În Argeş, 25.000 de asiguraţi nu au intrat nici până acum în posesia cardului de sănătate

Deşi, de la 1 ianuarie 2015, decontarea serviciilor medicale se face în baza cardurilor de sănătate, zeci de mii de argeşeni nu au obţinut nici până acum aceste instrumente.
La nivelul judeţului Argeş au fost tipărite 459.838 de carduri naţionale, din care 25.000 au fost returnate de către Poştă Română, instituţiei CAS Argeş. Principalul motiv pentru care aceste persoane nu au intrat în posesia cardului este că nu au fost găsite la domiciliu şi nici nu s-au prezentat la Poştă, în

urmă notificărilor transmise, pentru a-l ridică. Reprezentanţii CAS Argeş spun că la nivel de judeţ nu există cazuri în care asiguraţii să fi refuzat, pe motive religioase, primirea de la Poştă a cardului de sănătate, dar că anterior tipăririi au existat argeşeni care ar fi cerut ca pe numele lor să nu fie tipărite astfel de instrumente, solicitări cărora, evident, nu s-a dat curs.

Cum demonstrezi că eşti asigurat, dacă nu ţi-ai primit cardul de sănătate?

În cazul în care cardurile de sănătate nu au ajuns încă la asiguraţi, aceştia  mai pot folosi un timp adeverinţele pentru a face dovadă că sunt contributori ai sistemului de sănătate. Ce se va întâmplă mai departe cu cei care nu au carduri de sănătate, rămâne de văzut.
CNAS informează că după încheierea procesului de distribuire, urmează o perioadă de testare a cardului naţional de sănătate, în care cele două sisteme vor merge în paralel. Vor fi identificate şi rezolvate eventualele probleme în funcţionalitatea cardului, iar după perioada de testare, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul lui.

Cum trebuie activat cardul de sănătate?

Cei care au primit cardul de sănătate trebuie să ştie că este inactiv. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenţa pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale.
Practic, pin-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirmă servicii medicale în sistem

Noul pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Pentru ei care au reticenţe referitoare la cardul de sănătate, CNAS  precizează că pe respectivul instrument se pot chiar introduce alte date suplimentare, dar că această măsură este opţională şi se realizează doar la medicul de familie. Mai mult, această etapă nu trebuie să se realizeze concomitent cu activarea cardului, ci asiguratul poate decide ulterior introducerea de noi informaţii.
Cardul naţional va face dovadă calităţii de asigurat şi va confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea