Nici măcar un sfert dintre primăriile din Argeş n-au reuşit să finalizeze inventarierea terenurilor

# Primarii restanţieri motivează întârzierea prin lipsa fondurilor. Ceilalţi se plâng şi ei că Prefectura n-a deblocat decontarea inventarierilor  # Bebe Ivan, Primarul comunei Băbana:  ”Am reuşit să «păcălesc» un agent economic ca să facă inventarierea, iar acum n-am cu ce să-l plătesc. Păi va mai lucra vreodată firma asta cu vreo primărie? ” #  Bogdan Florin Proca, prmarul comunei Berevoieşti: “Și acolo unde s-a încheiat inventarierea, situaţiile înaintate de primării nu sunt tocmai exacte, ci doar estimative“

Până la acest moment, în județul Argeș au depus documentațiile și au primit avizul Centrului Național de Cartografie un număr de 24 de primării,  altor 8 localități fiindu-le returnate documentațiile pentru efectuarea unor modificări.  Asta înseamnă că nici măcar un sfert dintre localităţile judeţului n-au efectuat inventarierea. Prefectul Mihai Oprescu  i-a chemat la apel pe primarii localităţilor argeşene restante la acest capitol,  pentru a discuta cu aceştia despre stadiul la care unitățile adminstrativ-teritoriale au ajuns cu întocmirea anexelor prevăzute de Legea 165/2013 privind restituirea terenurilor luate abuziv pe vremea comuniștilor. Primarii  care nu  vor reuşi să furnizeze, în termen,  documentaţia necesară prevăzută de actul normativ amintit riscă amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 100.000 de lei.

Cel mai important obiectiv al Instituţiei Prefectului pentru prima parte a anului 2015 este acela al finalizării inventarierii terenurilor în baza Legii 165/2013, termenul de ducere la îndeplinire a obligaţiilor ce decurg din această fiind luna martie a acestui an. În acest sens, săptămâna trecută, Prefectura a organizat o serie de întâlniri aplicate cu primarii şi responsabilii cu fondul funciar de la nivelul primăriilor, întâlniri în care specialiştii din cadrul OCPI Argeş şi ai Instituţiei Prefectului au stat la dispoziţia edililor pentru a răspunde întrebărilor şi problemelor apărute pe parcursul inventarierii.
“La nivelul judeţului Argeş, problema fondului funciar este una cunoscută, de aceea am început întâlnirile cu primarii și specialiștii din cadrul OCPI Argeș și Direcția Silvică Argeș, scopul fiind acela de a identifica problemele și a găsi soluțiile în ceea ce privește aplicarea în județul Argeș a Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a terenurilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România”, a declarat Prefectul Mihai Oprescu.
Până la acest moment, din județul Argeș au depus documentațiile și au primit avizul Centrului Național de Cartografie un număr de 24 de localități: Bascov, Budeasa, Bughea de Sus, Câmpulung, Albeștii de Argeș, Albota, Băbana, Bălilești, Cicănești, Corbeni, Godeni, Lerești, Mărăcineni, Mioveni, Pitești, Rociu, Rucăr, Schitu Golești, Stoenești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Vedea, Vlădești, Vulturești, altor 8 localități fiindu-le returnate documentațiile pentru modificări. Primarii care nu şi-au îndeplinit până la acesta obligativitatea cerută de lege motivează întârzierea prin lipsa fndurilor pentru desfăşurarea inventarierii.
“Principalele probleme pe care le-am întâmpinat au fost legate de lipsa fondurilor  şi  inexistenţa unui cadastru general al comunei, cadastru pe care nici celelalte localităţi rurale din judeţ nu-l au, ceea ce mă face pe mine să cred că  şi acolo unde s-a încheiat inventarierea, situaţiile înaintate de primării nu sunt tocmai exacte, ci doar estimative. Avem şi noi contract cu o firmă care face această lucrare, avem câteva anexe şi credem că la jumătatea lunii februarie a acestui an vom putea să trimitem situaţiile”, spune primarul comunei Berevoieşti, Bogdan Florin Proca.
“Nu am găsit pe nimeni care, în banii pe care îi dă statul pentru această inventariere, să facă treaba aceasta. Şi partea proastă este că banii, asa puţin icum sunt ei prevăzuti, nu se alocă. Stăm şi aşteptăm şi nu ştim de unde să-i luăm, că din  buzunar nu putem să-i punem. Găsisem, iniţial, un cadastrist, dar omul a spus că fără 200 de mii de lei vechi la hectar nu lucrează. Ce-am reuşit până acum în privinţa inventarierii e ce-am făcut noi singuri, aşa, cum ne-am priceput. Suntem chemaţi luni (nr.12 ianuarie) la Prefectură, să vedem ce ni se comunică, de unde luăm banii…”, spune primarul comunei Bârla, Ion Neacşu.
De bani se plâng şi edilii care au reuşit să depună documentațiile și să primească avizul Centrului Național de Cartografie, pentru că n-au cu ce să  plătească firmele care au făcut inventarierea.
”Am reuşit să «păcălesc» un agent economic să facă inventarierea şi acum n-am cu ce să-l plătesc. După ce m-am străduit să conving firma asta să facă treaba pentru doar 20 de lei la hectar cât dă statul pentru inventariere, nici banii ăştia puţini pe treaba prestată nu şi-i primeşte. Prefectura a promis că plăteşte, dar sunt 6 luni de când  agentul acesta aşteaptă banii şi….nimic.  Păi va mai lucra vreodată firma asta cu vreo primărie? ”, spune primarul comunei Băbana, Bebe Ivan.

Banii vin, le spune prefectul primarilor

“Un lucru îmbucurător şi care sper că îi va motiva în activitatea dumnealor - i-am înştiinţat de faptul că Oficiul Judeţean de Cadastru Argeş va începe în cel mai scurt timp acordarea sumelor pentru plata specialiştilor în expertiză topografică, plata către primării făcându-se prioritar, evident, în ordinea celor care au terminat inventarierea”, anunţă prefectul Mihai Oprescu.

Edilii  care nu-şi fac treaba riscă amenzi de până la 100.000 de lei

Primarii care nu vor reuşi să furnizeze, în termen, documentaţia necesară prevăzută de Legea 165/2013, riscă amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 100.000 de lei. Potrivit declaraţiilor prefectului de Argeş, toate primăriile au încheiate contracte cu specialiștii în măsurători cadastrale, cofinanțarea ANCPI pentru plata acestora fiind de 6 ron/ha cadastrat.

Iată și mesajul prefectului Mihai Oprescu adresat  primarilor  restanţieri la aplicarea prevederilor Legii 165/2013:

”Din semnalele primite de la dumneavoastră, aceste întâlniri sunt extrem de utile, colegii din cadrul Prefecturii, ai Oficiului de Cadastru, ai Direcției Silvice și ai Agenției Domeniului Statului sunt aici pentru a răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră și pentru a vă sprijini în rezolvarea unei probleme care trenează de mai mulți ani: aceea a punerii în ordine a tot ceea ce înseamnă fond funciar în județ și în țară. Știu foarte bine că îndatoririle dumneavoastră, în calitate de primari, sunt multe și dintre cele mai diverse, iar acest demers de inventariere a terenurilor nu este unul ușor. Trebuie doar să înțelegem că este un lucru care trebuie dus la îndeplinire, ne va ajuta pe fiecare dintre noi, ca reprezentanți ai statului și mai ales pe cetățenii din localitățile dumneavoastră. Îmi exprim dorința și speranța ca termenul maxim de 1 martie 2015 de ducere la îndeplinire a prevederilor Legii 165 va fi respectat de către fiecare unitate administrativ teritorială, fără a fi puși în situația ca noi, reprezentanții Prefecturii, să aplicăm amenzi pentru nerespectarea ei, amenzi care pot ajunge și la 100.000 lei” spune Mihai Oprescu.

Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea