“Nu cred în această poezie a Ministerului Sănătăţii, că în regiuni trebuie să construim spitale. Nu de construcţii avem noi nevoie, ci de diversificarea serviciilor medicale!”

# Afirmă Dr. Dan Manu, liderul grupului PSD din cadrul Consiliului Judeţean Argeş.

Medicul Dan Manu este, de săptămâna trecută, liderul consilierilor județeni PSD. Despre cum vede domnia sa obligațiile ce-i revin din această poziţie, care ar trebui să fie, în viziunea sa, proiectele prioritare ale Consiliului Judeţean Argeş pentru anul în curs,  care sunt şansele de a avea, la Piteşti, un spital regional şi ce se putea face mai mult la nivelul CJ Argeş din 2012 încoace, aflaţi din interviul acordat de Dan Manu săptămânalului Atitudine în Argeş.
# Vă aşteptaţi la o asemenea susţinere din partea colegilor care,  iată, v-au votat în unanimitate  în poziţia de lider al consilierilor  social-democraţi din CJ Argeş?
- A fost o surpriză plăcută să constat că toţi colegii mei de grup politic, consilieri judeţeni, m-au votat în unanimitate să fiu lider de grup. Sper să facă  treabă în continuare cu echipa, cu colegii mei, cei din coaliţie, şi cu cei din opoziţie. Eu am un punct de vedere separat. Important este ca proiectele bune să fie promovate! Personal, nu consider pe cineva în opoziţie, atunci când are reprezentativitate într-un organism, structură politică, chiar dacă are un  alt punct de vedere, indiferent că provine din  coaliţia care este la guvernare sau coaliţiile care  sunt în opoziţie la nivel guvernamental şi parlamentar.
# Noua poziţie implică sarcini suplimentare?  Vă aşteptaţi la o mai mare solicitare în Consiliul Judeţean?
- Nu cred că este vorba despre o sarcină suplimentară. Consider că oricare dintre colegii mei putea să fie lider de grup. Este dorită o armonizare între conducerea politică a partidului şi consilierii judeţeni, care reprezintă partidul în Consiliul Judeţean.  Eu, fiind şi membru titular al Biroului Permanent Judeţean al PSD, în calitate de vicepreşedinte, nu fac altceva decât să translatez ideile politice, problemele politice care interesează judeţul şi nu numai,  ca să le putem armoniza, împreună cu ceilalţi colegi, şi în plan judeţean, în domeniul administraţiei. Proiectele nu vin în plus în funcţie de această învestitură. Noi toţi,  prin prisma posturii de candidaţi în care ne-am aflat la un moment-dat ,  fie că e vorba despre consilieri judeţeni, primari senatori, deputaţi, am expus nişte proiecte în campania electorală. Important este să ne ţinem de ele şi să le ducem la îndeplinire. Că nu le putem duce  chiar pe toate la bun sfârşit, indiferent despre ce formaţiune politică vorbim, este o altă chestiune. Important este să fim oameni serioşi  şi să facem ceea ce am promis electoratului în campania electorală.

“Voi rămâne în aceleaşi standarde ale bunei credinţe, bunei cuviinţe şi eleganţei  pe care mă străduiesc să le am”

# Aveţi, acum, şansa, ca lider de grup, să deveniţi foarte vocal  în Consiliul Judeţean, dar şi în partid, de ce nu!  Veţi profita de acest lucru?
- Până acum, nimeni nu mi-a îngrădit dreptul de a spune  un punct de vedere nici în interiorul partidului meu, nici în grupul consilierilor judeţeni colegi de partid, nici în plenul şedinţelor de Consiliu Judeţean. Vocalismele, punctele de vedere, chiar dacă sunt divergente, diferite pe o anumită chestiune, se discută  în interiorul unui organism. Dacă este cazul, se ia o hotărâre prin vot,  iar minoritatea se supune majorităţii.  Şi atunci nu se mai comentează, se duce la îndeplinire!  Deci, nu sunt eu genul de om care să profite de o funcţie temporară, cum este cea de lider de grup, ca să devină mai vocal. Voi rămâne în aceleaşi standarde ale bunei credinţe, bunei cuviinţe şi eleganţei  pe care mă străduiesc să le am.
# Pentru ce obiective şi proiecte vă veţi  bate anul acesta, ca şi consilier local, dar şi ca lider al unui grup din interiorul acestei structuri?
- Ideile sunt foarte clare, în primul rând în domeniul sănătăţii, unde mă pricep eu mai bine, poate şi în domeniul protecţiei sociale. În primul rând, vrem ca  în 2016, la sfârşitul mandatului, Spitalul Judeţean, care este unitate  de gradul  3 valoric, conform criteriilor naţionale de clasificare, să ajungă în grupa valorică doi, adică să fie, în fapt, un spital  regional.
# Înţelegem că nu sunteţi adeptul vehiculatei variante  de construire a unei noi clădiri care să devină spital regional!
- Eu nu sunt utopic! Se spune că pesimistul cel mai convins este optimistul informat. Nu că aş fie cel mai informat, dar nu cred în această poezie a Ministerului Sănătăţii că în regiuni trebuie să construim spitale. Nu de construcţii avem noi în primul rând nevoie. Noi avem nevoie de diversificarea serviciilor medicale, de creşterea calităţii acestora, pentru că standardul de spital regional poate fi stabilit inclusiv în această clădire existentă a Spitalului Judeţean, cu condiţia ca din gradul 3 - care presupune o ofertă limitată de servicii medicale pentru pacienţi - să ajungem să abordăm o diversitate şi mai mare de servicii medicale, cu interes interjudeţean, regional.

“Eu aş milita şi pentru betoane,  dacă ar exista partea financiară”

# Deci, spuneţi nu betoanelor în favoarea dotărilor?
- Eu aş milita şi pentru betoane dacă ar exista partea financiară. Sigur că ar fi de dorit o clădire nouă, pentru că aceasta este o clădire depăşită, care are nevoie de investiţii, de reparaţii şi  ştiţi cât s-a lucrat în această direcţie de când unitatea a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean, dar haideţi să fim puţin mai realişti, pentru că este foarte greu, spre imposibil,  să construieşti, după actualele  standarde mondiale, o unitate sanitară de un asemenea calibru. E mai important s-o dezvoltăm cu servicii  pe cea existentă, aşa cum am spus!
# Pentru că vorbiţi de importanţa dezvoltării  standardelor şi serviciilor  medicale,  ne puteţi spune  care sunt paşii notabili pe care Consiliul Judeţean Argeş  i-a făcut  în această direcţie din 2012 încoace?
- În primul rând aş aminti faptul că am adus centrul regional UPU SMURD la Piteşti. De acum,  depinde de noi dacă-l vom şi dezvoltăm, dar  aceasta este o altă problemă. Apoi, trebuie spus că avem angiograf, care este, bineînţeles, de un  interes interjudeţean, pentru că nu toate spitalele judeţene au aşa ceva. În plus,  pe lângă acest aparat,  avem şansa să ne mândrim şi cu specialişti,  ceea ce este un lucru important. Iar aici aş detalia puţin, precizând că, pe lângă cei care lucrează cu acest aparat, mai avem doi colegi, la Spitalul Judeţean, care sunt chirurgi cardio-vasculari, ceea ce nu e puţin lucru. Stăm bine, dar depinde de noi ce se va întâmpla mai departe  şi cum vom reuşi să dezvoltăm această zonă. 
Aş mai aminti şi că avem aprobat din partea Ministerului Sănătăţii un aparat de radioterapie, care urmează ca anul acesta să ajungă la Piteşti, ceea ce reprezintă o şansă pentru partea de oncologie, având în vedere că un astfel de aparat  există numai în 18 judeţe. Evident, aparatul nu-i va deservi  doar pe pacienţii din  Argeş, ci va fi de interes mult mai larg. Toate acestea sunt lucruri concrete care  ne apropie  de ceea ce înseamnă centru regional, prin diversificarea şi creşterea calităţii serviciilor.
# Ce s-ar mai fi putut  face la nivel de Consiliu Judeţean,  din 2012 încoace,  pe linie medicală şi, totuşi, nu s-a făcut?
- S-au făcut lucruri multe şi bune,  dar se putea face şi mai bine , la toate capitolele. Dacă luăm angiograful,  de exemplu, sigur că se putea face mai mult,  dacă odată cu certitudinea instalării respectivului aparat se făceau demersuri  către structurile centrale, respectiv Ministrul Sănătăţii şi CNAS, privind validarea noastră pe piaţa medical cardiologică şi pe piaţa cardiovasculară, cu implementarea programelor naţionale pe acest domeniu: cel pentru acuţi şi cel pentru bolnavii cronici.
Apoi,  nu cred că în Argeş am avut proiecte cu finanţare europeană pe sănătate. Acesta este un lucru rău, mai ales că alte judeţe au reuşit să reabiliteze spitale cu fonduri europene.  Da , pot spune că este un gust amar că n-am putut accesa astfel de proiecte!
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea