Frumos, dar periculos! Suntem în primele cinci cele mai bogate judeţe ale României datorită Uzinelor Dacia

# Judeţul Argeş are cea mai mare contribuţie la exporturile României # Argeşul ocupă locul I la  evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor

Stăm foarte bine la Produsul Intern Brut şi excelent la exporturi, iar pe deasupra, suntem şi în primele şase judeţe ale ţării în ceea ce priveşte nivelul de salarizare. Trei aspecte importante, din păcate, până mai de curând, doar pentru moralul argeşenilor, pentru că la nivel central am fost prea puţin luaţi în seamă când a venit vorba de ridicarea vreunei pretenţii. Promisiunile privind realizarea autostrăzii Piteşti –Sibiu, smulse anul trecut Guvernului Ponta, se datorează mai degrabă campaniei electorale pentru prezidenţiale, decât argumentelor invocate de Uzina Dacia, iar perspectivele viitoarei regionalizări ne cam lăsaseră, până mai ieri, cu buza umflată la împărţirea pe hârtie a sediilor  viitoarelor centre regionale. Iată, totuşi, că la sfârşitul lunii ianuarie 2015, a venit şi o veste bună pe această linie: Direcţia Regională de Administrare Mari Contribuabili va funcţiona în municipiul Pitești.

Potrivit celor mai recente date statistice disponibile la nivel naţional, Judeţul Argeş participă în cea mai mare proporţie la exporturile României, ajungând în anul 2014 la o pondere de 10% din totalul de exporturi, devansând judeţele Timiş 9%, Arad 5%, Constanţa 5%, Bihor 4%, Braşov 4%, Sibiu 4% (toate judetele mentionate, împreună cu Bucureşti – acre contribuie cu 17% - realizează 60% din exporturile României).
Evident, Uzina Dacia este cea care propulsează judeţul în fruntea acestui clasament, prin cei 13.719 oameni care lucrează la Dacia şi alte zeci de mii de angajaţi ai agenţilor economici cu care constructorul colaborează.
“Grupul francez Renault reprezintă o prezenţă cheie în economia judeţului, având investiţii totale in România de peste 2,2 miliarde euro. Pe poarta fabricii de la Mioveni intră, în fiecare săptămână, peste 1.900 de camioane cu materie primă şi piese, iar alte 550 de camioane încărcate cu vehicule pleacă din fabrică în acelaşi interval”, explică prefectul de Argeş, Mihai Oprescu
În Argeş sunt 40 de com¬panii, furnizori de piese pentru vehiculele Dacia produse la Mioveni, iar numărul de angajaţi ai acestora depăşeşte 10.000 de persoane. Lor li se adaugă alţi 148  de furnizori de produse şi servicii pentru Dacia. Din cele mai mari 20 de companii din judeţ, 12 lucrează în auto sau în industria componentelor auto şi se numără printre furnizorii Dacia.

În top şi la PIB... pe timp de criză, tot datorită industriei auto

Argeşul  ocupă  locul I  şi în  topul judetţor din Romania în funcţie de evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor, de la inceputul crizei pâna in prezent. E adevărat  că datele disponibile sunt din 2013, dar autorităţile spun că lucrurile au evoluat în acelaşi trend.
Cumulat, primele 10 firme din Argeş au avut în anul 2013 o cifră de afaceri de aproximativ 24,3 miliarde de lei. Cum Produsul Intern Brut al României estimat pentru anul 2013 a fost de 631,1 miliarde lei, primele 10 companii din Argeş au contribuit cu peste 3,85% din PIB-ul ţării, o influenţă foarte importantă, ce situează Argeşul în primele cinci cele mai bogate judeţe ale României. Afacerile producătorilor de componente auto domină autoritar Argeşul, iar între primele 10 firme din judeţ regăsim sapte companii din industria auto.

Salarii bunicele

După Ilfov, Timiş, Cluj, Gorj şi Sibiu, Judeţul Arges ocupa locul şase la nivel national la finele primului semestru al anului 2014,  în topul judeţelor cu cele mai mari salarii. (C.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea