”Județul Argeș a pierdut aproape tot la nivel de comandă instituțională”

# Declară Sandu Nichita, președintele interimar al organizației PNL Curtea de Argeș # Sandu Nichita: În anul 1996, fostul președinte, Emil Constantinescu, și-a început campania electorală la Curtea de Argeș; președintele de acum al României și-a început campania electorală tot în orașul nostru... aviz amatorilor. # Sandu Nichita: Dorința unor membri de a-l vedea pe Dl. Miuțescu în PNL ca șef, nu este de ajuns. Ea trebuie tranșată prin vot în cadrul organismelor democratice ale partidului.

Într-un clasament întocmit la nivel de judeţ pentru  mediul urban, organizaţia PNL Curtea de Argeș, condusă interimar de Sandu Nichita,  a obţinut la alegerile prezidenţiale  cel mai bun procent pentru Klaus Iohannis. Un autentic om de dreapta, membru fondator al PD-ului, Sandu Nichita ne-a vorbit despre ,,secretul” performanţei obţinute la Curtea de Argeș și în localităţile învecinate, acolo unde Klaus Iohannis a câștigat, chiar și acolo unde primarul este de la PSD.

,,Ne-am situat pe primul loc și la primul tur, și la cel de al doilea, între orașe și municipii, lucrând în echipă atât la nivel de organizație PNL cât și în colaborare cu PDL”

# Organizația ACL Curtea de Argeș a obținut cel mai bun procent din mediul urban, la nivelul județului Argeș, pentru candidatul Klaus Iohannis. Spuneți-mi, vă rog, cum ați reușit să obțineți acest procent? Care este secretul reușitei organizației ACL Curtea de Argeș?
- Eu cred că  ,,secretul” se află la îndemâna tuturor, să știi să alegi între principal și secundar și să știi să distingi între complex și facil.
Ne-am situat pe primul loc și la primul tur și la cel de al doilea între orașe și municipii, lucrând în echipă atât la nivel de organizație PNL cât și în colaborare cu PDL. Ne-au ajutat foarte mult cele două vizite ale candidatului Klaus Iohannis în urbea basarabilor, ocazie cu care alegătorii au văzut și au discutat cu omul, candidat la președinția țării. În campanile electorale se disting două laturi sau două linii. Una ce ține de strategie la nivel național și alta cum se aplică aceasta la specificul local. Pot părea lucruri abstracte, însă aici este dibăcia cum amortizezi cele două aspecte. Întâmplător sau nu, în anul 1996, fostul președinte, Emil Constantinescu, și-a început campania electorală la Curtea de Argeș; președintele de acum, ales, al României și-a început campania electorală tot în orașul nostru. Pentru viitor ... aviz amatorilor.
# La nivelul județului, Klaus Iohannis a scos un procent destul de slab, 40%. Care credeți că ar fi cauza acestui rezultat? De ce la dumneavostră s-a putut și în altă parte nu?
- Toate organizațiile locale au fost îndrumate la nivelul Biroului Politic Teritorial, unele cu rezultate mai bune, altele cu rezultate mai modeste. Echipa de campanie, dacă se manifesta bine în teritoriu, făcea rezultate. Să amintim aici procentul de aproximativ 60% în comuna Poienarii de Argeș, localitate în care am casă părintească, unde echipa de acolo, cu responsabilul de zonă, a obținut un procent de excepție. De asemenea, în comuna Arefu, cu o organizație PNL descompletatată, responsabilul de zonă, Adrian Miuțescu, împreună cu membrii B.T.P. al PNL Argeș au obținut peste 50% din voturi. Exemplele pot continua, și o analiză a aspectelor din  camapnie se impune a fi făcută de către Dl. senator Ion Popa, în calitate de Președinte al Organizației PNL Argeș. Cei care au migrat către partidul aflat la putere, cu funcții cu tot, pe baza ordonanței 55/2014, ne-au ajutat fără voie și pe această cale le mulțumesc.
# Credeți că scorurile județene modeste se datorează liderilor organizației județene, care nu au mobilizat echipa de campanie?
- Echipa de campanie a fost bine mobilizată de către conducerea organizației, însă unii membri ai organizației locale jucau la două capete, ca după alegeri să cadă ca pisica în picioare. Altii s-au manifestat cu “batista pe țambal” că de… “nu se știe cine iese”. Unii membri PNL au fost văzuți la manifestările altor organizații politice, iar la activitățile noastre nu puteau fi prezenți pentru că, tocmai atunci, aveau câte o problemă.

,,Despre pasul politic, ce să spun… suntem într-un continu tango.”

# Am văzut o campanie destul de slabă pentru Klaus Iohannis la nivelul județului Argeș. Ba, mai mult, la unele acțiuni de campanie o parte din lideri au lipsit, în loc să preia inițiativa. Credeți că ar trebui să facă un pas înapoi actuala conducere județeană a PNL, care nici la nivel central nu este suficient de cunoscută?
- Am explicat unele dintre motivele unui rezultat modest, sunt si altele reale, după părerea mea, care vizează oportuniștii care vroiau ”și în căruță și în teleguță”, și cu funcții administrative bine plătite, și cu carnetul de independent în buzunar. Toți aceștia, de care nu mai aveai loc  prin prezidiu, au sărit în alt prezidiu. Alții, mai abili, s-au dat bolnavi, s-au dat de veri, s-au dat de cuscrie, de zicerea nevestei, de fapt, tot ce se poate închipui în lumea asta, tot să se eschiveze. Dar a venit croșeul de dreapta și acum sunt numărați la podea  până la 30 de zile, după unele proceduri. Despre pasul politic, ce să spun… suntem într-un continu tango.
# Domnule președinte, dumneavoastră sunteți un autentic om de dreapta. Sunteți în politică încă de la înființarea PD-ului. Spuneți-mi vă rog când credeți că Argeșul își va schimba coloratura politică? Ce trebuie făcut?
- Întradevăr, am fost membru fondator al Partidului Democrat, atunci președinte era Dl. Petre Roman și mi-am asumat totdeauna rolul de mediator în cadrul partidului și o bună comunicare cu celelalte formațiuni politice, ceea ce fac și acum. Eu nu spun să  furăm jucăria coaliției aflate la putere în Argeș. Pentru o schimbare trebuie să prezentăm electoratului o ofertă mai bună din punct de vedere economic, a se vedea autostrada Pitești - Sibiu, atragerea de fonduri europene. Din punct de vedere social, a se vedea comunitățile defavorizate, problemele din sănătate, a se vedea că elevii din clasa I nu au avut manuale  și a se vedea corupția, un flagel nemaiîntâlnit decât în țările africane.

,,Dorința unor membri de a-l vedea pe dl. Miuțescu în PNL ca șef nu este de ajuns. Ea trebuie tranșată prin vot în cadrul organismelor democratice ale partidului.”

# În județ, tot mai mulți PNL-iști îl vor înapoi pe Miuțescu, ca șef. Dumneavostră cum vedeți această dorință a membrilor PNL din Argeș?
- Dl. Adrian Miuțescu este membru PNL din 1990. Începând cu 1991, când eu am fost deputat în Adunarea Constituantă, ne întâlneam împreună cu onorabilul Nicu Enescu, membru de frunte liberal, deținut politic, coleg de parlament și de Comisie Berevoiești, la un ceai la Hotelul Posada din Curtea de Argeș, unde se puneau la cale unele acțiuni de revigorare ale organizației locale PNL. Precizez că pe atunci era președinte PNL Dl. Radu Câmpeanu, cu care am și acum o relație de prietenie. Dl Adrian Miuțescu a rămas loial “cauzei” și l-am întâlnit în diferite ocazii, în campaniile electorale sau în Consiliul Județean și am avut tot o relație amicală, mai ales că suntem și concitadini. Acum, fiind în același partid, lucrurile se prezintă astfel, avand în vedere și poziția pe care o ocupă, fiecare, în organizația PNL. Dorința unor membri de a-l vedea pe dl. Miuțescu în PNL ca șef nu este de ajuns. Ea trebuie tranșată prin vot în cadrul organismelor democratice ale partidului.
# În momentul formării USL, dumneavoastră nu prea ați apărut în primul rând. De ce nu v-ați implicat politic  în perioada aceea?
- În momentul formării USL – așa este - nu am fost vizibil deoarece, în primul rând, așa cum am spus mai sus, nu prea îmi place să fiu. În al doilea rând mă ocupam, cu alți colegi din PNL, constituiți într-o comisie de evaluare, de reconstrucția organizației Curtea de Argeș a PNL, care în perioada 2007-2014 a fost supusă unei dezintegrări accentuate din interior; fără bază de date, fără evidența membrilor, fără evidența  cotizațiilor, iar documente ale adunării generale și a biroului nu s-au mai găsit, organizația fiind formată dintr-un președinte și câțiva acoliți. De asemenea, tot în perioada de formare a USL, se alcătuiau și listele pentru diferite funcții.
Cei care astăzi au plecat din partid au făcut tot ce le-a stat în putință să se cațere pe liste și să obțină funcții în administrația publică. După părerea mea, în orice partid, coaliție de partide și, nu în ultimul rând, în PNL, sunt două categorii de membri: voluntarii care muncesc, vorba unui slogan publicitar “din zi până în noapte”, fără să ceară nimic formațiunii din care fac parte și o altă categorie sunt mercenarii, care activează și ei în cadrul formațiunii politice, însă numai pe bani, pe funcții eligibile sau administrative.
# Județul Argeș a pierdut mai multe instituții, fiind mutate sediile regionale la Ploiești și la Alexandria, iar vocea opoziției nu prea s-a auzit, la acel moment, în acest sens. Pe viitor, aveți în plan vreun demers pentru readucerea instituțiilor pierdute la noi în județ?
- Județul Argeș a pierdut aproape tot la nivel de comandă instituțională. Este regretabil că locuitorii județului au fost desconsiderați prin faptul că i-a văzut cineva incapabili să conducă o deconcentrată publică și este contraproductiv pentru că se va condamna pe termen lung teritoriul Argeșului și Muscelului la stagnare economică sau chiar pierderea unor oportunități de afaceri în zonă. Mă întreb, retoric, unde au fost autoritățile locale timp de mai bine de 10 ani, nu cumva șantajul se manifesta și în formațiunea politică ce deține administrația  în județul Argeș!?
O voce puternică, de contracarare a neputințelor administrative, a venit din partea societății civile, a oamenilor de afaceri sau a unor cetățeni care au sesizat de fiecare dată manevrele păguboase, venite de la centru, iar toți aceștia au fost duși cu vorba sau pur și simplu mințiți de autoritățile județene sau chiar de Guvern până la cel mai înalt nivel. Trebuie să amintim aici pozițiile principiale luate cu diferite prilejuri de Camera de Comerț și Industrie Argeș, de Asociația Oamenilor de Afaceri sau de cetățeni și să concluzionăm că până la urmă, județul este al nostru și mai puțin al guvernanților. Trebuie să se țină seama ca în momentul legiferării împărțirii administrativ teritoriale, ca urmare a modificării Constituției, să avem în conducerea județeană oameni politici de calibru, cu personalitate, cu înțelepciune, cu diplomație, nu niște umbre de “yes men-i”.
Lucian GHERGUȘ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea