Expoziţie în memoria lui Silvestru Voinescu la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş organizează în perioada 5-13 ianuarie 2015, în holul instituţiei,  o expoziţie omagială dedicată personalităţii omului de cultură (poet, prozator, epigramist, istoric) Silvestru Voinescu, cel care a condus destinele Bibiotecii Judeţene Argeş timp de patru decenii.
Pe 2 ianuarie 2015 s-au împlinit 80 de ani de la naşterea celui care şi-a dedicat 40 de ani din viaţă bibliotecii, instituţie în care a reuşit să creeze atât un tipar de organizare şi managerial, cât şi un sentiment –tipar, acela al legăturii necesare, vitale, pe care omul trebuie să o cultive cu cartea. 
Silvestru Voinescu s-a născut în comuna Călineşti din judeţul Argeş. A absolvit în anul 1954 Liceul de Băieţi nr. 1 din Piteşti, de 11 clase (astăzi Colegiul Naţional I.C. Brătianu). În anul 1969, este licenţiat în Drept la Bucureşti.  Activitatea de bibliotecar a început-o în anul 1955, la Biblioteca Raională din Topoloveni, unde a rămas până în 1963, când a fost promovat la Biblioteca Regională Argeş. A fost numit director al acestei instituţii la 1 septembrie 1964, funcţie pe care a ocupat-o până în toamna anului 2004, adică vreme de 40 de ani.
Din 1984, este membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, azi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. A fost membru al Consiliului Eparhial al Episcopiei Argeşului şi Muscelului. La 15 iunie 2002, Silvestru Voinescu a fost desemnat Cetăţean de Onoare a comunei Călineşti. În anul 2003, devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 1988, a primit Marele Premiu al Revistei de cultură „Argeş”, pentru volumul „Istoria Municipiului Piteşti”. Alte distincţii care l-au onorat, au fost următoarele: „Omul de cultură al anului 1995”, oferită de săptămânalul „Jurnalul de Argeş”; titlul de  „Bibliotecarul anului 1995 din România”, oferit de revista Bibliotecii Naţionale; Omul caritabil al anului 1998 (diplomă primită de la P.S. Calinic, episcop de Argeş şi Muscel).
Silvestru Voinescu îşi leagă numele şi personalitatea de noul şi foarte modernul lăcaş al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş, inaugurat în anul 2003. A publicat peste 350 de articole şi studii în ziare şi reviste naţionale şi locale – „Contemporanul”, „Revista de istorie”, „Biblioteca”, „Biblioteca Bucureştilor”, „Datini”, „Argeş”, „Argeşul liber”, „Calende”, „Săgetătorul”, „Dor”, „Gazeta de Argeş”, „Jurnalul de Argeş”, „Secera şi ciocanul”.
Expoziţia omagială „In memoriam Silvestru Voinescu”  este împărţită pe patru secţiuni:

1.    În prima vitrină – Omul şi ctitorul – sunt expuse imagini cu sediul vechi al Bibliotecii Judeţene Argeş şi cu etapele de construire ale actualului sediu al bibliotecii. De asemenea, sunt expuse fotografii de la Centenarul bibliotecii, Medalia Jubiliară, dar şi de la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Judeţene Argeş, în care Silvestru Voinescu apare alături de personalităţi politice şi culturale ale judeţului.
2.    În cea de-a doua vitrină, intitulată sugestiv Omul şi scriitorul, sunt expuse lucrările elaborate de Silvestru Voinescu, în colectiv sau individual. Printre cele mai importante lucrări expuse, remarcăm: „Argeş. Cartea eroilor” (colaborator, Piteşti, 1984), care-i aminteşte pe eroii argeşeni căzuţi la datorie în Războiul de Independenţă din 1877 şi în cele două Războaie Mondiale. Lucrarea a apărut în ediţie de lux în trei variante; „Istoria Municipiului Piteşti” (coautor, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1988), care este expusă în două variante: cea dactilografiată şi cea tipărită; „Piteşti 600” în Studii şi comunicări. Pagini de istorie (1986, Anul XV).
3.    În cea de-a treia vitrină regăsim lucrările personale ale lui Silvestru Voinescu: „Mănăstirea Curtea de Argeş. Impresii” (Piteşti, 1967), „Argeşeni şi musceleni în Academia Română”, (Piteşti, Editura Calende, 1995),  „Un secol de activitate corală la Piteşti” (Piteşti, 1971), „O viaţă printre cărţi” (în trei volume: primul volum a apărut la Editura Cultura, Piteşti, 1997; următoarele două volume au apărut la Editura Paralela 45, Piteşti, în 2001 şi 2004). În cadrul acestei vitrine sunt expuse autografe şi dedicaţii din colecţiile particulare ale familiei Voinescu acordate lui Silvestru Voinescu de către personalităţi marcante ale literaturii şi criticii literare româneşti: Marin Preda, Ion Firoiu, Dan Simonescu, Ion Cârstoiu, Mihail Diaconescu, Augustin Z.N. Pop, Vladimir Streinu, Octavian Mihail Sachelarie, Valeriu Râpeanu. De asemenea, sunt expuse fotografii în care apare fostul director al bibliotecii alături de Valentin Lipatti, Puia Rebreanu, Ion Cruceanu, academicianul Alexandru Balaci, scriitorul Sergiu I. Nicolaescu.
4.    Ultima vitrină cuprinde articolele antume publicate de Silvestru Voinescu în mai multe reviste de biblioteconomie, dar şi în reviste culturale argeşene (Buletin Cultural Argeşean, Revista Cultura). Dacă în anii anteriori au fost expuse articole care au apărut în presa locală şi centrală, în acest an au fost valorificate articolele care au apărut în revistele de specialitate. Un element inedit al acestei expoziţii îl reprezintă expunerea în original  a Deciziei de numire a lui Silvestru Voinescu în funcţia de director al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş.

De asemenea, sunt expuse diplome de excelenţă, diplome de onoare, Diploma Jubiliară, diplome de merit, pe care Silvestru Voinescu le-a primit de-a lungul vieţii sale şi care atestă contribuţia deosebită pe care acesta a avut-o la dezvoltarea ştiinţei biblioteconomiei, la perfecţionarea managementului bibliotecii, la promovarea şi conservarea patrimoniului cultural local şi naţional.
Expoziţia „In memoriam Silvestru Voinescu” a fost organizată de bibliotecara Lucreţia Picui din cadrul Secţiei de Colecţii Speciale a Bibliotecii Judeţene Argeş şi poate fi admirată de publicul larg până pe data de 13 ianuarie 2015 în holul central al bibliotecii, de luni până joi, între orele 08.00-20.00, vineri între orele 08.00-16.00 şi sâmbăta între orele 08.00-13.00. Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea