Chiar și mort, Chelu pune la încercare nervii firmelor din Argeș!

# Războiul dintre S.C. Vidraru şi Electroargeş continuă. Acum, pe marginea preluării acţiunilor S.C. Lactate Natura S.A.

S.C. Electroargeş, firmă controlată până mai de curând de omul de afaceri Cătălin Chelu, decedat  luna aceasta la Amman, are termen până pe 27 decembrie 2014 să depună la Tribunalul Specializat Argeş întâmpinare la acţiunea formulată în instanţă de S.C. Vidraru, acţiune prin care reprezentantul legal al acestei societăţi comerciale, Tudor Dumitru, cere constatarea nulităţii absolute a unei recente hotărâri a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Electroargeş privind, printre altele, prelungirea a două contracte de credit în valoare totală de 7,5 milioane lei şi împuternicirea Consiliului de Administraţie pentru derularea ofertei publice de preluare a acţiunilor S.C. Lactate Natura S.A.
Tudor Dumitru, deţinător al unui număr de 3.064.655 (3, 79%) de acţiuni la Electroargeş şi, totodată, director al S.C. Vidraru  S.A. (la rândul ei, acționară la cealaltă firmă) a atras în mai multe rânduri atenţia asupra ilegalităţilor comise în adunările generale ale societăţii comerciale de care şi-a legat numele fostul magnat Cătălin Chelu, printr-o grupare creată după o ingenioasă reţetă cu ajutorul căreia a reuşit, ani buni, să controleze şi alte societăţi comerciale, mai mari sau mai mici.
De data aceasta, Tudor Dumitru atrage atenţia asupra  unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor Electroargeş în care s-a decis cumpărarea de acţiuni de la  Lactate Natura S.A., hotărâre despre care reprezentantul S.C. Vidraru spune că este lovită de nulitate absolută pentru că, printre altele, la şedinţă nu s-ar fi întrunit  cvorumul legal şi statutar şi pentru că nu se putea decide  cumpărarea de acţiuni Lactate Natura S.A. în lipsa prevederii în bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii a sumei pentru această investiţie.
“Ori prin hotărârea AGEA s-a procedat contrar legii şi actului constitutiv, în sensul că, fără să existe prevederea în bugetul de venituri şi cheltuieli, s-a aprobat utilizarea banilor societăţii în investiţii pe piaţa de capital (acţiunile Lactate Natura)”.

 

Acţionarii minoritari ai Electroargeş se consideră păgubiţi de gruparea Chelu

S.C. Vidraru şi Tudor Dumitru, care, împreună, deţin circa 5% din capitalul social al Electroargeş privesc cu scepticism aproape orice decizie care se ia în adunările generale ale acţionarilor Electroargeş, asta după ce la iveală au ieşit  detalii care conduc spre ipoteza că acţionarii minoritari ai Electroargeş sunt păgubiţi de gruparea Chelu (nume legat şi de alte inginerii cu acţiuni, puse în practică la mai toate societăţile controlate până mai de curând de controversatul om de afaceri, decedat  luna aceasta).
Faţă de această grupare au tot fost formulate acuzaţii, multe referitoare la jonglerii cu voturile exprimate în respectivele adunări.
Cele mai recente acuzaţii datează de la sfârşitul lunii trecute şi au fost formulate în  cuprinsul solicitării de constatare a nulităţii absolute a Hotărârii AGEA din 10.10 2014.

Cum se votează (dubios) în  adunările generale ale acţionarilor Electroargeş

Tudor Dumitru spune că în Adunarea Generală extraordinară (din 10.10.2014) în care au fost luate  horărârile contestate în instanţă nu s-a întrunit cvorumul legal şi statutar pentru că 40.032.355 de acţiuni nu au fost  reprezentate legal în şedinţă şi nu trebuiau să fie luate în considerare la calcularea cvorumului, deşi acest lucru s-a întâmplat.

Voturi valide şi voturi invalide

S.C. Electroargeş are un capital social de 8.850.271 lei, împărţit în tot atâtea acţiuni. Din totalul de acţiuni, 32.153.153 de acţiuni au dreptul de vot suspendat, însă la societăţile listate pe piaţa de capital, acţiunile cu drept de vot suspendate se iau în considerare la calcularea cvorumului de şedinţă.
Potrivit actului constitutiv al  S.C. Electroargeş, cvorumul este întrunit dacă la şedinţă sunt prezenţi reprezentanţi ai acţionarilor care  deţin ¼ din dreptul de vot. Conform procesului verbal al şedinţei, la AGEA din 10.10.2014, din totalul de 80.850.271 de acţiuni, au fost prezente 50.998.248 de acţiuni cu drept de vot deplin şi cu drept de vot suspendat, care reprezintă 63% din capitalul social total, ceea ce, aparent, ar putea însemna că la şedinţa AGEA amintită ar fi existat cvorumul statutar.
Tudor Dumitru spune că, în realitate, la respectiva şedinţă au fost prezenţi şi reprezentaţi acţionari care deţin doar 10.965.793 de acţiuni, ceea ce reprezintă 13,56% din capitalul social total. 
“La această situaţie s-a ajuns datorită faptului că un număr de 8 acţionari, care deţin împreună 40.032.544 de acţiuni nu au fost reprezentaţi valabil la adunarea generală, deoarece persoana care i-a reprezentat conform procedurilor speciale nu putea să-şi demonstreze identitatea”, explică Tudor Dumitru în solicitarea depusă la Tribunalul Specializat Argeş.
Printre cei 8 acţionari care n-ar fi fost reprezentaţi valabil se numără Bran Oil S.A. şi Mattera Com, firme care îşi leagă strâns numele de fostul magnat Cătălin Chelu şi care acţionează în Electroargeş împreună cu celelalte societăţi controlate de aceeaşi grupare, astfel că împreună depăşesc 33% din capitalul social.
Aşadar, cine şi cum controlează Electroargeş? Explicaţia vine chiar de la Tudor Dumitru: “În cadrul S.C. Electroargeş există un grup de acţionari, persoane fizice şi juridice, care acţionează în mod concertat (n.r. până luna trecută sub controlul şi împreună cu omul de afaceri Cătălin Chelu), grup care deţine mai mult de 33% din capitalul social“.
Seria ilegalităţilor la care face referire reprezentantul S.C. Vidraru ar fi pornit după ce, în martie 2011, CNVM a obligat aceşti acţionari să declanşeze oferta publică de preluare obligatorie a celorlalte acţiuni Electroargeş. “Aceşti acţionari au sfidat solicitarea CNVM şi nu au iniţiat oferta publică de preluare, ci, din contră, au ţinut Adunarea Generală Extraordinară din iunie 2011, în care au majorat capitalul social şi au participat activ la achiziţionarea unor noi acţiuni emise în cadrul acestei majorări, cu încălcarea Legii 294/2004.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea