În prima parte a acestui an, patrimoniul Alprom are şanse să se întremeze

# Instanţa ar putea anula fraudulosul transfer patrimonial către S.C. Cibrosat făcut de Gruparea Chelu.

Săptămâna trecută, unul dintre dosarele  Alprom a ajuns din nou în faţa magistraţilor Tribunalului Specializat Argeş, de data aceasta pentru soluţionarea acţiunii formulate de Proinsolvenţa IPURL şi Legal Tax -  administratorii judiciari ai fabricii de mobilă– pentru anularea actelor şi

 

transferurilor frauduloase din patrimoniul Alprom, făcute de  gruparea Chelu, cea care, până la moartea controversatului om de afaceri, a controlat societatea comercială. Sub această grupare, zeci de mii de metri pătraţi de teren aparţinând fabricii au fost dubios înstrăinaţi, în paralel cu vânzarea  păguboasă a altor active.

Solicitarea administratorilor judiciari vizează  anularea unui acord de mediere din 2011 şi a unei acţiuni de adjudecare din 2012 încheiate între Alprom şi  Cibrosat (firme care până mai de curând l-au avut ca acţionar pe controversatul  Cătălin Chelu) şi repunerea în situaţia anterioară cu obligarea restituirii către fabrica de mobilă a terenurilor înstrăinate către SC Cibrosat.
Proinsolvenţa IPURL şi Legal Tax -  administratorii judiciari ai Alprom – arată în cererea înaintată Tribunalului Specializat Argeş că atât conducerea Alprom, cât şi reprezentanţii Cibrosat au urmărit  fraudarea creditorilor fabricii de mobilă, printr-o inginerie marcă înregistrată -  Cătălin Chelu (omul de afaceri  condamnat la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI”, dispărut fără urmă imediat după pronunţarea sentinţei, şi decedat, mai apoi, în străinătate, înainte de a intra pe mâna oamenilor legii).
Vorbim despre înstrăinarea a aproape  de 13.000 mp, teren - curţi interioare, cu uscătorii, depozite, şoproane de cherestea, o staţie de rumeguş şi  o centrală termică, plus alţi  peste 5.300 mp de teren-curţi interioare incluzând o cantină, o fabrică de sucuri,  o magazie, un depozit şi alte anexe, şi o altă suprafaţă,  de aproape 50.000 metri pătraţi, pe care sunt amplasate un atelier de sudură, un depozit de utilaje şi mai multe şoproane de cherestea. Acestora li se mai adaugă o suprafaţă de peste 75.000 de mp de teren-curţi interioare, în aceeaşi zonă.

Un împrumut de 5.660.000 lei, speculat halucinant

Ca urmare a înstrăinării  terenurilor amintite, conducerea fabricii de mobilă a adus societatea în situaţia de a plăti chirie  către Cibrosat S.A. Ilar, tocmai  pentru spaţiile care anterior se aflaseră în patrimoniul Alprom. Cum a fost posibilă această situaţie halucinantă? Cu măiestria de artizan a lui Cătălin Chelu.
Scenariul a început în  2009, când a fost încheiat un contract de împrumut de 5,66 mil lei,  între  Cibrosat, în calitate de împrumutator, şi Alprom - împrumutat.
Potrivit contractului, Alprom trebuia să restituie  suma, cu dobânda aferentă, până la data de 12 februarie 2012,  lucru care însă nu s-a întâmplat. Cibrosat a acordat firmei SC Alprom  un termen de graţie de 12 luni, însă nici la expirarea acestui termen fabrica de mobilă n-a restituit suma, astfel că Cibrosat a formulat acţiune la  Judecătoria Galaţi. Printr-un  acord de mediere, Cibrosat calcula, la cei 5,66 mil lei, o dobândă de 559.200 lei şi daune interese cauzate de întârziere în sumă de 4,245 mil  de lei!
Cibrosat a acceptat să primească 8,76 mil lei, renunţând la o mică  parte din daune.  Nu tocmai întâmplător, Alprom n-a achitat suma, iar Cibrosat a solicitat punerea  în executare a titlului executoriu pentru 8,88 mil. lei (suma convenită plus cheltuielile de executare).

Semne de întrebare şi maximă mirare

Neachitarea sumei datorate de Alprom ridică  multe semne de întrebare, mai ales că reprezentanţii fabricii de mobilă au convenit cu cei ai Cibrosat ca, în locul achitării sumei, să se efectueze   transferul unor imobile şi terenuri din patrimoniul Alprom.  Astfel, suprafeţele amintite au trecut din patrimoniul fabricii de mobilă în cel al S.C.  Cibrosat.

Administratorii judiciari ai Alprom spun că s-a urmărit fraudarea creditorilor fabricii de mobilă

“În două luni după încheierea procesului verbal de adjudecare din 31.05.2012, bunurile imobile transferate pârâtei Cibrosat au fost închiriate debitoarei Alprom. Preţul chiriei a fost stabilit la  50.000 de euro/lună”, se arată  în acţiunea formulată de Proinsolvenţa IPURL şi Legal Tax - administratorii judiciari ai Alprom, acţiune prin care se solicită anularea actelor şi transferurilor frauduloase care au dus la devalizarea fabricii de mobilă.

Judecarea cauzei a fost amânată, dar până în primăvara acestui an, creditorii Alprom ar putea şti dacă respectivele active se întorc în patrimoniul din care urmăresc să-şi recupereze creanţele.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea