Au început lucrările la centrala fotovoltaică de la Topoloveni

# Primarul Gheorghiță Boțârcă dorește să conecteze la centrală și iluminatul public din comunele învecinate # Obiectivul, finanţat de UE,  are ca termen de finalizare luna noiembrie 2015.

Atribuirea “contractului de achiziţie, livrare, instalare şi punere în funcţiune a centralei fotovoltaice de producere a energiei electrice din conversia energiei solare pentru  oraşul Topoloveni”  s-a făcut pe 2 decembrie 2014. Executantul este o firmă spaniolă care a venit cu recomandări din partea altor beneficiari de astfel de lucrări.

Interesantul proiect de la Topoloveni presupune construirea unei centrale electrice fotovoltaice cu putere de vârf, de 3 MW, pentru producerea de energie electrică nepoluantă, conform Strategiei Energetice a României pentru perioada 2007-2020 (mai exact, capitolul Obiective strategice, în care se menţionează “Promovarea producerii energiei pe bază de resurse regenerabile”).
Câştigătoarea licitaţiei (ale cărei demersuri au început în 2012) este firma spaniolă Aldesa Construcciones.
Obiectul contractului atribuit pe 2 decembrie 2014 constă în livrarea, instalarea şi punerea în funcţiune a centralei precum şi asigurarea mentenanţei. Este vorba de lucrări de amenajare a terenului din locaţie, structuri şi fundaţii, livrarea de panouri solare fotovoltaice mono sau policristalin de o putere de 280 W/mp şi un nr. de 10.714 panouri instalate, livrarea de echipamente electrice corespunzătoare (invertoare, conexiuni, cutii de racordare, transformatoare de putere, precum şi  instalarea şi punerea în funcţiune a Centralei Fotovoltaice 3 MWp şi teste pentru 72h, asigurarea serviciilor de mentenanţă şi service pe o perioada de 5 ani, prestarea serviciilor conexe aferente livrării produselor, respectiv activităţile legate de furnizarea produselor, cum ar fi transportul, asigurarea, paza şi protecţia până la punerea în funcţiune, montajul, instalarea seturilor complete de echipamente pe amplasamentele stabilite, punerea în funcţiune, asistenţă tehnică şi verificări periodice,  precum şi service în perioada de exploatare.
“Centrala va asigura tot ceea ce înseamnă consum în Topoloveni:  iluminat public, şcoli, săli de sport, Poliţie, Judecătorie, Finanţe, Trezorerie etc. La finalul lucrării, se va face o analiză şi se va decide, în şedinţă de consiliu local, dacă şi în ce măsură vom putea asigura, de la această centrală, şi necesarul localităţilor limitrofe” spune  Gheorgiţă Boţârcă, primarul oraşului Topoloveni, care consideră că  obiectivul ar putea deveni funcţional la sfârşitul toamnei viitoare!
„Atribuirea s-a făcut în data de 2 noiembrie, iar lucrările vor fi finalizate la 30 noiembrie 2015”, a precizat, pentru Atitudine în Argeş,  primarul Gheorghiţă Boţârcă.
Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Bugetul național și Bugetul local, iar valoarea estimată a acestuia este de: 54.085.949 RON fără TVA.

 

Centrala fotovoltaică - o sursă de energie electrică sigură, ieftină și nepoluantă!

Panourile solare fotovoltaice convertesc energia solară direct în energie electrică și sunt alcătuite din celule solare asamblate mecanic. Conversia este statică și nepoluantă, tocmai de aceea acest mod de producere a energiei electrice este unul ecologic. În ultimul deceniu, randamentul panourilor fotovoltaice a crescut în mod constant datorită încercărilor de a reduce  dependența energetică.
Astăzi, datorită dezvoltării tehnologiilor și creșterii capacității de producție, panourile solare fotovoltaice au devenit accesibile atât pentru aplicaţii industriale cât şi casnice, fiind în prezent o soluţie la îndemână pentru producerea energiei electrice în zonele izolate. Aceste panouri pot funcționa fără întrerupere chiar și în cele mai nefavorabile condiții.

Prin ce se remarcă panourile fotovoltaice policristaline?

Panourile fotovoltaice pot fi monocristaline, policristaline și amorfe. Ceea ce deosebește panourile solare policristaline de celelalte panouri este siliciul care este neomogen.
Panourile fotovoltaice policristaline  sunt cele mai răspândite şi cele mai utilizate ca urmare a preţului mai scăzut și accesibil. Celulele din siliciu policristalin au suprafaţa şi culoarea neuniforme. Tehnologia de fabricație a panourilor fotovoltaice policristaline este îmbunătățită continuu acestea devenind din ce în ce mai eficiente, având au o arie mare de răspândire.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea