Doar patru fermieri din Argeş se încumetă să facă agricultură ecologică

# Deşi sprijinul pentru agricultura eco e consistent, condiţiile de acreditare îi ţin departe de subvenţii pe fermieri

Începând din 2015, fermele și producătorii ecologici vor fi sprijiniți printr-o serie largă de programe. Pentru ei vor fi disponibile plăţi directe şi cofinanțare din partea UE prin Noua politică agricolă comună (PAC) şi va fi reînnoit sprijinul pentru practicile agricole ecologice din cadrul programelor de dezvoltare rurală (2014-2020). Din păcate, din cei  peste 28 de mii de  fermieri argeşeni, doar 4 s-au înscris la APIA cu agricultură ecologică: unul pentru cultura afinului, unul pe pomicultură şi doi pe culturi vegetale.
Începând din 2015, statele membre ale UE trebuie să utilizeze 30% din plăţile directe pentru finanţarea agricultorilor în scopul derulării de practici agricole durabile („ecologizare”).

Agricultura ecologică în cadrul noii PAC

Pe lângă subvenţia pe care o vor primi pentru conversie, începând din 2015, până în anul 2020, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, agricultura ecologică va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, până la 400 euro/ha/an, în funcţie de tipul de cultură.

Programe de dezvoltare rurală în perioada 2014-2020. Reînnoirea sprijinului oferit agricultorilor activi pentru trecerea la practici agricole ecologice şi pentru menţinerea acestora

Statul poate oferi sprijin suplimentar agricultorilor şi operatorilor din domeniul producţiei ecologice printr-o serie largă de oportunităţi flexibile de finanţare, între care: cooperarea la nivelul lanţului alimentar pentru stimularea inovării; dezvoltarea de sisteme de calitate pentru produsele agricole; înfiinţarea de grupuri sau organizaţii de producători etc.
,,Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.
Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie dezvoltarea şi conservarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia.
“Este vorba despre o sumă importantă repartizată agriculturii ecologice  care, ce-i drept, este ceva mai pretenţioasă. Ca să poată face agricultură ecologică, fermierii  trebuie să fie autorizaţi de către organismele de certificare. În ţara noastră, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată de organisme de inspecţie şi certificare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă”,  explică Marius Stroescu, director executiv APIA Argeş.
Condiţiile de acreditare nu sunt  însă tocmai la îndemâna agricultorilor. Fermierilor acreditaţi pentru agricultură ecologică  li se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.
Aceste condiţii şi restricţii au provocat o oarecare reticenţă în rândul fermierilor  argeşeni, motiv pentru care  numărul  celor  s-au adresat APIA  pentru a-şi asuma un astfel de tip de agricultură este extrem de mic.
“În Argeş avem doar 4 fermieri   care  vor  sa facă agricultură ecologică şi care au depus cereri în acest sens. Unul pentru cultura afinului, unul pe pomicultură şi  doi pe culturi vegetale”mai spune Marius Stroescu
Cei 4 sunt, de fapt, şi singurii fermieri argeşeni care în 2015 vor primi sprijin pentru agricultură ecologică, asta deoarece termenul pentru înscrierea la APIA a celor vor să facă astfel de agricultură a expirat la sfârşitul lunii noiembrie.
Cristina Stancu  

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea