“Cineva trebuie să plătească şi cu funcţia, şi financiar!”

# Dan Manu, liderul consilierilor judeţeni ai PSD, despre incompetenţa prin care Argeşul pierde finanţări europene # Acesta mai afirmă: “Dacă se va întâmpla la fel şi cu proiectul de la Molivişu, se va numi că am făcut contraperformanţă!”

Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Dan Manu, vorbeşte despre eşecul proiectului european de  modernizare a DJ 703I: Muşăteşti - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului  şi riscurile ce planează asupra proiectului Asociaţiei de Dezvoltare Molivişu privind viitoarea staţiune de schi ce urmează a fi construită în Argeş cu fonduri preponderent europene, proiect care, iată, se loveşte nu doar de problemele financiare ale comunelor care trebuie să asigure cofinanţarea, ci şi de o incompetenţă crasă  a celor responsabili de proiect.

Dacă până la începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, se arăta optimist în privinţa realizării viitoarei staţiuni de schi de la Molivişu (proiect pentru care UE ne roagă cu finanţarea), asta  în ciuda  pesimismului  manifestat de conducerea ADR Muntenia vizavi de încadrarea în termenele contractului, iată-i pe oficialii CJ Argeş aflând, abia în ianuarie 2015, câteva detalii cheie ale documentului parafat în 2007, document care se  învârte prin Consiliul Judeţean din 2012. Mai exact, oficialii de la Bucureşti le-au arătat autorităţilor judeţene că, în ceea ce priveşte partea de cofinanţare a beneficiarului, documentul exclude dubla finanţare. Un impas major pe care Consiliul Judeţean nu-l luase în calcul, fiindcă nimeni nu se învrednicise la o lecturare temeinică a contractului de finanţare semnat cu UE.
Cum se face că reprezentanţii  Consiliului Judeţean Argeş habar n-au avut  de aceste detalii?! Explicaţia, departe de a fi una satisfăcătoare pentru opinia publică, o dă tot Florin Tecău, care spune că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivişu a fost creată cu mult înainte ca CJ să adere la asociaţie, lucru care s-a întâmplat în 2012, dată de la care reiese că nimeni nu s-a învrednicit să studieze aprofundat  proiectul „făcut în grabă”, după spusele primului om al judeţului.

“Ce-au făcut «marii maeştri» care au realizat studii de fezabilitate?”

Riscurile ne nerealizare a proiectului Molivişu vin în contextul în care Argeşul a mai rămas fără un proiect măreţ, ce pornise la drum cu fonduri europene:  “Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului, în vederea îmbunătăţirii şi dezvoltării infrastructurii de turism” - proiect reziliat printr-o decizie luată în şedinţă de consiliu judeţean,  tocmai ca urmare a  evaluării riscurilor de nerealizare a obiectivului.
„Faptul că pe anumite proiecte e dată undă verde şi «bun de tipar», cum ne place nouă să spunem, iar în derularea proiectului, cu termene ferme şi limite clare, ajungi să realizezi că nu poţi să-l duci la bun sfârşit e groaznic. Nu este posibil ca noi să derulăm un proiect european  cum a fost cel de la Brădetu - Poienile Vâlsanului  şi să constatăm că nu-l vom duce la  îndeplinire! Păi ce-au făcut «marii maeştri» care au realizat studii de fezabilitate? Cineva trebuie să răspundă!”, spune Dan Manu.
Iar în cazul proiectului “Modernizarea DJ 703I: Muşăteşti (DN 73C) - Brăduleţ - Brădetu - Poienile Vâlsanului , Argeşul  chiar trebuie să returneze sumele primite de la UE. Uşor de făcut cu banii necheltuiţi încă, însă trebuie precizat că  din  cele 12 milioane alocate de Uniunea Europeană s-au utilizat deja, în baza proiectului din 2009, 4 milioane de lei,  bani care, acum, trebuie să se întoarcă la UE. Întrucât cheltuiala făcută rămâne făcută, cele  4 milioane vor trebui suportate de undeva! 
“Cineva  trebuie să plătească şi cu funcţia şi financiar. Nu e treaba mea să-mi dau cu părerea cine, pentru că sunt organisme care se ocupă cu aşa ceva. Trebuie aflată în primul rând cauza pentru care aceste proiecte nu sunt duse la îndeplinire şi mi-aş dori ca într-un viitor apropiat să nu mai avem parte de aspecte care să ne facă o imagine proastă!”,  adaugă Dan Manu.
Din “imposibilitatea”  identificării adevăraţilor vinovaţi şi , mai cu seamă, pentru faptul că, oficial, nerealizarea  este pusă pe seama  fenomenelor meteorologice de vara trecută care impuneau noi studii de fezabilitate şi, implicit, atrăgeau întârzieri grave, cel mai probabil gaura  creată prin returnarea banilor deja investiţi în lucrările la care CJ a renunţat va fi acoperită  bani publici,  fix de la Bugetul Consiliului Judeţean.

“Dacă se va întâmpla la fel şi cu proiectul de la Molivişu, se va numi că am făcut contraperformanţă!”

„Dacă se va întâmpla la fel şi cu proiectul de la Molivişu, care are termen de finalizare decembrie 2015, se va numi că am făcut contraperformanţă! Altfel nu se poate cataloga, dacă într-un interval  de un an, ajungem să renunţăm la două proiecte  finanţabile din fonduri europene, în condiţiile în care ni se tot spune «accesaţi bani europeni,  că accesaţi modest!» Probabil că este vorba despre legislaţie multă şi stufoasă, pentru că avizele se obţin încă mult prea greu, cu stat la rând şi plimbat între ghişee, sau probabil că  n-avem reguli, ci doar legi pe care, iată, nu ştim ştim să le aplicăm. Ori probabil că n-avem  oamenii potriviţi la locurile potrivite, pentru că nu se respectă nişte criterii minime la numirile în funcţie, pentru că şi iată încă  mai avem situaţii penibile în care trimitem ginecologi la agricultură şi ingineri în transporturi la învăţământ. De aici trebuie începută schimbarea!” mai spune Dan Manu.
Liderul consilierilor judeţeni ai PSD  mai spune că, din păcate, până acum, Argeşul n-a prea ştiut să atragă  fonduri europene şi pentru sănătate.
“Nu cred că am reuşit să atragem în Argeş finanţări europene pentru proiecte în domeniul sănătăţii. Este un lucru trist, care ne lasă un gust amar, pentru că d se ştie că  există judeţe care au putut, cu bani europeni, să reabiliteze unităţi sanitare. Au reuşit cei care chiar şi-au dorit acest lucru, cei au ştiut să-şi facă temele, cei care s-au priceput, pentru că, iată, nu e suficient să vrei! Trebuie să ştii şi să poţi!”, mai spune Dan Manu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea