Păgubită cu peste 100 de milioane de lei vechi! Escrocii care au înșelat o piteșteancă prin metoda „Premiul de fidelitate”, trimiși în judecată

Doi pușcăriași din Galați, care au înșelat o piteșteancă prin metoda „Premiul de fidelitate”, au fost trimiși în judecată în urmă cu circa o săptămână, la Judecătoria Pitești, pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată. Cei doi, Romulus-Iordache Nicolau, zis „Remus” și Iacob Georgian, zis „Cămilă”, deținuți în Penitenciarul Galați într-o altă cauză, au contactat-o telefonic pe victima lor, Ghida-Pușa Liță, din Pitești, prezentându-se ca reprezentanți ai Romtelecom, păcălind-o pe femeie să plătească sume de bani cu titlu de comisioane și impozite, sub pretextul că ar fi câștigătoarea unui premiu de fidelitate, constând în bani și minute gratuite în rețeaua telefonică. Prejudiciul pe care l-a avut de suferit piteșteanca, victimă a escrocilor, a fost de cca. 10.000 lei și 132 euro.

Contactată telefonic de către niște pretinși reprezentanți Romtelecom, femeia cade în capcana acestora

Necazul piteștencei Ghida-Pușa Liță a început în luna mai 2012, atunci când au contactat-o telefonic niște necunoscuți ce i s-au recomandat ca fiind reprezentanți Romtelecom și i-au comunicat că este câștigătoarea unui premiu de fidelitate,  constând în 800 de minute gratuite în rețeaua Romtelecom, suma de 10.000 de euro și un laptop de la Altex. Mușcând momeala cu presupusul premiu câștigat, femeia a încărcat, la indicațiile interlocutorului său, 5 cartele telefonice Orange de 25 euro fiecare și o cartelă de 7 euro. Mai mult decât atât, acesta i-a mai spus că trebuie să depună și o sumă de bani prin serviciul Western Union, reprezentând comisioane, însă discuția privind suma de bani a fost amânată pentru a doua zi. În ziua următoare, pungașii au contactat-o din nou, de astă dată asumându-și alte identități false. Unul dintre ei s-a prezentat ca fiind un oarecare Alexandru Cernat, director executiv la o bancă, iar un altul ca fiind un anume Filip Marian, de la Direcția de Taxe și Impozite. În acest context, cei doi i-au spus victimei lor că trebuie ca, pentru premiul pe care l-a câștigat, să plătească niște comisioane și impozite, reușind să o convingă, drept pentru care femeia, urmând instrucțiunile escrocilor, a și depus sumele solicitate de aceștia. Ulterior depunerii banilor, au revenit cu un alt telefon, pentru a-i cere să depună încă 3000 de lei, însă în acel moment femeia a bănuit că ceva este putred în toată treaba și a refuzat să mai plătească. Atunci a fost anunțată că a pierdut tot, iar apelurile telefonice prin care a încercat să-i contacteze ulterior pe escroci au rămas fără răspuns. Femeia și-a dat seama că a fost înșelată și s-a adresat poliției și parchetului.

Escrocii își sunau victima din pușcărie

Escrocii care au păcălit-o pe Ghida-Pușa Liță au fost identificați în urma cercetărilor făcute într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, având ca obiect o faptă similară. La data faptei, aceștia erau deținuți în Penitenciarul Galați, colegi de celulă – Nicolau Romulus-Iordache, zis „Remus”, Iacob Georgian, zis „Cămilă”, și un al treilea deținut, rămas neidentificat încă, dar coleg cu cei doi, poreclit „Crețu”. Sumele de bani solicitate victimei lor au fost expediate de aceasta prin serviciul Western Union, pe numele unor femei indicate de interlocutorii săi telefonici. Una dintre acestea este mătușa lui „Remus”, din Galați, iar o alta este o femeie cu care „Cămilă” s-a cunoscut pe un site de socializare de pe internet, dar căreia nu i-a spus că este deținut la penitenciar. Nicolau o înștiințase telefonic pe mătușa sa că urmează să primească pe numele ei niște sume de bani, prin Western Union și că banii sunt pentru colegii săi de cameră, de la părinții acestora, pentru a face cumpărături de la magazinul penitenciarului. Acesta o mai înștiințase că, după ridicarea banilor, va trimite un taximetrist căruia trebuia să îi înmâneze suma ridicată. Iacob i-a comunicat cunoștinței sale că trebuie să primească niște bani de la rudele sale și că motivul pentru care a ales-o ca intermediar pentru primirea banilor este faptul că ar fi avut niște probleme cu buletinul. Totalul sumelor trimise de către piteșteanca Ghida Liță și primite de pușcăriași se ridică, cu tot cu comisioane de expediere, la 9987 lei și 132 euro, acesta fiind prejudiciul suferit de ea și pentru recuperarea căruia s-a și constituit parte civilă în procesul penal.

Presupușii autori, recidiviști cu cazierul „greu”

Atât Romulus-Iordache Nicolau, cât și Georgian Iacob sunt recidiviști, încarcerați, la data faptei, în Penitenciarul Galați. Romulus Nicolau, în vârstă de 25 de ani, din Galați, a fost condamnat în mai multe rânduri pentru infracțiuni de furt calificat și conducere a unui autovehicul fără permis de conducere. Cât despre Georgian Iacob, în vârstă de 26 de ani, din Brăila, și acesta are antecedente penale, fiind condamnat în mai multe rânduri pentru infracțiuni de tâlhărie, furt calificat, distrugere și mărturie mincinoasă. În ce le privește pe femeile care au servit ca intermediar pentru expedierea și respectiv primirea banilor de către escroci, nefiind probe din care să rezulte că acestea ar fi avut cunoștință că banii ridicați provin din înșelăciune, față de acestea se va solicita de către procuror instanței de judecată clasarea cauzei. Se va disjunge cauza și se va forma un alt dosar, ce se va trimite Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Argeș, în vederea efectuării urmăririi penale, în cazul deținutului poreclit „Crețu” (neidentificat încă), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea