Lansarea volumului criticului Nicolae Manolescu - „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc“

# Dublu eveniment la Biblioteca Județeană Argeș # Lansarea a marcat, totodată, cei 20 de ani de existență ai Editurii Paralela 45

Luni, 22 decembrie, ora 13.00,  Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a fost gazda unui eveniment editorial de excepție. Cunoscutul critic și istoric literar  Nicolae Manolescu și-a lansat volumul „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc“. Este una dintre cele mai aşteptate cărţi, care a fost lansată la Târgul de Carte Gaudeamus de anul acesta. Lucrarea este publicată de Editura Paralela 45, lansarea volumului încadrându-se în evenimentul aniversar intitulat ”20 de ani împreună cu Editura Paralela 45”.

Despre noua sa carte, „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc“, Nicolae Manolescu subliniază într-o Explicaţie la începutul volumului: ”Neagu Djuvara a scris o Istorie a României pe înţelesul copiilor. Cartea mea se intituleazăIstoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc. Dacă ne gândim bine, e cam acelaşi lucru. Cei care citesc sunt, în zilele noastre, îndeosebi copiii. Am fost ispitit o clipă să citez cuvintele lui Benny Lévy din prefaţa unei culegeri de mărturii despre rezistenţa prin lectură a copiilor internaţi în lagărele naziste: „Această carte se adresează tuturor copiilor şi copiilor lor”. Odată ieşiţi de pe băncile şcolii, puţini sunt cei care mai ţin o carte în mână. Una de literatură, vreau să spun. Ca să nu vorbesc de literatură română. Şi, încă şi mai rar, de literatură română contemporană. Nici profesorii de română nu se omoară cu cititul. Şi nu de azi, de ieri. Anton Holban făcea remarca pentru vremea lui. Când s-a schimbat programa de literatură pentru liceu şi au apărut manualele opţionale, cu un deceniu în urmă, cea mai mare îngrijorare a dascălilor de română, ştiţi care a fost? Că sunt obligaţi să citească opere care nu fuseseră în programa dinainte. Învăţământul umanistic de altădată se baza pe citit şi pe scris. Mulţi dintre cei trecuţi prin şcoală ştiau pe de rost poezii sau recunoşteau personaje de roman. Şi scriau corect. De la străbunicul meu matern au rămas nişte amintiri scrise superb, deşi nu urmase decât liceul. Un concurs recent de la televizor i-a arătat pe participanţi capabili să răspundă la întrebări din diverse domenii, mai puţin din literatură. E un semn al timpului. Nici măcar scriitorii nu se citesc între ei. De aici modestia titlului cărţii mele. Ea nu se adresează criticilor literari, mai cu seamă acelora care sunt convinşi că astăzi nu se mai scriu istorii literare. N-aş vrea să le stric tabietul de lectură. Ea se adresează, pur şi simplu, celor care citesc. Ei sunt cei care salvează cartea. De la cei care nu citesc, nu putem avea nici o pretenţie”.

Călin Vlasie, manager Editura Paralela 45: ”Marea problemă a vremurilor actuale este că nu se mai citește carte, ceea ce este grav”

Călin Vlasie, manager Editura Paralela 45: ”Este, și pentru noi, un moment aniversar. În 20 de ani au văzut lumina tiparului, la noi, peste 4000 de titluri, peste 16 milioane de exemplare, am publicat câteva mii de autori, am primit premii atât naționale, cât și internaționale. Am respectat, însă, cu strictețe, criteriul valorii. Marea problemă a vremurilor actuale este că nu se mai citește carte, ceea ce este grav. Vin, la editură, autori buni care, însă, nu mai pot fi publicați pentru că volumele lor nu se mai vând.”
Referindu-se la lucrarea lui Nicolae Manolescu, acesta a opinat : ”Nu știu dacă, după Nicolae Manolescu, se va mai scrie o istorie a literaturii române. Cert este că nu curând. Trebuie să treacă niște zeci de ani, să se mai acumuleze istorie literară, să se mai schimbe mentalul cultural. Istoria lui Nicolae Manolescu reprezintă o astfel de mare schimbare a înțelegerii literaturii române.”
Nicolae Manolescu: Toată lumea își antrenează, în această perioadă, corpul. Accentul pus pe aspectul fizic este enorm. Dar, vă întreb, ce se întâmplă cu creierul? De ce nu am face și niște cluburi care să antreneze mintea? Cărțile, vă declar cu toată sinceritatea, ar putea înlocui foarte ușor majoritatea pastilelor existente în farmacii. Eu mă tratez cu așa ceva și, după cum vedeți, la 75 de ani sunt într-o formă destul de bună...”

Evenimentul a strâns laolaltă oameni de cultură, iubitori ai operei criticului, dar și reprezentanți ai administrației sau chiar ai mediului de afaceri. Astfel, managerul Uzinelor Dacia, Constantin Stroe, a ținut să fie prezent în sală, și chiar a rămas, la sfârșit, pentru un autograf al autorului.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea