Și argeşenii care n-au primit cardul de sănătate vor avea acces gratuit la serviciile medicale, chiar dacă au fost avertizaţi că... nu!

# Luna februarie vine cu un compromis previzibil # Sistemul cardului naţional de sănătate se adaptează la situaţia din teren

De la 1 februarie, asiguraţii ar fi trebuit să beneficieze de servicii medicale strict în baza cardului de sănătate. Deşi cei mai mulţi argeşeni au intrat în posesia acestor instrumente  electronice, la nivel de judeţ, ca-n toată ţara,  există încă multe situaţii în care cardurile n-au ajuns la cei pe numele cărora au fost tipărite.  CAS Argeş îi linişteşte însă pe cei care se tem că, de luna aceasta, medicii îi vor trimite acasă sau îi  vor pune la plată dacă n-au card de sănătate: se poate şi fără!  În plus, un proiect de hotărâre de Guvern anunţă o perioadă de încă două-trei luni de indulgenţe.
“Având în vedere că există persoane care, din diferite motive, nu au intrat în posesia cardului naţional de sănătate, pentru a nu bloca accesul acestora la servicii medicale, începând cu 1.02.2015, sistemul cardului naţional de sănătate va funcționa în paralel cu vechiul sistem, până la o dată care va fi comunicată ulterior”, anunţă conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Argeş.
Pentru Judeţul Argeş au fost tipărite 459.838 de carduri naţionale, din care 25.000 au fost returnate de către Poşta Română, instituţiei CAS Argeş. Principalul motiv pentru care aceste persoane nu au intrat în posesia cardului este că nu au fost găsite la domiciliu şi nici nu s-au prezentat la Poştă, în urma notificărilor transmise, pentru a-l ridica.
Situaţii similare s-au înregistrat în aproape toate judeţele, astfel că, deocamdată, nu se poate trece la decontarea exclusivă în baza acestui instrument electronic.

Un proiect de hotărâre de Guvern anunţă o perioadă de…indulgenţe

Potrivit unui recent  proiect de hotărâre de Guvern, cardul naţional de sănătate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, în spitale şi farmacii, abia începând cu data de 1 mai. Până atunci, respectiv între 1 februarie şi 30 aprilie, instrumentul electronic va fi utilizat în paralel cu adeverinţele şi trimiterile actuale. Practic, potrivit proiectului, până la sfârşitul lunii martie vor funcţiona în paralel atât cardul naţional de sănătate, cât şi sistemul actual.
Pentru cazurile în care persoanelor asigurate în vârstă de peste 18 ani nu li s-a emis cardul naţional, dovada calităţii de asigurat se va face prin  verificarea în sistemul asigurărilor, pe site-ul casei de care aparţine, până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
Cei care refuză în mod expres, din motive religioase sau de altă natură primirea cardului naţional, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa judeţeană de asigurări de sănătate, însoţită de cardul naţional în situaţia în care acesta a fost distribuit, şi vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.

Răzgîndirea... e permisă! Cardurile neridicate vor fi arhivate

Prin respectivul proiect, se impune păstrarea şi arhivarea de către casele de asigurări de sănătate a cardurilor naţionale refuzate, precum şi eliberarea ulterioară a acestora la solicitarea scrisă a asiguraţilor care au refuzat iniţial dovedirea calităţii de asigurat pe baza acestora. Cardurile naţionale nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin medicii de familie cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical. Cardurile naţionale nedistribuite de medicii de familie într-o perioadă de 12 luni de la primirea acestora vor fi returnate caselor de asigurări de sănătate. Ele vor fi arhivate de casele de asigurări de sănătate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii să se procedeze la distrugerea acestora.

Pierzi cardul, îl plăteşti! Costă cca. 15 lei

Proiectul de act normativ  mai stipulează şi că asiguratul suportă contravaloarea cardului naţional, precum şi cheltuielile aferente distribuţiei acestuia în situaţia solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării cardului, în situaţia modificării datelor personale de identificare, precum şi în alte situaţii justificate la solicitarea asiguratului.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea