La Suseni, mai rău ca-n anii ’ 70. Primarul Doru Radu, pus la colţ de un bătrân

# Lecţie de administraţie dată primarului de un localnic octogenar.

De 9 ani, Gheorghe Pană, un bătrân în vârstă de 88 de ani, originar din fosta comună Ţuţuleşti, absorbită de Suseni, se  luptă cu autorităţile locale, judeţene şi centrale pentru a aduce satul mai aproape de ceea ce ar trebui să însemne o localitate rurală din secolul XXI.  Deşi în anii copilăriei sale exista un indicator către Ţuţuleşti, la momentul de faţă,  doar o inscripţie cu cărbune, greu lizibilă, făcută pe o troiţă dintr-o intersecţie, aminteşte că-n zonă există o localitate cu acest nume. Autorităţile locale de la Suseni nu s-au învrednicit să ia măsuri, deşi oamenii au cerut insistent montarea unui astfel de indicator. Problema cea mai mare însă n-o reprezintă indicatoarele, ci starea jalnică a drumurilor, pline de cratere, care, după fiecare ploaie,  aduc  mai degrabă cu o zonă de pescuit decât cu una carosabilă. Bătrânul îl acuză de primarul  Doru Radu de rea voinţă şi-l  trage pe edil de guler, printr-o serie de întrebări formulate într-o scrisoare deschisă adresată oficialului de la Suseni.
“Vă scriu această scrisoare într-o zi de duminică, în speranţa că Sfântul din această zi  vă va ajuta să înţelegeţi mai bine problemele pe care vi le voi menţiona şi că le veţi trata la modul cel mai rezonabil (aceasta dacă aveţi credinţă  în Dumnezeu şi nu sunteţi un «liber cugetător»)”. Aşa începe scrisoarea deschisă adresată de  Gheorghe Pană edilului şef al comunei Suseni (formată, în 1969, prin comasarea fostelor comune Ţuţuleşti  şi Suseni). 
Bătrânul îşi exprimă dezamăgirea faţă de activitatea primarului ales în 2004, întrucât “v-aţi manifestat prin vorbe şi fapte a fi numai primarul fostei comune Suseni, în ceea ce priveşte gospodărirea, şi nici de departe şi primar al satelor fostei comune Ţuţuleşti, deşi, de fapt şi de drept,  trebuia ca prin fapte să fiţi în mod egal primar al tuturor satelor.

Primarul Doru Radu, acuzat de discriminare, discreditare, părtinire şi abuz

Gheorghe Pană îi aminteşte edilului şef  că, în cei 10 ani de când este primar, în  satele din fosta comună Suseni s-au asfaltat 13-14 kilometri de drum, din care 7 reasfaltaţi în primăvara acestui an, asta în timp ce la Ţuţuleşti s-a asfaltat doar o jumătate de kilometru de drum - din centrul satului și până în dreptul locuinţei socrului  viceprimarului Cristian Anton, vărul primarului Doru Radu.
“Aţi asfaltat această minimă porţiune de drum, deşi nu era cea mai afectată, din lungimea de cca.3 km a DC 112, în perioada unei campanii electorale  pentru alegerile locale, ca un fel de mită pentru a fi  ales, iar după reuşita acelei campanii, v-a cuprins amnezia şi aţi uitat de continuarea lucrărilor   de modernizare a acestui drum 112”, îl  mustră bătrânul pe primar faţă de care îşi exprimă în continuare indignarea: “ca unul care, prin activitatea mea profesională, timp de 28 de ani în Administraţia Centrală a României, am cunoscut pe viu activitatea din mai multe sate şi a primarilor respectivi, prin comparaţie, vă declar că sunteţi printre puţinii care aţi manifestat o atitudine de discriminare, discreditare, dispreţuire  părtinire şi chiar abuz de funcţie în gospodărirea satelor. Mă refer la satele din fosta comună Ţuţuleşti, în comparaţie cu  cele din Suseni”, mai  precizează Gheorghe  Pană în scrisoarea deschisă adresată edilului.
Bătrânul îi face primarului bilanţul lucrărilor  necesare în satele din zona sa natală, amintindu-i că porţiunea câmpenească de 1,5 km de drum  din satul Pădureni este “sub-poziționată faţă de terenurile agricole laterale şi, din această cauză, pe timp ploios, este inundată de apă, aceasta şi pentru faptul că nu aţi întreprins nimic pentru  destuparea şanţurilor în vederea scurgerii apei, iar după evacuarea acesteia, rămân gropi pe partea carosabilă (…). Ştiţi că pe rezerva acestei porţiuni de drum cresc tot felul de arbuşti şi bălării şi la adăpostul acestora  se aruncă gunoaie  şi cadavre  de animale?”

“Cu peste 80 de ani în urmă, exista acolo un indicator de orientare”

Bătrânul  face o paralelă între ceea ce a reprezentat localitatea Ţuţuleşti în urmă cu  aproape un secol şi cam la ce nivel de dezvoltare se află astăzi.
“Ştiţi că la intersecţia  DC 112  cu DJ 503 nu există plantat un indicator de orientare către satele  Pădureni şi Ţuţuleşti (iar anemica inscripţie  de orientare  de pe peretele unei troiţe este, de fapt, un sacrilegiu, o pângărire a acestei construcţii, o pângărire a acestei construcţii sfinte)? Vă informez că pe vremea copilăriei mele, cu peste 80 de ani în urmă, exista acolo un indicator de orientare!”, mai spune  bătrânul.
Gheorghe Pană îi  mai aminteşte primarului că pietruirea  DC 112  este deficitară,  la fel şi destuparea şanţurilor (spre deosebire de  situaţia din perimetrul fostei comune Suseni) şi că cele două poduri din beton, de pe acelaşi DC 112, construite în 1997 (întâmplător chiar la iniţiativa bătrânului, care, personal, a făcut  demersuri  către  autorităţile judeţene de la acea vreme) se degradează văzând cu ochii, fără ca primăria să mişte un deget.
Nemulţumirile nu sunt doar ale sale, pentru că Gheorghe Pană vorbeşte în numele tuturor  celor care  au de pătimit de pe urma neimplicării autorităţilor locale: “Cunoaşteţi, domnule primar,  eleşteul situat între satele Pădureni şi Chiriţești, cunoscut la eleşteul Gărănăi? Ştiţi că stăvilarul este pe cale de a se rupe? (…) Poate în timpul dumneavoastră liber  veţi «medita» şi asupra acestei probleme, că tot mi-aţi promis acum 6-7ani, într-o convorbire cu dumneavoastră, când vă vorbeam de unele probleme de (ne)gospodărire a satelor din Ţuţuleşti, mi-aţi răspuns că veţi <<medita>>, ţinându-mă în picioare cca.40 de minute, în timp ce dumneavoastră vă învârteaţi  într-un fotoliu (eu aveam atunci în jur de 80-81 de ani!)”

Primarul, acuzat că nu vrea, nu că nu poate!

Scrisoarea bătrânului continuă cu multe alte probleme ce ar trebui rezolvate la nivel de comună şi se încheie cu o întrebare la care Gheorghe Pană aşteaptă un răspuns responsabil:
“De ce nu aţi pus în practică, până acum,  înţelegerea făcută (la insistenţa mea şi a unui veritabil intelectual şi gospodar al Ţuţuleştilor, prof. Ion Alexandru, cu Consiliul Judeţean Argeş, în aprilie, acest an, prin Protocolul de asociere  pentru modernizarea  DC 112 în Ţuţuleşti-Pădureni? De ce ignoraţi şi propriul dumneavoastră angajament? De ce în practica de  gospodărire  a satelor nu luaţi în considerare  proporţionalitatea locuitorilor, a drumurilor, etc., după cum proporţional încasaţi impozite şi taxe  de la locuitorii comunei Suseni!
Modernizarea celor 550 de metri de drum din Ţuţuleşti, în timpul celor 10 ani de primariat  al dumneavoastră, nu reprezintă nici pe departe  proporţionalitatea sumelor încasate de la locuitorii din satele fostei comune Ţuţuleşti (fosta comună  Ţuţuleşti are în componenţa sa 830 de gospodării, 1431 de locuitori şi o suprafaţă de 2,56 Kmp, iar fosta comună  Suseni - 1039 de gospodării, 1978 de locuitori şi 3,03 kmp). Vă rog să consideraţi cele de mai sus ca o critică constructivă la activitatea  dumneavoastră, nu numai din partea mea, ci şi a  multor oameni care nu îndrăznesc să v-o adreseze direct, ca o somaţie şi, dacă vreţi,  şi ca o notificare pentru a  vă reconsidera  activitatea!”, încheie Gheorghe Pană.
Cristina Stancu

CLICK AICI PENTRU VIZUALIZARE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea