Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu vine la Biblioteca Judeţeană Argeş

Luni, 22 decembrie, de la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş vă invită la un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” (Editura Paralela 45, 2014), autor criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, care va avea loc cu ocazia împlinirii a 20 de ani existenţă a Editurii Paralela 45.
„Această carte se adresează tuturor copiilor şi copiilor lor. Odată ieşiţi de pe băncile şcolii, puţini sunt cei care mai ţin o carte în mână. Una de literatură, vreau să spun. Ca să nu vorbesc de literatură română […]. Ea nu se adresează criticilor literari, mai cu seamă acelora care sunt  convinşi că astăzi nu se mai scriu istorii literare. N-aş vrea să le stric tabietul de lectură. Ea se adresează, pur şi simplu, celor care citesc. Ei sunt cei care salvează cartea. De la cei care nu citesc, nu putem avea nicio pretenţie.” (Nicolae Manolescu)
Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea), este un critic şi istoric literar român, cronicar literar şi profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 2013. A activat ca politician după Revoluţia din 1989, Ambasador al României la UNESCO şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanţi critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în judeţul Sibiu le listele partidului OCL – (PAC).
Una dintre cărţile sale fundamentale este „Istoria critică a literaturii române”, apărută în 2008 într-o ediţie definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei „România literară”. În luna decembrie a anului 2011, Senatul Universităţii din Bucureşti l-a declarat Profesor emerit. Administraţia prezidenţială l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincţie a statului român.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea