„Drumul Carelor” a adus în Argeş aproape două milioane de euro

# Mihăeşti, Țiţeşti, Călineşti şi Răteşti vor fi incluse  în viitoarea strategie GAL “Drumul Carelor”.

Proiectele semnate prin Grupul de Acţiune Locală „Drumul Carelor”, ultimele în valoare de 156 de mii de euro,  parafate în octombrie,   vizează achiziţia de terenuri agricole sau de utilaje, dar şi  altfel de idei inedite, cum ar fi achiziţia de echipamente topografice ori dotări pentru organizarea de evenimente.
Numit  astfel după traseul cărăuşilor de la sfârşitul secolului XIX, traseu care trecea şi prin Topoloveni, “Drumul Carelor” reprezintă un parteneriat public-privat – înfiinţat  anul trecut cu scopul de a elabora, implementa şi administra strategiile integrate de dezvoltare locală. Teritoriul aferent GAL “Drumul Carelor” se întinde pe o suprafaţă de 536,75 km pătraţi,  din care fondul forestier ocupă o suprafaţă de 266,57 km pătraţi, şi cuprinde localităţile argeşene : Beleţi-Negreşti, Bogaţi, Boteni, Boţeşti, Davideşti, Hârtieşti, Leordeni, Priboieni, Stâlpeni, Topoloveni, Vultureşti şi comuna Hulubeşti din judeţul Dâmboviţa.
Pentru a putea beneficia de fondurile comunitare, parteneriatul “Drumul Carelor” a participat la procesul de selecţie pentru GAL-uri, organizat de către Autoritatea de Management pentru PNDR, ajungând să implementeze măsuri privind atragerea de fonduri europene pentru formare profesională şi consultanţă, modernizarea exploataţiilor agricole, instalarea tinerilor fermieri, sprijinirea fermelor agricole de subzistenţă, crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor, renovarea şi dezvoltarea satelor, precum şi punerea în valoare a moştenirii rurale.

50 de proiecte deja semnate

În cadrul GAL „Drumul Carelor“ au fost depuse 66 de proiecte şi deja sunt semnate contracte pentru 50 dintre acestea. Valoarea  totală a  proiectelor semnate este  de peste 1.956.000 de euro, ultimele 4  proiecte, în valoare de 156.000 de euro, fiind semnate chiar în cursul lunii trecute.

Tinerii, cei mai interesaţi de fondurile UE

Cele mai accesate măsuri au fost Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri şi Măsura 312 – Dezvoltarea microîntreprinderilor în mediul rural. Au existat proiecte pentru achiziţia de terenuri agricole sau de utilaje, dar şi altfel de idei, inedite, cum ar fi achiziţia de echipamente topografice  sau cumpărarea unui cort pentru organizarea de evenimente.
“GAL Drumul Carelor şi-a început activitatea la 11 februarie 2013, prin semnarea contractului de finanțare cu fosta Agenţie de Plăti pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), actualmente Agenţia pentru Finanțarea Investiţiilor Rurale (AFIR). De-a lungul celor aproape 2 ani de existenţă, Asociaţia GAL Drumul Carelor a deschis 6  sesiuni de selecţie a proiectelor, având ca obiectiv primirea de cereri de finanțare pentru 10 tipuri de Măsuri din Strategia GAL şi PNDR 2007-2013. GAL Drumul Carelor a primit 66 de cereri de finanţare, dintre acestea, 50 de cereri fiind conforme şi eligibile, beneficiarii lor ajungând să semneze contracte de finanţare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Astfel, din totalul de 2.070.500 euro – sume publice asigurate de către Uniunea Europeană şi Guvernul României, au fost semnate, până la acest moment, contracte în valoare totală de 1.958.528 euro. Cele mai accesate măsuri din cadrul Strategiei GAL Drumul Carelor au fost cele care au sprijinit instalarea tinerilor fermieri și crearea de microîntreprinderi în mediul rural.”,   explică Sorin Boţârcă, şeful Gal “Drumul Carelor”
Obiectivul acestui grup de acţiune locală este crearea şi funcţionarea iniţiativelor de dezvoltare locală la nivelul teritoriului Drumul Carelor

Drumul Carelor  se extinde şi spre alte localităţi

În curând,  vor putea depune cereri de finanţare argeşeni din alte 4 comune.
“Actualmente, GAL Drumul Carelor mai dispune de 111.972 euro pentru tinerii fermieri, dezvoltarea satului românesc şi cooperare între GAL-uri. În vederea accesării viitorului program PNDR 2014-2020, ce se află actualmente în analiză la Bruxelles, GAL Drumul Carelor are în vedere extinderea teritoriului său prin includerea comunelor Mihăeşti, Tiţesti, Călineşti şi Răteşti în viitoarea strategie.”, mai spune Sorin Boţârcă.
Asociaţia Grupul de Acţiune Locală – Drumul carelor (GALDC) reuneşte 51 de parteneri (15 reprezentanţi ai sectorului public, 24 reprezentanţi ai sectorului privat, 12 reprezentanţi ai societăţii civile). Componenta publică şi privată respectă proporţiile privind parteneriatul, respectiv 70,59% - sectorul privat, 29,41% - sectorul public.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea