Conceptul de Uniune Europeană

Zilele trecute, Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș a susținut pentru elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Pillat” din Pitești o sesiune de informare cu privire la istoricul Uniunii Europene și cunoașterea drepturilor cetățenilor europeni legate de călătorii, șederea, sistemul de educație și munca într-un stat membru al Uniunii Europene.
Astfel, elevii de clasa a V-a și a VI-a au fost dornici să descopere cum s-a format Uniunea Europeană, care sunt instituțiile comunitare prin intermediul cărora funcționează Uniunea Europeană și ce beneficii există pentru cetățenii care fac parte din marea familie europeană.
Au fost abordate câteva dintre drepturile pe care, noi, ca cetățeni europeni, le avem în Uniunea Europeană și anume: dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre şi dreptul de a nu fi discriminat pe motiv de cetăţenie; dreptul de a alege şi de a candida la alegeri; dreptul de a adresa petiţii; dreptul de a ne adresa Ombudsmanului European pentru plângerile referitoare la „administrarea defectuoasă” de către o instituţie sau un organism al UE; dreptul de a ne bucura de protecţie din partea autorităţilor consulare ale oricărui stat membru, în cazul în care statul al cărui resortisanți suntem, nu este reprezentat în ţara respectivă.
La activitate, au participat două voluntare ale centrului de informare europeană, respectiv Andreea Cîrlănaru și Iulia Brănescu, eleve la Colegiul Național I. C. Brătianu din Pitești, care au interacționat cu tinerii, antrenându-i în discuții despre exercitarea drepturilor în calitate de cetățeni europeni.
Cum s-a pus accentul pe conceptul de Uniune Europeană, în ultima parte a evenimentului au fost punctate și aspecte referitoare la personalități celebre din Europa, care astăzi sunt renumite în toată lumea: Albert Einstein, care în 1905 a descoperit “relativitatea”; Pablo Picasso, celebru pentru tablourile sale în stil “cubist”, Wolfgang Amadeus Mozart - compozitorul de muzică clasică care a produs peste 600 de piese muzicale; sculptorul român Constantin Brâncuși - cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană și nu în ultimul rând creatoarea de modă Gabrielle (Coco) Chanel, ale cărei creaţii vestimentare inovatoare au transformat-o într-un personaj important pentru moda secolului XX.
Evenimentul a fost încununat de succes, reunind aproximativ 60 de tineri interesați de formarea Uniunii Europene și istoria acesteia, dar și de aspectele practice cu care ne confruntăm zi de zi, atunci când călătorim în spațiul european.
Georgeta-Elena Nicolescu-Ștefan

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea