 10.000 lei. Martorul ar fi fost de acord să îi remită suma de bani, însă i-ar fi spus că nu o deţine la acel moment, dar are un autoturism SKODA, de vânzare şi îi va remite banii la momentul vânzării acestuia. Cu această ocazie, martorul i-ar fi spus inculpatului că vrea să vândă autoturismul cu suma de 5.000 de euro.
Lichidatorul ar fi afirmat că maşina ar valora doar 4.000 de euro şi, potrivit procurorilor, “s-a arătat interesat să îl cumpere cu un preţ constând în diferenţa dintre suma de 4.000 de euro şi suma de bani pretinsă martorului. La acel moment, martorul nu ar fi fost de acord cu această propunere a inculpatului, întrucât preţul pe care l-ar fi obţinut era dezavantajos, stabilind cu inculpatul ca, în momentul în care vinde autoturismul, să îi remită suma de bani stabilită de inculpate”

“Nu înţeleg ce pericol public mai reprezintă Cătălin!”

Familia lui Costin Petre Cătălin spune că nu înţege de ce acestuia i se refuză sistematic judecarea în libertate, până epuizarea tuturor căilor de atac la sentinţa pronunţată de Tribunalul Argeş, în septembrie 2014.
“Nu înţeleg ce pericol public mai reprezintă Cătălin şi de ce e nevoie să stea după gratii. Conform rezoluţiei care s-a dat pe 12 noiembrie 2014, la Curtea de Apel Piteşti, se pare că  lichidatorul judiciar Costin Petre Cătălin e singurul şi cel mai corupt dintre corupţi din ultimii doi ani. Chiar nu vede nimeni  ce se întâmplă în ţara asta?!”, se întreabă  retoric Florica Costin, mama lui Cătălin.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea