Aspecte referitoare la radierea din sistemul TVA la încasare

# ÎN  ATENŢIA PERSOANELOR IMPOZABILE  ÎNREGISTRATE ÎN SCOPURI DE TVA.

Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare va fi radiată dinRegistrul persoanelor impozabile care aplică TVA la încasare dacă se află în una din următoarele situaţii:
- Dacă în cursul anului calendaristic depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei
În vederea schimbării sistemului sistemului aplicat şi pentru radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică TVA la încasare persoana impozabilă are obligaţia să depună la organele fiscale competente formularul 097 “Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare“ din care rezultă cifra de afaceri realizată.
Termen: până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a  depăşit plafonul.
# Sistemul se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.
Art. 1342 alin. (5) din Codul fiscal, pct.162  din Norme

În situaţia în care persoana impozabilă care depăşeşte plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiată de către organele fiscale competente dinRegistrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare  din oficiu .
# Aplicarea sistemului încetează începând cu data înscrisă în decizia de radiere.
Art. 1563 alin. (12)din Codul fiscal

- Prin opţiune, dacă persoana impozabilă nu a depăşit în cursul anului plafonul de 2.250.000 lei, dar renunţă la aplicarea sistemului oricând în cursul anului, cu excepţia primului an în care a optat pentru aplicarea sistemului

În vederea schimbării sistemului aplicat şi pentru radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplică TVA la încasare persoana impozabilă are obligaţia să depună la organele fiscale competente formularul 097 “Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare“ din care rezultă cifra de afaceri realizată.
- termen: oricând în timpul anului între data de 1 şi 25 ale oricărei luni.
# Sistemul se aplică până la data de 1 a perioadei fiscale următoare  celei în care a fost depusă notificarea.
Art. 1342 alin. (5) din Codul fiscal

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită dinvaloarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sauscutite de TVA, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conformart. 132 şi 133, realizate în cursul anului calendaristic.
Nu sunt luate în calculul cifrei de afaceri livrările de bunuri/prestările de servicii realizate în perioada în care persoana impozabilă nu a avut un cod de înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
Art. 1342 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, pct. 162 alin. (4) norme


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea