Uluitor! Autorul jafului armat de la Agenția BRD Trivale plănuise și un jaf sub amenințare cu bombă

Autorul jafului armat de la Agenția BRD Trivale din Pitești și al altor două tentative de jaf armat pregătise o nouă lovitură similară, de data aceasta la poșta de la Complexul Ciocârlia, pe care plănuise să o tâlhărească sub amenințare cu bombă. Asta s-ar fi putut întâmpla dacă polițiștii nu i-ar fi dejucat planurile. Urmărirea penală împotriva lui Mihai Dincă, presupusul făptaș, s-a încheiat, iar dosarul a fost trimis în judecată, odată cu inculpatul în stare de arest preventiv, la Judecătoria Pitești. Faptele pentru care Mihai Dincă va fi cercetat de către judecători sunt tâlhărie calificată și două tentative de tâlhărie calificată. Explicația pe care a dat-o acesta anchetatorilor despre motivul faptelor sale este de-a dreptul halucinantă. El susține că tâlhăriile sale ar fi avut ca unic scop procurarea unui ajutor financiar prietenului său, tată al unei fetițe în vârstă de 7 ani, suferind de autism. Iată, în continuare, cum a devenit un bărbat fără antecedente penale un soi de „Robin Hood” autohton, cu deja trei fapte penale la activ și care, după cum se pare, nu s-ar fi oprit din șirul infracțional dacă nu l-ar fi oprit poliția.

Filmul jafului de la Agenția BRD

Debutul infracțional al lui Mihai Dincă a avut loc în luna februarie a anului trecut, când poliția a fost sesizată, în după-amiaza zilei de 8 februarie, că un individ mascat cu o cagulă ar fi pătruns în incinta unei unități bancare de pe Bulevardul Libertății, în Trivale și, sub amenințarea unui pistol, le-ar fi obligat pe angajate să-i predea tot numerarul. S-au strâns astfel în rucsacul făptașului 17.079 lei, 1640 euro și 200 USD. Apoi, pentru a câștiga timp, împiedicându-le pe cele două funcționare ce se aflau în agenție în momentul hold up-ului să anunțe poliția, a vrut să le închidă în camera de tezaur. A renunțat însă la această idee când a aflat de la acestea că respectiva cameră se deschide doar după trecerea a 15 minute de la activarea cu cardul de acces și a părăsit banca, îndepărtându-se pe jos în direcția pădurii Trivale. Scenariul acestui hold up pare desprins dintr-un film american de acțiune, este incredibil că s-a putut petrece tocmai în urbea noastră, de altfel destul de liniștită.
Din declarațiile și probele administrate în cauză, a reieșit faptul că jaful a fost minuțios pregătit de către Mihai Dincă, după momentul în care a observat agenția bancară în zonă, cu ocazia unor lucrări de amenajări interioare pe care le-a efectuat în luna februarie, la un apartament situat în vecinătatea ei. Făptașul a studiat locul unde urma să opereze, asigurându-se că are posibilitatea de a părăsi rapid zona (în apropiere fiind stația de autobuz), a urmărit fluxul de clienți în bancă și de trecători prin zonă, și-a procurat un pistol neletal (de airsoft, cu bile de plastic), cumpărat de pe internet și și-a confecționat o cagulă dintr-un fes. Mai mult decât atât, și-a pus mănuși și a îmbrăcat două rânduri de haine, pentru a părea mai solid, dar și pentru a-și schimba vestimentația după săvârșirea faptei, lepădând rândul de haine de deasupra. Ceea ce a și făcut ulterior.

Jefuirea valutistului, primul eșec

În timp ce polițiștii se dădeau de ceasul morții în căutarea autorului jafului armat de la Agenția BRD Trivale - eveniment care a și fost foarte intens mediatizat -, Mihai Dincă își cocea planul pentru o nouă tâlhărie. De astă dată persoana vizată era Costinel Stănescu, despre care Dincă aflase că se ocupă de schimb valutar în zona Hotelului Muntenia și la care era convins că va găsi sume mari de bani. În dimineața zilei de 14 iunie 2014, când potențiala sa victimă își terminase treaba și se îndrepta spre casă cu cei 15.000 de lei pe care îi câștigase din schimburi valutare, depuși într-o borsetă, Mihai Dincă l-a așteptat pe acesta pe Aleea Teilor, în zona unde își avea domiciliul valutistul. După ce acesta a oprit mașina, Dincă i-a băgat mâna înarmată cu pistolul prin geamul din stânga al mașinii, somându-l să-i dea banii. Șoferul a refuzat să-i dea banii, iar în acest caz Mihai Dincă a tras asupra sa cu pistolul  airsoft câteva proiectile de plastic. Stănescu a fost rănit la mâna stângă cu care încerca să se apere și la cap, dar a reușit să pornească autoturismul și să părăsească zona, fără ca Dincă să-i poată lua borseta cu bani.

Autorul jafului s-a confesat prietenului său despre loviturile date

La vreo săptămână după acest fiasco al lui Mihai Dincă, tot în cartierul Trivale a fost alertată poliția, de astă dată cu privire la faptul că, dimineața, la ora 7, într-un magazin de carne din cadrul Complexului Trivale, ar fi pătruns un necunoscut care, prin amenințarea cu un pistol, ar fi încercat să sustragă din încasările magazinului. Vânzătoarea a reușit să apese butonul de panică de sub tejghea, pornind alarma, înainte ca tâlharul să reușească să sustragă banii din casa de marcat. Și de astă dată șansele i-au fost potrivnice lui Mihai Dincă, acesta fiind nevoit să părăsească locul în grabă fără a pune mâna pe vreun sfanț. Mai mult decât atât, chiar dacă nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit tâlhăria, aici i s-a înfundat. Ulciorul de prea multe ori dus la apă s-a spart iar haiduciile lui Mihai Dincă au fost descoperite de polițiști și procurori. Confruntat cu filmările de pe camerele de supraveghere din magazin, Mihai Dincă s-a recunoscut în imaginile surprinse în timpul tentativei de jaf, cu același pistol cu bile cu care săvârșise și celelalte două infracțiuni. Prietenul său, tatăl fetiței diagnosticate cu autism, a confirmat că Mihai Dincă i-ar fi adus diverse sume de bani despre care i-ar fi spus că sunt pentru fetița sa și, de asemenea, declarat că Dincă îi povestise despre faptul că ar fi jefuit o bancă și că încercase să jefuiască și un magazin de carne din Complexul Trivale.
Printre bunurile aparținând inculpatului Dincă, ridicate de polițiști, se afla și o cutie neagră, din carton, cu acumulator de telefon și leduri și o cagulă. Despre acestea, inculpatul a declarat că urmau să fie folosite pentru săvârșirea altei tâlhării, la Oficiul Poștal Complex Ciocârlia, când intenționa să pretindă că respectiva cutie este un dispozitiv exploziv.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea