Atenție, argeșeni! Posesorii de câini riscă amenzi de până la 5.000 de lei dacă animalele nu sunt microcipate

Stăpânii de patrupede vor fi verificaţi, în perioada următoare, de autorităţi, în vederea identificării câinilor fără microcip. Posesorii de câini riscă deja amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei dacă nu le-au implantat animalelor de companie un microcip de identificare şi nu le înregistrează la medicul veterinar, deoarece a  intrat în vigoare noua legislaţie privind identificarea câinilor cu stăpân.
Dispozitivul conţine un cod numeric personalizat şi unic al căţelului şi, opţional, numărul de telefon al stăpânului. Cu ajutorul dispozitivului, câinele este uşor de găsit în cazul în care este pierdut. De asemenea, dacă un animal este abandonat, poate fi identificat proprietarul.
După ce sunt microcipaţi, câinii sunt înregistraţi în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân. Potrivit legii, câinii fără microcip nu pot beneficia de tratament la medicul veterinar.

A intrat, de anul trecut, în vigoare Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit normelor acestuia, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.
Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.
Tot până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuiau să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, intrată în vigoare în 23 decembrie 2013.
Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 - 6 luni şi masculii la vârsta de 6 - 8 luni.
Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.
Reprezentanţii ANSVA au precizat că, împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispoziţia cetăţenilor Portalul identificării şi înregistrării animalelor de companie - Rompetid.ro - unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS.
Totodată tot cu ajutorul portalului în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal se pot da anunţuri care să ajute proprietarul să-şi recupereze câinele.
De asemenea, s-a anunţat înfiinţarea în cadrul instituţiei a Departamentului de Poliţie a animalelor care câte un inspector în fiecare judeţ al ţării. Inspectorii vor verifica inclusiv dacă au fost microcipaţi şi sterilizaţi câinii scoşi în spaţiul public.
Preşedintele CMVR Viorel Andronie a precizat că preţul sterilizării pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele va fi de minim 150 de lei. Microciparea va costa în jur de 50 de lei, a mai spus Andronie, menţionând însă că fiecare cabinet va stabili tarifele în funcţie de cerere şi ofertă.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea