Expoziţie de icoane Pârvu Mutu Zugravu la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Consiliul Judeţean Argeş şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, au organizat miercuri, 3 decembrie 2014, de la ora 11.30, în holul bibliotecii, ediţia a VI-a a Expoziţiei Judeţene de Icoane Pârvu Mutu Zugravu.
La vernisaj au fost prezenţi Sorin Mazilescu, directorul CJPCTA, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Polexe, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene Argeş, preotul Cosmin Bloju, părintele consilier Ovidiu Vlăsceanu, artistul plastic Aurel Gârjoabă.
«Expoziţia este un preambul al marii expoziţiei naţionale „Rugămu-ne Ţie”. Sunt şase ediţii de când am iniţiat expoziţia judeţeană a meşterilor iconari din Piteşti. Am avut un parteneriat foarte bun cu Universitatea din Piteşti, Facultatea de Teologie Ortodoxă. Este o expoziţie formată din icoane- fresce care evidenţiază latura lui Pârvu Mutu Zugravu de picta fresce. Expoziţia cuprinde 36 de icoane aparţinând a 15 meşteri iconari din judeţul Argeş. Sperăm ca această expoziţie să crească astfel încât să-i promovăm pe aceşti iconari”, a afirmat Sorin Mazilescu în deschiderea evenimentului.»
Octavian Mihail Sachelarie a spus despre această expoziţie: „Încercăm să aducem prin această expoziţie linişte, dragoste şi speranţă, pentru că icoanele înseamnă linişte. Motivaţia principală a acestei expoziţii este următoarea: trebuie să privim în interiorul nostru. Spiritualitatea şi cultura sunt două elemente care ne caracterizează ca personalităţi umane.”
Artistul Aurel Gârjoabă a explicat tehnica prin care au fost realizate aceste icoane: „Icoana este o imagine sacră, nobilă, încărcată de spiritualitate. Icoanele sunt realizate pe lemn, în culori de apă, ca şi fresca, spre deosebire de icoana de vatră. Pictura bizantină este încărcată de spiritualitate, pentru întruchipează figuri sacre care sunt preocupate de hrana spirituală, nu de cea fizică. Acest fapt dă supleţe personajelor, pentru că se dă importanţă mai mare spiritualităţii. Este foarte important să cunoaştem deosebirea dintre bizantin şi laic, pentru că acest lucru contribuie la realizarea efectului de spiritualizare.”
Având în vedere că magia sărbătorilor de iarnă o sa ne învăluie sufletele şi minţile, publicul larg poate admira această expoziţie, în holul bibliotecii, până la sfârşitul lunii decembrie.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea