Dorin Bărbuceanu, primarul oraşului Ştefăneşti: ”Bugetul pentru 2015 este mai mic faţă de cel din anul 2014 cu circa 15 miliarde lei vechi”

Chiar dacă, în 2015, bugetul Ştefăneştiului este mai mic cu 15 miliarde faţă de cel de anul trecut, profesorul de matematică Dorin Bărbuceanu, primarul Ştefăneştiului, a reuşit să rezolve ecuaţia cu mai multe necunoscute a împărţirii puţinilor bani primiţi de la Guvern, în contextul în care, după formula de calcul a alocării sumelor, şi de data aceasta  Argeşul a pierdut teren în faţa unor judeţe precum Olt sau Teleorman. Aşadar, chiar dacă administraţia locală din Ştefăneşti a primit mai puţini bani, bugetul a fost structurat în aşa fel încât să atingă fiecare problemă stringentă a oraşului Ştefăneşti.

# Domnule primar, înainte de a vorbi despre investiţiile pe care le aveţi în vedere anul acesta, spuneţi-mi vă rog cum este bugetul oraşului Ştefăneşti faţă de anul trecut, pentru că s-a constatat o nemulţumire a mai multor primari din Argeş, după ce Guvernul României a împărţit banii după o nouă formulă. Aţi primit mai mulţi bani faţă de anul trecut?
- Nu. Am primit mai puţini, aşa cum aţi constatat şi dumneavoastră cu privire la nemulţumirea mai multor primari din judeţul Argeş.
La treizeci şi ceva de localităţi din judeţul Argeş li s-au dat bani mai mulţi faţă de anul trecut, iar la celelalte, diferenţa de şaizeci şi ceva, până la 102 de localităţi, li s-au luat.
Motivaţia!? Nu o ştiu. Este greu de explicat în ziua de azi. Noi ne bazăm, în primul rând, pe sursele proprii, iar localităţile care nu pot face lucrul acesta vor avea mari probleme pe an ce trece şi cred că va trebui la un moment dat să se găsească o soluţie vis a vis de localităţile mici, de modul în care acestea pot supravieţui.
Nu sunt mulţumit, pe deplin, de modul cum s-a calculat alocarea banilor de la Guvern, pentru că Ştefăneştiul are populaţie numeroasă, Ştefăneştiul are intravilan, Ştefăneştiul a accesat fonduri europene, deci, se putea încadra în cele trei categorii de alocare a banilor.

”Am mai alocat bani şi pentru extinderea canalizării pluviale din Zona Blocuri”

# Concret, cu cât este mai mic bugetul local al oraşului Ştefăneşti din 2015 faţă de cel din 2014?
- Bugetul oraşului Ştefăneşti pe anul 2015 este mai mic faţă de cel din anul 2014 cu, aproximativ, 15 miliarde lei vechi. În acest caz, va trebui să ne axăm, anul acesta, pe lucrări pe care le avem în derulare.
# Care sunt aceste lucrări?
- Avem piaţa din cartierul Blocuri pentru care am alocat, încă de anul trecut, întreaga sumă de finanţare. Adică, banii pe care nu i-am cheltuit anul trecut, i-am virat în fondul de rulment, iar anul acesta îi vom folosi pentru aceeaşi lucrare.
Mai avem de continuat asfaltarea străzii Sticlelor, stradă de o importanţă strategică imensă, care ne-ar putea aduce noi investitori în Ştefăneşti. Pentru asfaltarea acestei străzi trebuie să mai adăugăm şi anul acesta bani. Nu ştiu dacă vom reuşi să o finalizăm anul acesta, cu sursa proprie de bani, cu ceea ce mi-a promis Consiliul Judeţean că-mi va da, în parteneriatul pe care îl avem, dar eu zic că, în procent de 60 – 70%, anul acesta, vom asfalta această stradă.
Continuăm cu tronsonul de trotuar pe DN7, pe care în 2014 nu am reuşit să-l finalizăm datorită reprezentanţilor de la Drumurile Naţionale, cărora le-am solicitat un aviz, iar acesta a venit după luni de zile. Tot la capitolul acesta, mai avem de făcut un tronson de trotuar şi pe Drumul Morii, unde există reţea de apă şi canalizare.
Am mai alocat bani şi pentru extinderea canalizării pluviale din Zona Blocuri pentru încă 500 de metri, unde forma de relief denivelată face ca pe şoseaua principală apa, în anumite locuri, să băltească de câte ori plouă, iar casele din acea zonă sunt afectate, fiind stropite de maşini. 
Mai avem şi alte lucrări mai mărunte care sunt începute în partea a doua a anului 2014.
Aici putem vorbi de monitorizarea prin camere video a punctelor importante din oraşul Ştefăneşti. Mai avem în lucru introducerea sistemului termic la Clubul Ştefăneşti. În toamnă am achiziţionat centrala, iar anul acesta vom monta întregul sistem, calorifere şi tot ce trebuie.
# Ce va funcţiona în această clădire numită Clubul Ştefăneşti şi unde se află, mai exact?
- Clubul Ştefăneşti se află în Zona Blocuri, mai exact, lângă Spital. Aici avem cabinete medicale şi mai multe compartimente utile cetăţenilor. De câţiva ani  am făcut pe etape reabilitarea acestei clădiri. Am refăcut instalaţia termică, am refăcut instalaţia de canalizare, instalaţia de apă. Am zugrăvit-o şi pe exterior şi pe interior, iar anul acesta vom amenaja un club al pensionarilor tot în incinta acestei clădiri, aşa cum le-am promis.
Aici pensionarii pot veni să joace un şah, table, să stea de vorbă, să uite la televizor. Este un mod de îndulcire a acestei etape a vieţii, bătrâneţea.
În această clădire mai sunt câteva spaţii pe care vrem să le folosim pentru extinderea primăriei, unde vrem să amenajăm un birou pentru plătirea taxelor şi impozitelor.
Tot acolo, am dori să amenajăm şi o sală de spectacole, aşa cum a fost cu mulţi ani în urmă.

”Avem în vedere să asfaltăm strada Cimitirului din zona Enculeşti”

# Ce investiţii noi aveţi prevăzute în bugetul pe anul 2015?
După cum ştiţi, am intrat în acel program pe fonduri europene pentru reţeaua de apă şi canalizare, care, după patru ani, mă face să ajung la concluzia că acest program nu a făcut altceva decât să blocheze şi să stagneze dezvoltarea localităţilor care au intrat în acest joc. Nu o spun cu răutate, o spun cu mâhnire şi regret.
Din momentul în care am intrat în acest program pe fonduri europene, am blocat tot ceea ce înseamnă investiţie de infrastructură, apă, canalizare şi drumuri pentru că este o interdependenţă între cele trei obiective.
Reţea nouă de apă şi canalizare nu pot să introduc pentru că am intrat în acest program, iar programul s-a tot blocat, s-a tot licitat şi s-a re-licitat. Au început lucrările, au intrat în insolvenţă, iar s-a licitat şi încă nu am făcut niciun pas.
Eu nu mai pot veni cu o altă sursă de finanţare pe aceste tronsoane pentru că legea nu-mi permite. Mai mult decât blocarea acestor două obiective, apă şi canalizare, nu pot nici să spun că voi continua ceea ce în perioada 2004 – 2008 am făcut în fiecare an, adică am asfaltat 5 – 6 sau 7 kilometri de drumuri. Nu mai pot să fac acest lucru pentru că străzile cuprinse în programul respectiv pe fonduri europene nu pot fi asfaltate pentru că în momentul când va introduce reţeaua de apă şi canalizarea drumul se va distruge şi pe urmă ar trebui să vin cu o altă sursă de finanţare pentru refacere. Este o problemă bugetară care ar însemna să intri în contradicţie cu legea, adică să investeşti de două ori în acelaşi obiectiv.
Şi atunci, ne-am axat pe ceea ce putem să derulăm, să nu intrăm în contradicţie cu fondurile europene.
Vom asfalta în zonele care nu sunt prinse în acest proiect  european şi aici mă refer la zona Enculeşti – Ploscaru, Zona Goleşti şi tot aici în zona Goleşti mai avem de extins reţeaua de apă ce nu a fost cuprinsă în acel proiect european. Pe zona Enculeşti nu am soluţie decât să aştept finalizarea programului european care deja s-a derulat în proporţie de 50%. A fost reatribuită lucrarea după ce societatea care a început această investiţie, S.C. Alpine, a intrat în faliment.
Aşadar, până la sfârşitul verii, această lucrare ar trebui finalizată şi după aceea pot să continui reţeaua către zonele învecinate.
# Care vor fi străzile pe care le veţi asfalta anul acesta?
Avem în vedere să asfaltăm strada Cimitirului din zona Enculeşti, stradă ce face legătura cu o zonă de locuit şi o altă zonă care poate oferi oportunităţi cetăţenilor să-şi construiască noi case. Mai avem în vedere zona Ştefăneşti–Vale, acolo unde au rămas câteva capete de străzi neasfaltate. Aşa cum v-am mai zis, anul acesta, cel mai mult asfalt vom introduce pe strada Sticlelor, 4,2 kilometri, ceea ce reprezintă 80% din sursa de finanţare pe capitolul extindere reţea asfalt.
Mai avem în vedere realizarea de şanţuri perianate, betonate, în zonele din pantă, acolo unde apa erodează şanţurile de pământ şi strada. În acest sens, avem două zone cu probleme, zona Trantei – Enculeşti – Valea Mare şi zona Marcea – Ştefăneşti Vale unde am decis ca anul acesta să refacem şanţurile prin betonarea acestora, lucrare care să permită preluarea într-un ritm mai alert al apei pluviale; astfel, nu se va mai eroda şoseaua. Realizăm două lucruri de durată, atât şanţurile unde nu va mai fi nevoie să intervenim anual, cât şi şoseaua care nu va mai fi afectată de apele pluviale.
# Dacă tot aţi deschis subiectul apelor pluviale, vreau să vă întreb în legătură cu problema inundaţiilor, problemă care ne loveşte de la an la an din ce în ce mai rău, dacă aţi găsit soluţii în rezolvarea acesteia sau dacă aţi început demersurile necesare.
- Am constatat, în ultimii ani, nu numai în România, peste tot, că nivelul precipitaţiilor a început să depăşească limitele obişnuite. Având în vedere acest lucru, ne-am îndreptat atenţia şi spre canalele de preluare a apei şi vreau să găsim soluţia să scăpăm de inundaţiile care se produc ori de câte ori cantităţile de ploi depăşesc un anumit debit, în zona Goleşti. Pentru acest lucru am pus surse de finanţare pentru refacerea canalelor care înconjoară zona Goleşti, ca apa să nu mai ajungă în gospodăriile oamenilor, chiar dacă această localitate este situată, din punctul meu de vedere, într-o zonă concavă, sub formă de lighean, unde, după ce se opreşte ploaia, apa continuă să se reverse şi după 48 de ore.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea