Lumea Basmania s-a deschis la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş

Miercuri, 3 decembrie, Editura Nemira împreună cu Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş au organizat un eveniment editorial deosebit care l-a avut ca protagonist pe Valentin Nicolau, directorul editurii Nemira. „Basmania. Răspântia gândurilor”, romanul fantasy lansat în cadrul acestui eveniment, este un proiect şi în acelaşi timp un experiment iniţiat de Valentin Nicolau, care porneşte de la basmele tradiţionale şi creează un tărâm special unde se fabrică poveştile oamneilor, iar eroii pornesc în lupte pe viaţă şi pe moarte pentru a salva lumea imaginaţiei, a visului şi a lui «cred, deci exist».
Invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost actorii Teatrului Alexandru Davila, Luminiţa Borta şi Gabriel Gheorghe, care au citit câteva pagini din romanul fantasy publicat într-o formă ilustrată.
Directorul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş, Octavian Mihail Sachelarie, a deschis acest eveniment afirmând următoarele: „Trăim într-o lume care refuză basmul? Dincolo e intriga unui basm serios, volumul ascunde o problematică de foarte mare actualitate: avem nevoie de vis şi de basm. Ce ar însemna o lume fără vise? Această carte relevă cât de bogată este limba română şi capacitatea acestea de a da astfel de tipologii, pentru că dincolo de fiecare personaj al cărţii există câte un arhetip. Totul este improvizaţie, imaginaţie, vis. În această carte inimile nu bat, ci cântă. Cred în mesajul optimist al acestei cărţi.”
Poeta Denisa Popescu i-a adresat autorului două întrebări esenţiale pentru înţelegerea modului în care a fost scris acest volum: „Domnule Nicolau, faceţi parte din categoria iniţiaţilor? Aţi scris această carte intrând sub un soi de transă, comunicând cu anumite dimensiuni? Este o carte exemplară, iar basmul scris de Valentin Nicolau este pentru toate vârstele, şi pentru cei mici şi pentru adultul care tinde să devină înţelept. Aşa cum spune autorul în această carte, dragi cititori închideţi ochii pentru a putea să vă deschideţi vederea!”
La finalul evenimentului, autorul a spus despre „Basmania” că «este o lume de care el este convins că există, în care nu puteţi intra decât crezând în ea şi visând. Sunt oameni care visează cu ochii deschişi şi oameni care visează doar în somn. Scrisul este un act de cunoaştere. Cine a avut această îndeletnicire a constatat că prin scris cunoaşte lumea. Sunt strări şi stări de a scrie: poţi să scrii foarte lucid, dau sunt şi stări în care te transformi într-o unealtă, într-o mână de a scrie. Scriitorii sunt un fel de urmaşi ai profeţilor, să dea glas marilor voci, vocilor de sus, intermediar între cer şi condei. Volumul dezvăluie puterea cuvântului şi a limbii române de a ţine ascunse sensuri multiple, bogăţii semantice fabuloase (a spune, a vorbi, a rosti). Cuvintele sunt porţi spre poveşti în sine. Un actor nu poate să spună orişicum, el nu poate decât să rostească. Este foarte important să-ţi cunoşti visele. Ele nu sunt halucinaţii, ci completări de existenţă şi repetiţii pentru viitor.»
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea