Expoziţie inedită a „hobbiţilor” la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş

În perioada 20-23 ianuarie, Biblioteca Judeţeană Argeş a organizat  în holul instituţiei o expoziţie inedită, intitulată sugestiv „Clubul hobbiţilor”. Elevi ai claselor a XII-a A, D şi J, şi ai claselor a X-a B, K şi C, de la Colegiul Naţional I.C. Brătianu, coordonaţi de prof. Lucian Costache au expus obiecte vechi şi valoroase din colecţiile personale.
Termenul „hobbit” este împrumutat din limba engleză şi se referă la cuvântul „hobby”, care înseamnă pasiune pentru ceva anume. Ca atare, „hobbitul” este cel care cultivă o anumită pasiune, plăcerea de a fi înconjurat de obiecte frumoase, de valoare, obiecte vechi, de patrimoniu. În aceeaşi măsură, „hobbitul” achiziţionează aceste obiecte în vederea îngrijirii şi conservării lor.
Elementele inedite ale expoziţiei din acest an sunt reprezentate de: 1. Colecţia de monede turceşti; 2. O curea vintage Levi’s (Statele Unite ale Americii, 1950), care este un produs original al cunoscutei companii americane de îmbrăcăminte Levi’s; 3. Colecţia de pipe (cea mai veche pipă datează din anul 1942); 4. Un costum popular din anul 1935; 5. Colecţia de cărţi poştale cu tematica Traian; 6. Aparate de fotografiat Zenit-E (1967) şi aparate de proiecţie Diafilm (1930-1933); 7. Colecţia de bancnote; 8. Colecţia de medalii şi diplome obţinute de domnul Preduţ Proca, care a făcut parte din Divizia Multinaţională din Kosovo, Irak (2007) şi Afganistan; 9. Colecţia „Resboiul” (1877-1878) care are ca tematică Războiul de Independenţă; 10. Un tablou Tonitza autentic.
Expoziţia mai cuprinde printre multe altele: piese ale costumului popular din zona Munteniei, o colecţie de timbre, porturi tradiţionale din diverse zone ale României, o colecţie de surprize Kinder, o colecţie de animăluţe, o colecţie de serveţele, Revista săptămânală ilustrată de actualitate  „Oglinda lumii” (Anul VI din anul 1927), Revista de vânătoare-pescuit-chinologie „Carpaţii”, care provine din anul 1940 până în anul 1947, trei volume ale revistei „Convorbiri literare”, organul de presă al Societăţii literare „Junimea” (primul volum din anul 1885, al II-lea volum din anul 1886, al III-lea volum din anul 1887), aparate de tuns manuale (din anii 1930 şi 1950), o lampă de masă cu picior Matador Brenner (1895).
Vernisajul acestei expoziţii a avut loc miercuri, 21 ianuarie, de la ora 12.00, avându-i ca invitaţi speciali pe prof. Lucian Costache şi pe Octavian Mihail Sachelarie, managerul instituţiei organizatoare.
„Este o emulaţie nemaipomenită în holul bibliotecii. Vedem aici o parte a colecţiilor care s-au putut strânge de la elevii Colegiului Naţional I.C. Brătianu. Sperăm ca până la finalul acestui an să realizăm o expoziţie mai substanţială. Obiectele expuse reflectă o pasiune, o dragoste faţă de un anumit domeniu, o preocupare care conduce la anumite cunoştinţe speciale ale domeniului respectiv. Prin pasiunea colecţionării te poţi salva din cotidianul acesta dur”, a afirmat Octavian Mihail Sachelarie.
Mentorul elevilor de la Colegiul Naţional I.C. Brătianu, prof. Lucian Costache, le-a transmis următorul îndemn: „Să continuaţi să colecţionaţi, să cumpăraţi şi să achiziţionaţi obiecte şi să le păstraţi pe cele pe care le-aţi moştenit de la părinţii şi bunicii voştri.”

Sabina Busuioc

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea