Aurora Liiceanu a vorbit despre dilemele psihologilor la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş

Miercuri, 17 decembrie, de la ora 13.00, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş a organizat în parteneriat cu Editura Polirom conferinţa publică „Lumea în prezent. Neliniştea si dilemele psihologilor”, susţinută de Aurora Liiceanu.
Publicul prezent la acest eveniment a fost format din profesori, studenţi, presa de specialitate, publicul cititor al lucrărilor Aurorei Liiceanu şi cel interesat să cunoască reperele teoretice trasate de aceasta cu privire la noile realităţi existenţiale.
În deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie, managerul instituţiei organizatoare, a declarat: „Psihologul Aurora Liiceanu este acel tip de intelectual care coboară din turnul de fildeş, care simte necesitatea de a comunica cu oamenii într-o perioadă cu multe nelinişti şi dileme. Întrebările care ne frământă şi la care Aurora Liiceanu încearcă să ne ofere un răspuns sunt următoarele: Mai funcţionează familia românească? Mai are românul vocaţia viitorului? Mai are omul o şansă într-o lume din ce în ce mai globalizată şi mai globalizantă, în care identitatea personală în cadrul identităţii comunitare nu se mai simte? Spre ce ne îndreptăm? Dilemele psihologilor, ale sociologilor, ale psihiatrilor sunt, de fapt, ale tuturor celor care au înţelepciunea necesară de a iniţia un demers introspectiv.”
Conferinţa publică susţinută de Aurora Liiceanu s-a centrat pe câteva puncte esenţiale:
1. Nu mai există frontierele cu care eram obişnuiţi. Totul era binar, oamenii fiind setaţi să perceapă realitatea în alb şi negru. Realitatea actuală nu mai este în alb sau negru, ci este în gri.
2. O altă frontieră asupra căreia trebuie să medităm este distincţia public-privat. Ce mai este privat, intim şi ce mai este public? Spaţiul nostru este invadat de atâtea informaţii private, încât mentalul nostru este derutat. Globalizarea face ca viaţa să fie transparentă. Nu este vorba de instituirea unei noi realităţi informaţionale, ci de cantitatea informaţiilor care ne invadează viaţa.
3. Prestigiul negativului asupra pozitivului este mult mai mare, lucru care se reflectă în influenţa mass-mediei asupra vieţii individului. Evenimentele negative au un impact mult mai mare asupra memoriei noastre. Suntem atraşi într-un mod inexplicabil de partea întunecată a vieţii. Depresia apare atunci există prea multe alternative şi nu avem niciun criteriu de alegere.
4. Suntem pompaţi în mod permanent de ideea de eroizare, care reprezintă o altă mutaţie psihologică. Sfinţii, martirii şi eroii nu sunt normali pentru că se situează dincolo de categoriile de bine şi rău, iar handicapaţii se situează dincoace de bine si rău.
5. Au apărut concepte noi care să definească realităţi noi. Nu mai există nebunia de a deveni adult, ci se foloseşte expresia de „adolescent emergent”. Pentru incapacitatea de a lua decizii, psihologii folosesc termenul de „procrastinare”.
La finalul conferinţei, Aurora Liiceanu a adresat publicului următorul imperativ: Simţim că ceva se schimbă, că ceva pluteşte în aer. Să încercaţi să nu muriţi, să fiţi curioşi!”
Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe şi semnarea de carte, ceea ce a permis publicului interacţiunea directă cu psihologul Aurora Liiceanu.
Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea