Piteșteanca Mirela Sorina Popescu este noul șef al Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

# Încă un argeșean ajunge în vârful ierarhiei profesionale # Mirela Sorina Popescu a fost judecător la Tribunalul Argeș și la Curtea de Apel Pitești.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va trimite preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a magistratului Mirela Popescu la conducerea Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, urmând ca şeful statului să semneze decretul de numire în funcţie.
Judecătorul Mirela Popescu a susţinut, joia trecută, interviul pentru funcţia de preşedinte al Secţiei penale a ICCJ. În cadrul prezentării proiectului de management al secţiei, magistratul a subliniat că hotărârile judecătoreşti ar trebui să fie motivate în termenele prevăzute de Codul de procedură penală, astfel încât momentul publicării lor să fie cât mai apropiat de cel al pronunţării.
Judecătorul Mirela Sorina Popescu a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Secţiei penale a ICCJ. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, magistratul deţine un apartament în Piteşti.
Sorina Mirela Popescu este cea care a decis arestarea fostului şef al DIICOT, Alina Bica. Ea a făcut parte din completul de cinci judecători care l-a condamnat pe George Becali, în dosarul "Portbagajul", la trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, magistratul l-a condamnat, alături de alte două colege, pe senatorul Cătălin Voicu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru corupţie. Mirela Popescu a făcut parte şi din completul care a menţinut condamnarea la şase ani de închisoare cu executare a fostului procuror Nelu Carpen.
Șefia Secției penale a ICCJ a fost deținută în ultimii trei ani de judecătoarea Corina Michaela Jijiie, numită de Traian Băsescu la data de 23 ianuarie 2012, al cărei mandat a expirat săptămâna trecută.
Interesant este că Secția penală a Înaltei Curți va fi condusă tot de o fostă procuroare. La fel ca și Corina Jijiie, Mirela Sorina Popescu se numără printre judecătorii care au fost la bază procurori. Concret, Mirela Sorina Popescu a fost numită în funcția de judecător în anul 1996, după ce anterior, timp de șase ani, fusese procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Găești, Parchetul de pe lânga Judecătoria Pitești și Parchetul de pe lânga Tribunalul Argeș. În 1996, Mirela Sorina Popescu a devenit judecător la Tribunalul Argeș, iar din 1998 a ajuns la Curtea de Apel Pitești, unde a deținut chiar și funcția de președinte. În 2010, Mirela Sorina Popescu a promovat la Înalta Curte.
Comunicat de presă privind propunerea Secţiei pentru judecători a CSM de numire în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a ICCJ a doamnei judecător Popescu Mirela Sorina:
"În urma interviului organizat astăzi, 22 ianuarie 2015, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a doamnei judecător Popescu Mirela Sorina.
Potrivit dispoziţiilor art. 53 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani.
Numirea în funcţia de preşedinte de secţie al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, conform alin. 3 alaceluiaşi text de lege".

Judecătoarea Mirela Sorina Popescu şi-a propus să-şi ajute şefii în îndeplinirea obiectivelor

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut public, la 5 ianuarie 2015, proiectul privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de preşedinte al Secţiei penale al judecătoarei Mirela Sorina Popescu. Documentul are 21 de pagini şi cuprinde capitolele “Cadrul legal privind exercitarea atribuţiilor de preşedinte al Secţiei penale”, “Prezentarea Secţiei penale” şi “Obiectivele preşedintelui Secţiei penale”. Unul dintre obiectivele judecătoarei Mirela Sorina Popescu este acela de a-i ajută pe şefii instanţei supreme – preşedinta Livia Stanciu şi vicepreşedinţii Ionuţ Matei şi Cristina Tarcea - să îşi îndeplinească propriile proiecte. De asemenea, Sorina Popescu îşi propune o relaţie şi o colaborare cât mai apropiată cu ceilalţi judecători din Secţia penală:
“Înainte de menţionarea priorităţilor pe care le am în vedere, se impune a fi evidenţiat faptul că, pentru asigurarea unei conduceri eficiente a secţiei şi implicit a instanţei supreme este deosebit de important că preşedinţii de secţie, cei doi vicepreşedinţi şi preşedintele instanţei să formeze o echipă, astfel încât direcţiile de acţiune ale fiecăruia să se înscrie într-o viziune unică, iar metodele şi practicile adoptate să contribuie la îndeplinirea proiectelor preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel cum au fost prezentate în proiectele manageriale. (…)
În opinia mea, implementarea noului Cod penal şi a noului Cod de procedura penală implică, pe lângă continuarea măsurilor organizatorice întreprinse până în prezent, a căror punereîn aplicare şi-a dovedit în mare parte eficientă, luarea altor măsuri ce vizează organizarea şi funcţionarea secţiei, respectiv:
- menţinerea unui climat de lucru propice pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii şi pentru înţelegerea şi acceptarea schimbărilor de către personalul secţiei.
În acest scop, este necesar a fi încurajate comunicarea, cunoaşterea reciprocă a fiecărei persoane în structura secţiei, iniţiativa şi creativitatea, atât în ceea ce priveştepropira activitate, cât şi activităţile conexe acesteia, monitorizarea permanentă a propunerilor personalului secţiei privind necesitatea reevaluării şi realocarii atribuţiilor de serviciu, ştiut fiind că gradul de dificultate al unei activităţi este perceput diferit de la o persoană la alta.”

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea