Se anunţă alegeri la Căteasca, după ce pefectul Mihai Oprescu a emis ordinul de încetare a mandatului primarului Năstase

# Liviu Năstase:  ”Este mâna viceprimarului Mira Eugen  şi a domnului  Dan Drăghici, reclamagiu de profesie”

Marţi, 25 noiembrie, la Căteasca este programată  o şedinţă ordinară de consiliu local  pentru delegarea  atribuţiilor de primar către  viceprimarul Eugen Mira. Deşi Liviu Năstase are la dispoziţie căi de atac împotriva ordinului de încetare a mandatului de primar, ordin pe care spune că îl va contesta, la Căteasca s-au conturat deja  viitorii candidaţi la fotoliul de edil şef.
Liviu Năstase este primul primar din Argeş care ar rămâne fără mandat ca urmare a pierderii unui proces de incompatibilitate cu Agenţia Naţională de Integritate.  Prefectul Mihai Oprescu a emis în urmă cu o săptămână ordinul de încetare a mandatului lui Florin Liviu Năstase, iar la Căteasca  au început frământările pentru alegerea noului edil şef.
“Consiliul Local trebuie să se întrunească şi să îi delege atribuţiile de primar viceprimarului. Acesta va conduce Primăria până la organizarea de noi alegeri”, a declarat prefectul Mihai Oprescu, săptămâna trecută.

Liviu Năstase: ”S-au produs o serie de abuzuri în lipsa mea”

Ordinul prefectului l-a băgat în boală, la propriu, pe  primarul Liviu Năstase, care a făcut un puseu de tensiune la aflarea veştii.
“S-au grăbit dea ordinul de demitere în condiţiile în care se mai putea aştepta, pentru că nu exista un termen-limită exact prevăzut pentru întocmirea referatului în baza cărui a fost emis ordinul. Eu sunt internat în spital, la Cardiologie cu tensiune 21 (…) . Au profitat de situaţia în care mă aflu şi s-au produs o serie de abuzuri în lipsa mea. Imediat  au trecut la blocarea conturilor în trezorerie, despre care eu am aflat ulterior!”, declara, joi, pentru Atitudine în Argeş, Liviu Năstase.
Şedinţa de consiliu local  pentru delegarea atribuţiilor primarului  către  viceprimar ar trebui să aibă loc marţi 25 noiembrie. Lucrurile nu sunt însă simple, cum par la prima vedere,  mai ales că la Primăria Căteasca s-au format două tabere: una care îl susţine pe Liviu Năstase  şi o alta, care îl susţine  pe  vicele Eugen Mira.
“Avem probleme  cu viitoarea şedinţă de consiliu local, pentru  că secretara nu vrea să semneze convocatorul pentru data de 25 noiembrie. Până şi această problemă trebuie  să o tranşăm tot la prefectură”, explică  Dan Drăghici, consilier local PNL
Până una alta, la Căteasca s-au  conturat deja  numele primilor  trei  candidaţi la fotoliul de primar, deşi  n-a fost stabilită o dată a alegerilor.
“Cred că va candida domnul consilier local Toma  Georgel Laurenţiu, de la PSD, care şi-a dorit şi actualul mandat,  domnul profesor Dan  Drăghici, consilier local PNL şi, probabil eu, deşi nu m-a hotărât încă”, precizează viceprimarul Eugen Mira..
Liviu Năstase arată însă cu degetul tocmai către doi dintre viitorii candidaţi la fotoliul de primar, care, potrivit ordinului prefectului Mihai Oprescu, rămâne vacant.
“Ordinul prefectului  a fost dat la  presiunea  viceprimarului Mira Eugen, omul pe care l-am susţinut  ca şi coleg de partid, dar şi ca viceprimar al comunei, şi a domnului Dan Drăghici, reclamagiu de profesie, în condiţiile în care eu nici măcar n-am epuizat  toate căile de atac, pentru că pot contesta în instanţă ordinul de demitere.  Este mâna lor aici, pentru că se grăbesc cu alegerile. Sper ca într-o ţară normală să se facă dreptate iar  eu să nu fiu primul primar demis după  un proces de incompatibilitate cu Agenţia Naţională de Integritate”, mai spune Liviu Năstase.

“Domnul Liviu  Năstase habar n-are de lege”

Consilierul Dan Drăghici neagă însă orice fel de amestec în derularea procedurii privind încetarea mandatului de primar al lui  Liviu Năstase.
“Domnul Liviu  Năstase habar n-are de lege, deşi a fost şi  consilier local, şi viceprimar, şi primar. Există Legea 215, Legea 393 şi Legea 161, care nu-i mai permit  continuarea mandatului. Nu e mâna nimănui. Decizia înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din septembrie arată clar că e în incompatibilitate.  În 10 zile de la  publicarea în monitorul oficial, prefectul trebuia să emită ordinul  de încetare a mandatului, ordin care a fost emis abia pe 13 noiembrie. Nu cred că s-a grăbit nimeni, din contră!”, spune consilierul Dan  Drăghici, care mărturiseşte însă că n-ar urmări şefia primăriei Căteasca.
“Eu am 70  de ani, nu mă intereseză acum să fiu primar. Primar va fi, cu certitudine, actualul vice, Eugen Mira” mai spune Dăghici.
Reamintim că în  februarie 2013, ANI a constatat, în cazul primarului Liviu Florian Năstase (PDL), încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi al conflictului de interese în materie administrativă.  Potrivit  ANI, primarul Comunei Căteasca, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19.06.2012-10.01.2013, când a deţinut, simultan, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul NĂSTASE G. FLORIAN-LIVIU ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ.
Liviu Năstase a pierdut pierdut recursul făcut la Curtea de Apel Piteşti împotriva deciziei ANI, iar sentinţa ÎCCJ i-a fot tot nefavorabilă:  ”Respinge recursul declarat de Năstase Florian-Liviu împotriva Sentintei nr. 126/F–CONT din 15 mai 2013 a Curtii de Apel Piteşti – Sectia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea