Hotel Muntenia, kilometrul zero al problemelor!

# Ingineriile de la S.C. TURISM MUNTENIA S.A. mai fac o victimă: Marelbo Prod Com # Comerciantul de pantofi  a ajuns chiriaş chiar în spaţiul cumpărat de la firma din Pitești.

În 2012, SC Marelbo Prod Com, comerciantul de pantofi care funcţionează în spaţul fostei agenţii de turism  de la parterul  Hotelului Muntenia, a încheiat cu Nicolae Ivănescu un antecontract de vânzare-cumpărare pentru 226,68 mp din imobil, plus un teren de 25 de metri pătraţi. Comerciantul, căruia

 

nimeni nu i-a spus că imobilul se află sub sechestul Finanţelor, a achitat contravaloarea suprafeţei înainte ca S.C. Turism Muntenia  să intre în insolvenţă.  Evident,  actul de vânzare-cumpărare n-a mai fost perfectat, iar ca să-şi se poată înregistra  punctul de lucru la Registrul Comerţului, S.C. Marelbo a încheiat cu Turism Muntenia un contract de închiriere  pentru spaţiul deja achitat.  Comerciantul s-a adresat, acum,  instanţei şi cere executarea antecontractului de vânzare cumpărare semnat în 2012.
Pe 9 decembrie 2014, S.C. Marelbo Prod Com a depus la Tribunalul Specializat Argeş  o cerere de executare  a antecontractului de vânzare-cumpărare  Nr. 1 din 21 decembrie 2012, încheiat cu SC Turism Muntenia şi solicită  instanței să oblige firma lui Nicolae Ivănescu, (intrată, între timp, în insolvenţă), firmă reprezentată de Petre Motrun, prin Argeş Insolv,  “să încheie contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică pentru spaţiul comercial situat în Piaţa Muntenia, spaţiu în suprafaţă de 226,68 mp, parter şi mezanin, din imobilul  reprezentând Agenţia de turism  (care are o suprafaţă totală de 334,87 mp) şi terenul din faţa construcţiei, în suprafaţă  de 25 mp”. Marelbo justifică solicitarea arătând că la 14.05.2013 a  efectuat plata integrală a preţului pentru suprafaţa amintită, achitând 721.557 lei, echivalentul sumei de 167.000 de euro – preţul bunului imobil stabilit prin atecontractul din 21 decembrie 2012.

Şi cu banii daţi, şi cu ochii-n soare

Spaţiul de 226,68 mp  în care îşi desfăşoară activitatea firma Marelbo este separat de restul agenţiei, iar la data încheierii antecontractului, reprezentantul SC  Turism Muntenia  şi-a luat obligaţia, în numele societăţii, ca după data achitării integrale a preţului, să efectueze dezmembrarea suprafeţei şi să încheie în formă autentică contractul.
Anterior plăţii efectuate de Marelbo, pe 18 februarie 2013, se deschisese procedura  generală de insolvenţă împotriva  S.C. Turism Muntenia,  aspect despre care reprezentanţii Marelbo aveau să afle mult mai târziu.
“La 14.05.2013  am  efectuat  plata  integrală a preţului în contul comunicat de către reprezentantul societăţii. Am aşteptat efectuarea actelor de dezmembrare, însă acestea  nu au fost efectuate nici până în prezent. Neputând înregistra punctul de lucru la registrul Comerţului Argeş, am fost de acord  să semnăm un contract de închiriere, însă acest contract a fost semnat ulterior plăţii preţului şi nu înlătură obligaţia  SC Turism Muntenia, prin administratorul judiciar, de încheiere a contractului de vânzare cumpărare, în formă autentică”, arată reprezentanţii S.C. Marelbo în cererea depusă, luna aceasta, la Tribunalul Specializat Argeş, precizând şi că “nu suntem  o societate comercială cu sediul în Piteşti şi am aflat mai târziu că societatea este în insolvenţă. În acest timp, reprezentanţii societăţii ne-au comunicat că nu se poate efectua dezmembrarea şi, în consecinţă, nu se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică.”
Unele părţi din dosarul insolvenţei  SC Turism Muntenia spun că  Petre Motrun  nici măcar n-ar fi depus un raport prin care să justifice  încasarea.

Petre Motun ridică din umeri şi spune că habar n-are de suma plătită de S.C. Marelbo

“Nu ştiu unde s-au dus aceşti bani şi nici nu sunt obligat să ştiu, pentru că nu este treaba mea. Chiar dacă mă ocup de insolvenţa SC Turism Muntenia, asta nu înseamnă că ei şi-au  pierdut dreptul  de administrare”, a declarat administratorul judiciar al S.C. Turism Muntenia,  Petre Motrun, contactat de ziarul Atitudine în  Argeş.

Petre Motrun  nu s-a mai prezentat la notar pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare

În momentul în care  au aflat că S.C. Turism Muntenia este în insolvenţă,  reprezentanţii S.C. Marelbo au  transmis administratorului judiciar o notificare  prin care i-au solicitat să se prezinte la biroul notarial în vederea încheierii  contractului de vânzare cumpărare în formă autentică.
“Contractul se putea încheia şi cu privire la  cota de proprietate reprezentată de spaţiul care nu a fost vândut, restul  spaţiului înţelegând că a fost vândut altei persoane. Prin urmare, renunţasem la dezmembrare, urmând ca dezmembrarea să o facem pe cheltuiala noastră, însă administratorul judiciar nu s-a prezentat  în vederea încheierii contractului”, mai  precizează reprezentanţii Marelbo în documentul depus la Tribunalul Specializat Argeş, argumentând că nu există impedimente cu privire la  încheierea contractului de vânzare-cumpărare  în formă autentică, fiind îndeplinite cele 3 condiţii necesare: preţul este achitat şi nu este inferior valorii de piaţă  şi faptul că bunul respectiv nu are o importanţă determinantă  pentru reuşita unui plan de reorganizare.
Motrun spune că n-avea nicio obligaţie să se prezinte la notar pentru încheierea contractului de vânzare cumpărare între SC Turism Muntenia şi SC Marelbo.
“Mi-au trimis o notificare, dar nu m-am dus pentru că nu era treaba mea. Eu nu mă duc acolo unde legea nu mă obligă să mă duc. Antecontractul l-au făcut cu Turism Muntenia, nu cu mine, iar actul a fost încheiat înainte ca eu să mă ocup de insolvenţa Turism Muntenia”, mai spune Petre Motrun. 
Contractul de vânzare cumpărare nici n-avea  însă cum să fie parafat, pentru că spaţiul se află sub sechestrul Finanţelor.
Interesant  este că în antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat în faţa avocatului  Alin Anton, la punctul 4.3,  se arată că promitentul vânzător declară că imobilul nu are diverse sarcini,  inclusiv din punct de vedere geografic sau de mediu şi că  este liber de  orice obstacole  ascunse care ar putea  să ducă la o diminuare considerabilă a valorii acestuia, mai puţin însă că ar fi  liber de sarcina fiscală (bunul fiind sub sechestru la finanţe -  la încheierea antecontractului, în 2012, viitorilor cumpărători prezentându-li-se o carte funciară din 2008)

Chiria  pentru spaţiul închiriat de Marelbo a fost stabilită la 2000 de euro pe lună

Pe contractul de închiriere  încheiat de  SC Turism Munteria şi S.C. Marelbo  apare semnătura  administratorului special  Ilie Tomiţă  şi semnătura lui Nicoalae Ivănescu  (cel care semnase şi antecontractul), dar lipseşte semnătura administratorului   judiciar Petre Motrun, deşi S.C. Turism Muntenia este o societate aflată în procedura insolvenţei.
Chiria a fost stabilită la 2000 de euro/lunar, în această sumă fiind incluse toate utilităţile, însă pentru  o perioadă de 3 ani,  S.C. Marelbo   beneficiază de anumite …îngăduinţe: “Chiriaşul se obligă  să aducă îmbunătăţiri spaţiului închiriat, investiţii care vor rămâne în patrimoniul  proprietarului, beneficiind de o perioadă de graţie de 3 ani la plata chiriei”, după cum se arată în contractul de închiriere.

Metehne vechi

Pe lista celor duşi de nas  la vânzarea spaţiilor SC Turism Muntenia se mai află două societăţi comerciale, ambele prostite în faţă cu un fals certificat fiscal. Documentul, despre care Atitudine în Argeş a relatat în mai multe numere, a fost folosit în ianuarie 2009 la vânzarea unor suprafeţe din patrimoniul Turism Muntenia  către S.C. HR Eden 2007 SRL şi  către cabinetul stomatologic al Dr. Costache.  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti s-a sesizat în acest caz, din oficiu, în luna februarie a.c., la fix o lună după prescrierea faptelor penale.  După 4 luni de cercetări, în 7 iulie 2014, Parchetul a emis o Ordonanță de Clasare care constata prescrise faptele, dar a trimis dosarul la Curtea de Apel pentru desființarea atât a Certificatului de atestare fiscală, cât și a actelor de vânzare-cumpărare care s-au făcut în baza acestuia. Documentul fals a fost folosit pentru trei tranzacţii încheiate în urmă cu 5 ani. În februarie 2009, de exemplu,  la autentificarea celor două contracte  de vânzare-cumpărare încheiate între S.C. Turism Muntenia SA şi S.C. HR Eden 2007 SRL a fost folosit Certificatul de Atestare Fiscală F0024/05.01.2009, pe care grupul de acţionari şi foşti angajaţi ai S.C. Turism Muntenia SA l-a contestat în instanţă. În baza aceluiaşi certificat fiscal, în aceeaşi zi, a mai fost încheiat şi un alt  contract de  vânzare-cumpărare între Turism Muntenia şi o alta către cabinetul stomatologic al Dr.Costache. Documentul folosit nu este recunoscut de Primăria Piteşti, instituție  care, teoretic, ar fi trebuit să îl emită.
Art Insolv SPRL (fostă Argeş Insolv SPRL-firma de lichidări judiciare a lui  Pere Motrun) a convocat Adunarea Creditorilor S.C. Turism Muntenia, care a hotărât atât refacerea actelor de vânzare-cumpărare, cât și împuternicirea sa de a duce la îndeplinire această hotărâre. Creditorii au votat favorabil refacerii actelor, în dorința de a nu crea posibilitatea societăților cumpărătoare, care deja s-au înscris, sub condiţie, pe tabelul de creanțe, de a prelua controlul asupra Adunării Creditorilor.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea