Î.P.S. Calinic, prezent la Topoloveni prentru a-l omagia pe Eminescu

În ajunul prăznuirii a 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, la Casa de Cultură din orașul Topoloveni, cu binecuvântarea și prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a avut loc o manifestare culturală, moderată de P.C. Preot Stan Stelian, reprezentantul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din Protoieria Topoloveni.
Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul ”Junimii’’, spunea despre marele poet Mihai Eminescu: ‚’Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești’’.
Jurnalistul Jean Dumitrașcu, directorul Filarmonicii din Pitești, a conferențiat despre opera și viața omului deplin al culturii românești, după cum spunea Constantin Noica, evidențiind că poetul național a fost printre primii români care au ridicat problema unei Catedrale a Mântuirii Neamului, drept simbol al românilor și al Ortodoxiei Neamului Românesc!
Jean Dumitrașcu: ”Din păcate, Eminescu este, în bună parte, necunoscut. Este predat prea puțin la școală. Poetul nostru național a fost, să știți, și un mare ortodox. Credința sa se regăsește atât în miile de articole publicate în presa vremii, dar și în poezii, în colinde.”
În fața auditoriului s-a aflat și domnul Benedict Popescu, care a interpretat melodii celebre, purtătoare de versuri eminesciene, la un instrument care utilizează frecvențe radio, inventat de dânsul, pe nume teramin.
În finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, a vorbit despre tinerețea lui Mihai Eminescu și conlucrarea, în duh de poezie, cu Veronica Micle. Totodată, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru solidaritate ortodoxă și românească, la ceas aniversar!
Î.P.S. Calinic:  ”Tare mi-aș dori ca imnul național al țării să fie Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie! Ar trebui să citim Eminescu în fiecare dimineață. Eminescu a fost, negreșit, un sfânt al neamului nostru, iar cărțile sale sunt cărți de căpătâi pentru acest popor.”
Activitatea s-a desfășurat cu directa implicare a Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a aprobat sărbătorirea Zilei Culturii Naționale.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea