În Argeş se regăsesc 21 din cele 22 de tipuri de riscuri posibile identificate de ISU

#  Dar staţi liniştiţi, avem…registre de capabilităţi pentru situaţii de urgenţă! 
Prefectul Mihai Oprescu a convocat, recent, în şedinţe extraordinare, toţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, în scopul cartografierii şi întocmirii unor hărţi de risc la nivelul judeţului Argeş, pe baza inventarierii principalelor surse generatoare de situaţii de urgenţă, precum şi prin evaluarea istoricului calamităţilor cu care judeţul nostru s-a confruntat în ultimii 25 de ani: inundaţii, cutremure, avalanşe, incendii, explozii şi nu numai.  De asemenea, a fost întocmită şi o situaţie a tuturor resurselor de intervenţie umane şi tehnice de la nivel de municipii, oraşe şi comune, care pot fi utilizate, la acest moment, într-o eventuală astfel de situaţie. Cum stăm la acest capitol, încă nu ştim.  Deocamdată, Instituţia Prefectului n-a făcut public şi inventarul resurselor cu care s-ar putea interveni dacă, Doamne-fereşte, mâine ar apărea o situaţie de urgenţă şi nici o comparaţie cu necesarul real la o asemenea confruntare.

Promisele  hărţi de risc, anunţate încă din vara anului trecut, sunt gata. “A fost o iniţiativă pe care eu am lansat-o acum câteva luni, atunci când am avut o întâlnire cu cele două batalioane de vânători de munte din judeţ, în care le-am cerut întocmirea unei hărţi fizice pentru zonele montane care să cuprindă principalele riscuri şi posibilităţile de intervenţie şi de salvare. De dată aceasta, solicitarea a venit din partea Viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea şi se referă la identificarea tuturor categoriilor de risc de la nivelul întregului judeţ”, spune prefectul de Argeş, Mihai Oprescu.
Pe lângă aceste hărţi, au fost întocmite şi aşa numitele “Registre de capabilităţi” , un fel de evidenţe care cuprind inventarierea tuturor resurselor de intervenţie umane şi tehnice de la nivel de municipiu, oraş şi comună, care pot fi utilizate în cazuri de situaţii de urgenţă, mijloace care aparţin atât instituţiilor statului, cât şi agenţilor economici.
“Resursele au fost grupate pe urgenţe de intervenţie, pe 3 coduri – Alpha (pentru resursele disponibile 24 de ore din 24, cu timp de operationalizare de la 3 până la 60 de minute), Bravo (pentru resursele ce se pot operationaliza într-un interval mai mare de 60 de minute) şi Charlie (cele care presupun mobilizarea unor resurse suplimentare”, explică prefectul Mihai Oprescu.
Cum stăm la acest capitol, încă nu ştim.  Deocamdată, Instituţia Prefectului n-a făut public şi inventarul resurselor cu care s-ar putea  intervenei dacă, Doamne-fereşte, în următoarea peioadă apropiată ar apărea o situaţie de urgenţă.

La ce folosesc hărţile şi registrele de capabilităţi

Cele două situaţii întocmite la nivel judeţean ajută la  reanalizarea tuturor procedurilor de intervenţie pentru fiecare tip de risc în parte şi, totodată, contribuie la realizarea unei radiografii mai bune asupra mijloacelor cu care se poate acţiona în cazul producerii unui accident, putând scurta foarte mult timpii de reacţie.

Doar risc maritim şi de coastă ne lipseşte. În rest, le avem pe toate

“Reamintesc faptul că judeţul Argeş nu este unul deloc “uşor” la capitolul situaţii de urgenţă, din cele 22 de tipuri de risc identificate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul judeţului Argeş se regăsesc 21 dintre acestea (mai puţin risc maritim şi de coastă). Nu vreau ca cetăţenii să se alarmeze sau să considere iminentă producerea unei situaţii de risc, dar noi, autorităţile, trebuie să depunem toate eforturile pentru a preveni şi limita, cât de mult posibil, efectele - dacă situaţia o impune.

De ce ar mai fi nevoie pentru intervenţii de succes în situaţii urgenţă?

Până la sfârşitul lunii, la nivel de judeţ, se va întocmi şi o situaţie privind necesarul de echipamente de intervenţie - autospeciale de pompieri, bărci, maşini de descarcerare, maşini pentru ambulanţă, etc.- pe care Instituţia Prefectului îl cva înainta Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, condus de secretarul de stat Raed Arafat, în speranţa obţinerii de finanţări pentru mărirea stocului de tehnică de intervenţie în Argeş.
(C.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea