Cu D.N.A.-ul călcându-i apăsat pe urme și fără mari șanse de finanțare , afacerea Ara Software pare că se apropie, în Argeș, de sfârșit

# În conturile firmei reușesc să intre, anual, chiar și 70 miliarde de lei vechi, cu toţii bani publici...

Modificările survenite recent în modul de alocare al banilor către Consiliile Județene și către primării, se pare că vor reuși să facă ceea ce nici DNA-ul nu a reușit: să aducă afacerea Ara Software din nori, acolo unde o plasase ajutorul nemijlocit al lui Constantin Nicolescu, cu picioarele pe pământ. Mai exact pe pământul comerțului liber, acolo unde banii se dau în funcție de cota de performanță și  de prețul oferit. 

100 de primării, minim 1000 de euro lunar plată către Ara Software. Afacerea ”Autobuzul”?  Frecție…

Firma de casă a Consiliului Județean Argeș se află, zilele acestea, în fața celei de-a doua nașteri. Pentru că acum, practic, iese – cel puțin în județul nostru – pe piața liberă. Am scris ”firma de casă”, însă este corect și ”din casa” CJ Argeș, dacă ținem cont că sediul județean al firmei de servicii și consultanță informatică se află în aceeași clădire cu instituția din că cărei generoasă mână a mâncat, până acum, câteva milioane de euro. Totul a început acum vreo zece ani, în urma organizării unei licitaţii – câştigate de Ara – pentru programe de informatizare. Au existat două variante, una de înfiinţare a unei firme noi, în care Ara şi CJ Argeş să fie parteneri şi să împartă cheltuielile şi beneficiile, şi a doua, cea aleasă de fapt, de furnizare contra cost a tuturor produselor şi serviciilor, timp de 20 de ani, după care totul să rămână în proprietatea beneficiarilor. Numai că... primăriilor le-a cam ieșit pe nas tehnica de calcul primită de la Ara, plus zecile şi chiar sutele de milioane de lei vechi pe care îi trimit, lunar, fiecare din cei o sută de abonaţi, în conturile deja celebrei firme. Dacă ținem cont de sumele minime facturate de norocoasa firmă, dar și de ”creșterile” la 10.000 de RON pentru instituțiile mai mari, rezultă că în conturile firmei reușesc să intre, anual, chiar și 70 miliarde de lei vechi, cu toţii bani publici. Ce ne facem însă cu preţul produselor informatice, pe care unii primari îl consideră exorbitant?
În urma acordului de parteneriat încheiat,  C.J.Argeş a alocat, anual, bugetelor Instituţiilor Publice din subordine, dar și primăriilor abonate, sume de bani care au avut destinaţie fixă : plata acestor servicii. Odată întorși, banii la CJ Argeş au fost virați în conturile firmei ARA Software.

Aproape toți primarii doresc să renunțe la coloaborarea cu Ara Soft

Aproape singurul motiv pentru care primăriile din județ au fost de acord să nu rezilieze dubiosul contract, a fost cel financiar: era gratis! Pentru că banii veneau din contul Consiliului Județean cu destinație fixă, așa încât bugetele locale nu au fost deloc prejudiciate. Acum însă, în fața ideii de a plăti din propriile conturi firma de soft, primarii sar ca arși. ”Nici pomeneală”, ”prea scump”, ”nu merită banii” – acestea sunt cuvintele tuturor. Instituțiile nu vor rămâne fără mentenanță, însă toți vor căuta firme care oferă servicii al prețuri mult mai mici. Și acele firme există, așa încât nu va fi o problemă..

Servicii cu 25% mai ieftine, miros suspect...

La ședința Colegiului Prefectural de săptămâna trecută, edilii au ridicat și această problemă. Se pare că Ara Software le-a propus ieftinirea cu 25% a seviciilor oferite, ca primăriile să încheie cu aceasta noi contracte. Păi asta înseamnă că, și cu 25% reducere, Ara este pe profit. La minimul de 120.000 euro fără TVA încasați anual până acum, diferența înseamnă 30.000 euro/an. Scump, domnule, scump. Și cu miros suspect...(S.V.)

***

Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, despre ARA Software: ”O afacere de tip mafiot!”

Contractele societăţii ARA Software cu primăriile din judeţul Argeş au ajuns la scadenţă, iar prelungirea acestora se pare că vine cu o ademenire de 25% discount din suma colosală practicată de această societate, sute de milioane pe an. Nici această reducere nu îi mulţumeşte pe primari, mai ales pe primarul comunei Corbi, care vine din mediul privat şi ştie exact costurile acestor servicii de IT prestate de această societate mult controversată, ARA Software.

”Am primit zilele trecute, pe fax, o adresă de la ARA Software. Dacă este cineva aici de la ARA Software aş vrea să se ridice. Sistemul acesta de tip mafiot în care ni se spune că dacă nu semnăm contractul, de la 01.02.2015 nu mai beneficiem de sistemul informatic, este de tip mafiot. Să-mi spună şi mie cineva cum plătim cele 700 de milioane şi ceva pe an. Vreau să-i văd şi eu pe cei de la această afacere de tip mafiot! Până acum, nu am avut posibilitatea de a alege alte societăţi de acest gen. Am ajuns să fim la mâna acestei societăţi şi să ne spună «pentru că e o problemă, noi susţinem 25%». Adică, comuna Corbi nu mai plăteşte 5500 de lei, plăteşte 4000 mii de lei pe lună. Vreau să vă spun că, în privat, serviciile pe care le face această societate, se fac cu maxim 1000 de lei.  Trebuie, la un moment dat, să spunem ceea ce ne doare şi cu ce ne confruntăm. Nu trebuie să ne mai ascundem după deget!”, a spus Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc săptămâna trecută. (L.G)

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea